Синишина нова „гајба“ нелегално саграђена на Сењаку, месечно плаћа 5.000 евра! (фото)

Синишина нова „гајба“ нелегално саграђена на Сењаку, месечно плаћа 5.000 евра! (фото)

0
(0)

Градоначелник Београда Синиша Мали однедавно станује у непрописно саграђеној згради у којој месечни закуп стана, у зависности од квадратуре, кошта између 2.500 и 5.000 евра!

Стан који Синиша Мали рентира, налази се у луксузном стамбеном објекту на Сењаку, чија је градња завршена у марту 2017.

Укупна површина објекта је 1.971 квм. У њему се, према подацима из катастра налази седам станова и 20 гаражних места, док према информацијама инвеститора, у објекту има 10 апартмана. Унутар објекта постоје базен, теретана, турско купатило, сауна.

Објекат у којем тренутно живи градоначелник Београда, налази се на једној од најлепших локација Сењака, а својим габаритом и стилом одудара од кућа и вила у том крају.

Инвеститор објекта је фирма Санидеи из Обреновца, која је у јануару 2016. добила дозволу за изградњу једноспратног објекта.

Инвеститори су, међутим, мимо додељених услова и дозвола, на том објекту сазидали и поткровље (на слици испод), за шта су тек накнадно затражили локацијске услове и грађевинску дозволу.

Синишина нова „гајба“ нелегално саграђена на Сењаку, месечно плаћа 5.000 евра! (фото)

Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове Града Београда је у мају 2017. године закључио да за такав објекат није могуће издати грађевинску дозволу јер су прекршили закон и нису испунили добијене услове за грађење.

Синиша Мали је у писаном одговору БИРН-у рекао да изнајмљује стан у наведеној згради и додао да месечна цена закупа не прелази његова примања:

„Сви губе из вида да сам ја за 20 година рада пре него што сам постао градоначелник стекао и неку уштеђевину“, рекао је Мали.

На питање како коментарише чињеницу да је објекат непрописно сазидан, поручио је да „ако мислимо да је нешто нелегално да то пријавимо надлежним органима“.

На крају је рекао да не жели више ништа да коментарише јер је забринут за безбедност своје деце.

Сазнања да луксузни објекат (чије делове можете видети на сликама које следе) на Сењаку није изграђен у складу са издатим условима, нису хтели да коментаришу ни у предузећу Санидеи.

Синишина нова „гајба“ нелегално саграђена на Сењаку, месечно плаћа 5.000 евра! (фото)

У овој компанији претходно смо успели да сазнамо да рентирање станова у објекту у којем живи градоначелник кошта до 2.500 евра до 5.000 евра месечно.

„Тренутно имамо један стан од 250 квм, он је 5.000 евра, у њему је уградни намештај, плакари и кухиња. Плус рачуни и за одржавање објекта, који има спа центар, а у оквиру њега базен, теретану, турско купатило, сауну и има два паркинг места“, речено нам је у фирми Санидеи.

У понуди тренутно имају још један, али „баш мањи апартман, од 110 квм“, који месечно кошта 2.500 евра.

Због тога што није тако лако прићи објекту који се налази у улици Васе Пелагића на броју 60, нажалост, нисмо у могућности да вам представимо детаљније фотографије, већ смо морали текст да илуструјемо графичким моделима поменутог објекта.

Како се зидало у заштићеној зони

Инвеститор Санидеи добио је у јануару 2016. године локацијске услове и грађевинску дозволу за изградњу објекта који се састоји од подрума, приземља и првог спрата, види се из документације доступне на сајту Агенције за привредне регистре (АПР).

Синишина нова „гајба“ нелегално саграђена на Сењаку, месечно плаћа 5.000 евра! (фото)

Радови су започети 9. марта 2016, а требало је да буду завршени 9. марта 2017. године. Међутим, уместо једноспратног објекта никла је стамбена зграда са поткровљем са више станова.

Како би накнадно легализовао и овај део објекта, инвеститор подноси захтев за локацијске услове, а два месеца након завршетка радова, градски Секретаријат за урбанизам одбија да их изда јер, како се констатује, надоградња објекта је већ завршена и то у супротности са раније издатим условима.

У документу који је потписао секретар Секретаријата за урбанизам Милош Вуловић, наводи се да нису испуњени услови за грађење у складу са поднетим захтевом.

У њему се даље напомиње да је катастарска парцела на којој је изграђен спорни објекат, део просторне целине “Сењак, Топчидерско брдо, Дедиње”, у складу са Законом о културним добрима, уписана у евиденцију непокретности које уживају претходну заштиту.

У складу са тим, Завод за заштиту споменика културе је у поступку издавања локацијских услова у децембру 2015. искључио изградњу колективно-стамбене зграде на тој парцели и прописао пројектовање новог објекта као индивидуалне зграде, што инвеститор није поштовао.

Такође, истим условима прописана је и обавеза инвеститора да о почетку земљаних радова благовремено обавести Завод за заштиту споменика културе, што такође није учињено.

Синишина нова „гајба“ нелегално саграђена на Сењаку, месечно плаћа 5.000 евра! (фото)

На крају документа се закључује да “на основу свега наведеног, није могуће издати грађевинску дозволу у складу са поднетим захтевом”.

Градског секретара Милоша Вуловића питали смо каква је даља процедура у вези са објектом, које мере Секретаријат може или мора да предузме, посебно имајући у виду да су многи станови у том објекту већ продати или дати у закуп.

Вуловића смо питали и да ли Секретаријат (инспекција) има пријаву за нелегалну градњу поменутог објекта, налог за рушење или предузимање неке друге мере, као и да ли је у вези са овом нелегалном градњом предузимана нека мера – а ако није, да ли ће бити и када.

Одговоре на питања нисмо добили.

Ко зида

Већински власник обреновачке фирме Санидеи је Ранко Никетић (53). Петина фирме је у власништву некадашњег кошаркашког репрезентативца Луке Богдановића, који је, како су медији писали, ожењен сестром Јелене Ђоковић, супруге тенисера Новака Ђоковића.

Преосталих десет одсто је у власништву Немање Тубића (на слици испод), фудбалера крушевачког Напретка.

Синишина нова „гајба“ нелегално саграђена на Сењаку, месечно плаћа 5.000 евра! (фото)

Ова фирма, под истим именом, гради и у Црној Гори.

Седиште јој је у Будви. Црногорски Санидеи има неколико власника, међу којима је Никетићева презимењакиња, Соња Радека Никетић. Други сувласник је Горан Благојевић из Београда, који је у српском катастру уписан као власник једног од станова у објекту на Сењаку.

И осталих шест станова у катастру воде се на сувласнике или одговорна лица српског и црногорског Санидеи.

И власништво осталих станова је укњижено на инвеститоре, међу којима су Зоран Пунк из Уба, Никола Адашевић из Београда, Живко Коларов из Старе Пазове, Моника Тешић из Београда.

Контроверзе око имовине

Имовина Синише Малог већ је више пута било у фокусу медија, али и државних институција.

Због сумње на прикривање прихода и имовине, Синиша Мали се нашао на мети Агенције за борбу против корупције, која је у другој половини 2017. године покренула и поступак ванредне контроле његове имовине.

Тај поступак покренула је Мајда Кршикапа, бивша директорка Агенције, која је у јесен 2017. године након два месеца мандата поднела оставку, а медији су је доводили у везу, између осталог, управо са поменутим ванредним контролама.

БИРН је Агенцију за борбу против корупције питао у којој се фази налази поступак ванредне контроле који је покренут против градоначелника Синише Малог, да ли су извршене провере, уколико јесу, да ли су утврђене неке неправилности, као и да ли је тим поводом поново затражено изјашњење градоначелника и његове бивше супруге Марије Мали. Такође смо замолили и да нам одговоре и када се може очекивати окончање тог поступка.

Из Агенције је крајем марта ове године стигао кратак одговор да је поступак провере имовине Синише Малог и даље у току, а да ће Агенција по окончању поступка, поступити у складу са Законом.

Малим се бавило и Тужилаштво, али и Управа за спречавање прања новца, која је утврдила да је градоначелник контролисао најмање 45 банковних рачуна.

У регистру Агенције за борбу против корупције, од имовине Мали је пријавио петособан стан од 127 квм и гаражу од око 14 квм и месечни приход од 107 хиљада динара.

Јавно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Милан Думановић: Ликвидиран инспектор који је хапсио Вељу Невољу! (видео)

Милан Думановић: Ликвидиран инспектор који је хапсио Вељу Невољу! (видео)

5 (1) Гост Славија инфо био је бивши припадник УKП МУПа Србије Милан Думановић. У …

Изолација шизофреног диктатора је скоро окончана: Мачак који је умислио да је лав

Изолација шизофреног диктатора је скоро окончана: Мачак који је умислио да је лав

4.7 (14) Kад год се нађе под притиском, Александар Вучић понавља исту причу – никоме …

Један коментар

  1. U ul. V.Pelagica br 60 je rodjen i ziveo N.Adasevic,i sada vlasnik dela nekretnine,bivsi predsednik opstine S.Venac u vreme vladavine SPO.Kao i vecina,menjao je stranacka obelezja i opstajao na vlasti.Od skole ima zavrsenu gimnaziju.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend