fbpx

Шеварлић: Негативни ефекти ГМО видљиви за 75 – 100 година

0
(0)

Професор Пољопривредног факултета Миладин Шеварлић сматра да се негативне последице коришћења ГМО могу појавити за 75 – 100 година. Чачак први град нетолерантан на ГМО

Професор Пољопривредног факултета Миладин Шеварлић, на чији предлог је Шкупштина града Чачка прва у Србији усвојила декларацију против промета и употребе генетски модификованих организама (ГМО) , сматра да се негативне последице коришћења ГМО могу појавити за 75 – 100 година.

Проф. Др Шеварлић је покретач иницијативе за забрану ГМО у Србији, због чега обилази градове и општине образлажући јавности своју замисао. Према његовим речима у природи се никада не дешава укрштање гена различитих врста.

„Ако се на пример ген бубашвабе или миша убаци у биљку, она се у потпуности мења, а говори се и о мешању људских и животињских како би се касније та ткива и органи користили приликом трансплатација и операција, међутим то носи велике ризике и последице по здравље“, истакао је Шеварлић у изјави Танјугу.

Он каже да сва истраживања која су вршена у лабораторијама на Истоку и Западу показују да се код експерименталних пацова који су јели генетски модификоване биљке, већ у другој и наредним генерацијама јавља низ проблема, од алергија до отежаног рада неких органа, појава тумора и неплодности.

„Ако се ови налази пројектују на људе, да се закључити да ће се негативне последице употребе ГМО појавити за већ око 75 – 100 година“, сматра он.

ЧАЧАК
Декларација „Ми не желимо ГМО на нашој територији“ усвојена је једногласно у чачанској скупштини на предлог Шеварлића, и на иницијативу одборничке групе Двери. Тиме је Чачак постао први град у Србији „нетолерантан на ГМО“. Декларацијом „Ми не желимо ГМО на нашој територији“ Град Чачак се обавезује да ће доследно поштовати закон о ГМО и да у оквиру својих законских могућности неће дозволити њихово узгајање и ширење.
Шеварлић је одржао предавање воћарима у Центру за културу у Гучи, где је говорио и на тему ризика и негативних ефеката употребе ГМО.

Град се обавезује и на предузимање одговарајућих мера, попут предавања и других програма образовања, како се учесници пољопривредне производње не би определили за нелегално узгајање и промет ГМО и производа од њих.

Такође, изражено је очекивање да ће се државне институције, политичке странке и покрети залагати за доследну примену Закона о ГМО, и да ће средства јавног информисања редовно и објективно обавештавати јавност о примени овог Закона и резултатима истраживања у свету о штетним последицама употребе ГМО.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Чачку више од 300 особа у кућној изолацији због корона вируса

0 (0) У Чачку је у кућној изолацији више од 300 особа због корона вируса, …

Договор Вучића и Сороша о насељавању миграната у Србији! (видео)

4.7 (12) Бошко Обрадовић о актуелној мигрантској кризи у Србији и региону и улози Александра …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *