fbpx

Синдикат: Не продавати Телеком

0
(0)

Београд — Председник Синдиката Телекома Србије Мирослав Јоксимовић изјавио је да држава мора остати већински власник тог предузећа.

„Наш став је непромењен и исти је као и кад је претходна влада покушала да прода Телеком: Сматрамо да не треба већински продати Телеком, односно да је могуће мешање капитала, али држава мора увек остати већински акционар. Држава мора доности стратешке одлуке“, рекао је Јоксимовић агенцији Бета.

По речима Јоксимовића, држава мора остати већински власник Телекома због заштите права запослених и да страни власник не би извлачио паре из Србије. 

Председник Синдиката је поставио питање зашто држава не може да остане већински власник Телекома, када су сви потенцијални купци у државном власништу: државни су и Дојче телеком, норвески, аустријски и француски телекоми. 

„Дајте да се та фама једном разбије! Кажу овде: ‘Не може да остане државни телеком’. Па, како су државни телекоми у свим другим државама и то западне Европе?“, рекао је Јоксимовић. 

Поводом написа да ће Влада Србије на продају понудити 100 одсто Телекома, он је рекао да је „ноторна лаж да држава има 100 одсто“ тог предузећа. 

Прецизирао је да држава има само 58 одсто јер је 42 одсто већ у рукама самог предузећа Телеком Србије, његових заполсених и пензионера, и других грађана. 

„Радници и пензионери Телекома имају 6,94 одсто, 15 одсто подељено је грађанима и 20 одсто је сам Телеком откупио од (грчког) ОТЕ. То је посредно државно јер је она власник Телекома, али држава не може то да узима коа свој капитал. Радници Телекома отплаћују тај дуг, а не држава“, рекао је Јоксимовић. 

По његовој оцени, држава за свој удео од 58 одсто у Телекому може добити највише 600 милиона евра. 

„Држава не може да добије две милијарде, већ дај Боже 600 милиона за тих 58 одсто. Не знам коме се то исплати да прода за те паре, од 
којих мора и да исплати социјални програм, ако буде дошло до приватизације и буде вишка запослених“, рекао је Јоксимовић. 

Он је рекао и да је због економске кризе у Европи вредност Телеком опала од претходног покушаја приватизације, а навео је и да је коефицијент успешности сада упола мањи него тада: 

„Тај коефицијент је тада био пута 10, а сада је пута 4,5“, рекао је Јоксимовић. 

Синдикат Телекома Србије који је репрезантативан, у отвреном писму потпредеднику Владе Србије Александру Вучићићу затражио је састанак да би га информисали због чега не би требало продати то предузеће.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Град Београд продаје Сава центар и Београђанку

3 (2) Град Београд огласиће следеће недеље продају конгресног комплекса Центар Сава и за њега …

Србија: Продавали су децу за 25.000 евра, најскупља су била светле пути и плавих очију

5 (31) БЕБЕ које су украдене из породилишта продаване су ван Србије по ценама које …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *