Синдикат Слога: Власт са страним инвеститорима договара минималац

0
(0)

Синдикат Слога је оценио да је износ минималне цене рада у Србији условљен нетранспарентним договорима власти и страних инвеститора, уместо да се одређује социјалним дијалогом представника већег броја синдиката и великих и малих фирми.

„Прича о минималцу у Србији је одавно девастирана непостојећим и фингираним социјалним дијалогом два репрезентативна синдиката, малог удружења Уније послодаваца и државе у институцији званој Социјално-економски савет (СЕС)“, истакла је Слога у саопштењу.

Наведено је да страни инвеститори долазе у Србију да би улагали у „шрафцигер индустрију“ због јефтине мануелне радне снаге и често високих субвенција.

„У таквим фабрикама и погонима радници раде за минималац унапред договорен између државе и страних инвеститора, евентуално који проценат више, будући да им се кроз исплату зараде често урачунава топли оброк и превоз до посла, а што доказују досадашњи бројни штрајкови и протести радника незадовољних зарадама и условима неплаћеног прековременог рада код страног послодавца“, указала је Слога.

Додаје се да „такву лошу ситуацију радника код страних послодаваца користе и многи домаћи неодговорни послодавци, посебно по унутрашњости Србије где има много незапослених и све више гладних људи, па поједини радници у трговинама, трафикама, кафићима, пекарама и на сезонским радовима“ примају мање и од „минималца“.

„Један од начина да се одреди већа минимална цена рада је да се предефинишу учесници Социјално-економског савета и да се укључе и други синдикати, али и представници великих и малих страних инвеститора“, навела је Слога и додала да је други, много ефикаснији начин, „да се синхронизованим штрајковима по читавој Србији страни и домаћи послодавци натерају на веће зараде“.

Тај други начин је, сматра синдикат Слога, много ближи реалности него искрена жеља за социјалним дијалогом.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Годину дана од афере Kрушик: Александар Обрадовић и даље талац режима

0 (0) Годину дана навршило се 18. септембра, од кад је на свом радном месту, …

Минималац ће у 2021. бити 32.126 динара

0 (0) Са 172,5 динара, колико сада износи, минимална цена рада по радном часу биће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend