Култура

Шид: Изградња новог здања галерије Сава Шумановић

ГАЛЕРИЈА „Сава Шумановић“ у Шиду годинама привлачи пажњу публике инвентивним поставкама дела једног од најзначајнијих српских сликара. Смештена у непосредној близини породичне куће трагично страдалог уметника, галерија је јединствено место где се, у невеликом простору може сагледати изузетно стваралаштво нашег чувеног Парижанина. Али, да ли је овај излагачки простор довољан и адекватан значају његовог дела?

Галерија чува 417 Шумановићевих слика у неодговарајућем депоу. Нови, чија је изградња започета пре четири године није завршен. Планове је пореметило и враћање црквене имовине предвиђене за овај споменички комплекс, па су сад нужне измене некад усвојеног плана. Поред депоа, ни постојећи галеријски изложбени простор од 600 квадратних метара не одговара савременим музеолошким условима: зими је проблем грејање, лети хлађење.

Академик композитор Иван Јефтић који је годинама опседнут идејом да се на бољи начин Шумановићево сликарство представи јавности, заједно са архитектом Браниславом Митровићем предлаже ново решење: градњу новог изложбеног простора.

– Постојећи повећи слободни део плаца који се налази уз нови депо, био би идеалан за изградњу новог здања, галерије, а постојећу би само требало осавременити – каже академик Јефтић за „Новости“. – У тај нови „комплекс“ би се улазило из бочне улице, скоро сасвим насупрот спомен-куће Саве Шумановића за чију реконструкцију и обнову је ове године одобрен новац.

У жељи да види нову галерију Јефтић је недавно са академиком Митровићем коме се идеја свидела, „премерио“ овај простор.

– За сада је све на нивоу идеје о новој галерији, али нећемо одустати од предузимања низа акција које би коначно довеле до пројектовања и реализације!

По речима директорке галерије Весне Буројевић, садашњих 600 квадратних метара изложбеног простора не само да није адекватно, већ није ни довољно за представљање Шумановићевих дела. Повећање изложбеног простора омогућило би савременију излагачку концепцију, где би, поред осталог, било места и за сталну поставку и тематске изложбе. Наиме, Шумановићево дело увек нуди нове начине читања, што је својом досадашњом активношћу потврдила галерија, као и њени гости, историчари уметности у које спада и Јерко Денегри са својим новим читањем „Шидијанки“.

Обнова и доградња, овог важног културног пункта Србије значиле би и већу доступност Шумановићевог дела најширој публици, што и јесте циљ галерије.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!