fbpx

Тома гробар: „Само европску породицу имамо“

0
(0)

Председник Србије Томислав Николић позвао је учеснике Самита земаља централне Европе у Братислави да подрже европски пут Србије и добијање датума за преговоре о чланству у ЕУ. Радним доручком чланица ЕУ и Хрватске почео је други, радни дан самита, а као историјски догађај наводи се то што су се у земљи која није признала Косово, први пут за истим столом нашли председник Србије Томислав Николић и председница самопроглашеног Косоваа Атифете Јахјага, која има статус госта.

Николић је позвао да се унапред сагледају све негативне последице, које би уследиле уколико Србија не добије датум.

„Та подршка коју овом приликом од вас тражим, уједно је и подршка нашој заједничкој будућности. Србија припада Европи. Ми другу, сем европске породице народа и земаља, немамо“, поручио је Николић на самиту.

Он је оценио да ЕУ неће представљати заокружен политички, економски и културни простор, све док Србија, али и остале балканске државе не буду у потпуности интегрисане у њу.

„То је и став који сам небројено пута чуо од највиших светских и европских званичника. Време је да он буде преточен у одлуку Европског савета крајем овог месеца“, нагласио је Николић.

Председник је подсетио да Србија поред економских и социјалних проблема које су је погодиле, као и све земље током кризе има још и додатни политички проблем који се одражава и на благостање њених грађана, а то је једнострано проглашена независност Косова.

„У време када се многи не обазиру на обавезе које су прихватили у међународним организацијама, Србија решава свој унутрашњи проблем искључиво у оквирима међународног права“, казао је Николић.

„Ово је историјски преломни тренутак. Тај огромни корак је потпуно у складу с неуморним настојањем ЕУ да постигнемо трајни мир на Балкану. Београд и Приштина су показали храброст духа“, казао је Херман ван Ромпеј, у поздравном говору синоћ на отварању самита.

Словачки званичници и аналитичари наглашавају да позивница Косову, које нису признали, ништа не мења на ставу Словачке да Косово не признаје, а председник Иван Гашпарович је објаснио да је желео да укључи Косово у дијалог пошто су на самиту тема економски и социјални проблеми који погађају цео регион.

„За Европску унију и Словачку добро је ако српски председник буде разговарао с косовском председницом“, казао је за данашњи СМЕ аналитичар Милан Нич.

На конференцији за новинаре словачки председник Иван Гашпарович подсетио је да је цео регион, како је синоћ на отварању самита нагласио и председник Европског савета Херман ван Ромпеј, повезан и више него што смо свесни, а то су показале рецимо и јунске поплаве.

„Сви смо се сложили да је неопходно да се динамично настави процес проширења“, казао је Гашпарович.

„ЕУ је отворена за сваког ко жели да постане њен члан и спреман је да уради свој домаћи задатак. То је важно не само за ЕУ него и за те земље“, казала је новинарима и председница Литваније Далија Грибаускаите.

„Сви смо се сложили да процес обнове треба убрзати и водити тако да грађани што пре осете благодети обновљеног привредног раста“, казао је домаћин самита Иван Гашпарович.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пољска најавила излазак из ЕУ, због угрожавања правосуђа од стране Брисела!

1 (1) Пољска може да напусти ЕУ због плана владајуц́их националиста да дозволе да судије …

ЕУ (Сорош) кроз „пакт слободних градова” директно финансира опозицију у Мађарској, Пољској, Чешкој и Словачкој

1 (1) У срцу саме Вишеградске групе, која опонира ЕУ у питањима надлежности националних држава, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *