Блиски Исток

Сирија: Исламисти масовно убијају хришћане: цивиле, децу, свештенике … (видео)

Водећи западни медији игноришу окрутне нападе на сиријске хришћане у долини Вади Ал-Насара због њихове оданости легалној  сиријској влади у Дамаску и противљењу да Сирија постане још једна исламистичка држава у којој влада искључиво шеријатски закон.

Масовна медијска хистерија око наводног напада хемијским оружјем у околини Дамаска у којем је према изјавама опозиционих активиста који живе у егзилу страдало на стотине, па и хиљаде цивила (зависно о извору), а коју су 21. августа у три сата ујутро покренуле медијске куће из заливских петромонархија, потпуно је у сенку бацила стварне свакодневне злочине хорди исламиситичких екстремиста којима од недавно лично заповеда саудијски принц Бандар Бин Султан.

Влада у Дамаску је сигурно прва која би хтела да се што пре утврди истина о томе шта се заиста догодило и овим чланком никако не желимо скренути пажњу с тог конкретног случаја. Међутим, како је цео свет био заузет наводним ‘хемијским нападом Асадових трупа’, злочини над Курдима (од којих је најстравичнији масакр у Тал Абиад), потом масовна гробница са 200 тела коју су у Латакији за собом у повлачењу оставили припадници наоружане сиријске опорбе’и злочини над хришћанима у долини Вади Ал-Насара, пали су у заборав као да се никада нису догодили.

Водећи западни медији у потпуности игноришу непобитну чињеницу како су ‘људи’ који су починили те злочине исти они које наоружавају и подржавају Запад, Турска и тренутно Саудијска Арабија, будући да се Катар с новим емиром у последње време углавном држи по страни.

Хладнокрвна масовна и појединачна убиства, чији модус операнди прелази границе здравог разума, уступају место лажним и непровјереним информацијама у медијском рату којег скоро цео свет, на челу с Вашингтоном, води против Сирије.

Вади ал-Насара – وادي النصارى или ‘Долина хришћана’ у близини Хомса је подручје густо насељено једним делом од 2.000.000 православних хришћана колико их живи у Сирији Нешто што се систематски прећуткује су злочини у долини Вади Ал-Насара или ‘Долина хришћана’, која се налази у близини Хомса, а која је била релативно сигуран простор у односу на друге делове Сирије и као таква је прихватилиште за десетине хиљада избјеглица из ратом захваћених подручја.

Ал Џазира је пре неколико дана известила како је ‘дошло до напада на контролни пункт про-владине милиције НДФ (National Defense Forces) у којем су побуњеници убили неколико наоружаних Асадових присталица и неколико цивила који су се случајно затекли на месту догађаја’. У чланку даље стоји како је ‘контролни пункт у ствари био топовска база из које се артиљеријском ватром тукло по граду Хосни и крсташком дворцу Crac des Chevaliers’ и никако није јасно што би цивили хришћани радили на топовској бази Асадових народних милиција у јеку сукоба са побуњеницима који су само на неколико километара од контролног пункта.

У крсташком дворцу старом скоро хиљаду година већ дуже време борави такфиристичка група Jund Al-Sham, што се види и из фотографије коју су поносно објавили на својим страницама. Реч је једном од бројних ескадрона смрти који сију терор по Сирији, а њеним припадницима је припала част да се побрину за хришћане као ‘невернике’ које треба искоренити и којима нема места у емирату о којем сањају да заживи на територији Сирије.

Када већ говоримо о православним хришћанима, њих је у Сирији од укупне популације која броји преко 22.000.000 10% и потпуно је разумљиво да су одани председнику Асаду који им је гарантовао миран суживот са осталим етничким и верским групама у земји. Погинули припадници у нападу на контролни пункт су сви носили униформе у ознаке сиријских снага безбедности и тако су и сахрањени, што говори како се не боре само за своје интересе или хришћанску заједницу, него заједно са свима осталима за Сирију слободну од екстремиста и крволочних хорди које су се у Сирију слиле са свих страна света.

Адванце, фото: Елена Набил Ал-Хамес – Једна од две девојчице убијене од стране исламиста 11. августа у нападу на православне ходочаснике
Адванце, фото: Елена Набил Ал-Хамес – Једна од две девојчице убијене од стране исламиста 11. августа у нападу на православне ходочаснике

Враћајући се на извештај бројних медија о ‘сукобу побуњеника и Асадових снага у којем су случајно страдали и цивили’ треба напоменути како су у ноћиизмеђу 16. и 17. августа напад извели припадници Ал-Нусра Фронта и бригаде Јунда Ал-Схам и то против људи који су у долини Вади Ал-Насара чували прилаз местима у којима се налазе бројне избеглице, већином хришћани.

Дакле, нити су напад извели припадници ‘наоружане опозиције’ или тзв. ФСА, нити се радило о Асадовим трупама него о припадницима добровољачких трупа сиријске Народне одбране, који и нису војници у правом смислу речи, него више наоружани и кроз краткотрајну обуку за одбрану припремљени цивили.

Осим овог напада, истовремено су нападнута и места еназе, Ел-Ховасх, Аин Ал-Ајоуз и Аннасира и цеста која води ка селу Миштајех. Дакле, радило се о добро координираном нападу исламистичких екстремиста који су се утврдили у средњовековном дворцу који је сигурно уточиште од артиљеријске паљбе и ваздушних удара.

Злочини екстремиста не завршавају овде. Од почетка године су припадници Ал-Нусра Фронта и Јунда Ал-Шама претворили дворац Crac des Chevaliers, који је на листи УНЕСЦО-ве културне баштине, а који се налази на стратешки важном положају и право је утврђење, у свој командни центар и базу из које ноћу крећу у нападе на оближња села и положаје војске и НДФ-а.

Чест је случај отмица цивила за које касније од родитеља и познаника траже откупнину, но 20. јуна и након што је откупнина плаћена младића из оближњег хришћанског села су свеједно устрелили чиме су се и јавно похвалили на својој интернетској страници. Испод видео записа на арапском језику стоји ‘како му је пресуђено у знак одмазде јер је Асадовог војска дан раније бомбардовала Crac des Chevaliers’, што довољно говори у каквим је ‘борцима за демократију’ реч.

Убиство младића из Вади Ал-Насара након што је за њега плаћена откупнина ‘јер је Асадовог војска бомбардовала утврду такфиристичке групе Јунда Ал-Схама’

Напад на контролни пункт у Вади Ал-Насара у провинцији Хомс био је трећи у низу напада на сиријске хришћане око 15. августа, а да се радило о нападу екстремиста на припаднике НДФ-а и цивила потврђује и Associated Press који је контактирао своје изворе на лицу места, а који су ради личне сигурности хтјели остати анонимни.

Пре тога су хришћани нападнути 11. августа када су исламистички екстремисти из околине поставили експлозивну направу у близини Хотела Лаион, на аутобуској станици на цести Дамаск-Хомс-Вади Ал-Насара. У том су бомбашком нападу смртно страдале две девојчице, од којих је једна имала осам година, а рањено је још 13 цивила, преноси ТГ24Сириа, али и ретки западни западни медији.

Други напад се догодио на сам хришћански празник, 15. августа, када су наоружани екстремисти подметнули пожар у целом кругу око цркве посвечене Пресветлој Богородици на брду Џабал Ал-Саједех и то у тренутку када се тамо налазило на хиљаде православних ходочасника.

‘Чини се како су напетости и секташка подељеност досегла такву разину да више нема подручја у којем људи могу да уживају у миру’, изјавио је у телефонском разговору за Associated Press Елеј Џахери, архиепископ у региону Вади Ал-Насара која укључује и села у којима су се догодили напади.

Напади против хришћана нису никаква реткост у Сирији и трају од самог почетка кризе која је почела пре више од две године. О двојици алепских владика, Бојлос Ал-Јазију и Јусију Ибрахиму, за којима се трага већ више од три месеца, нема никаквог гласа. Иако представници Сиријске националне коалиције тврде ‘како имају неке контакте и како ће учинити све да их се ослободи’, алепски ладика. Јусуф Наззаро тврди ‘како не постоји никаква нада да су више живи’.

‘Лично не гајим никакву наде да су њих двојица живи. Хришћанство у Сирији је уништено и то не зато што то желе муслимани, него стога што нас је Запад окренуо једне против других ‘, изјавио је владика Јусуф, познат по критиковању Запада због улоге коју има у разарању Сирије.

Пријатељ “револуције” Паоло Далл’Оглиа вероватно ликвидиран у Раки

Од свих судбина најапсурдније је она језуита фра. Паола Далл’Оглиа који је прошлог месеца када се запутио у Раки како би посетио подручја под надзором побуњеничких група и нестао без трага и гласа. Паоло Далл’Оглио је од почетка сиријске кризе ватрени заговорник ‘револуције’ и због тога је често долазио у сукоб са својим надређенима, али и на осуду већег дијела јавности, како у Сирији, тако и у Италији из које потиче.

Министарство спољних послова Италије већ више од две недеље врши притисак на челнике Сиријске националне коалиције који су у Раки у више наврата слали своје емисаре како би га вратили живог, али су се увек враћали с истим одговором и тврдили ‘како су им вође групе ИСИС (ал Каедин огранак на северу Сирије) рекли да је жив ‘, јавља италијанска државна агенција АНСА.

‘Отац Далл’Оглио је жив и гост је побуњеничке групе Исламска држава Ирака и Сирије – ИСИС’, поручио је Риму представник СНЦ-а, Салам Кавакиби, те додао ‘како нема нити фотографију, нити видео или аудио запис чиме би то поткрепио’ .

Абдел Рахман или ‘Сиријски опсерваториј за људска права’ из Лондона (како сам себе воли називати) за Ројтерс је изјавио ‘како је име Паола Далл’Оглиа добио на списку којега су му послали активисти са терена, а на којем су се налазила имена људи које је почетком августа Ал Каеда ликвидирала у Раки ‘.

Будући да су припадници Ал Каединог огранка у Сирији (ИСИС) познати по посебно окрутним егзекуцијама свих оних за које држе да су ‘неверници’ или ‘лоши муслимани’, с великом вероватноћом се може рећи да је иста судбина задесила и њиховог дојучерашњег пријатеља, као и двојицу алепских владика.

Паоло Далл ‘Оглио је изузетак међу хришћанима у Сирији што се види из блога Ора Пор Сириа који говори о једном од најгорих периода у њиховој историји и на којем су бројни интервјуи сиријских свештеника,  који сви одреда од Запада траже да се заустави крвопролиће, али никако кроз страну војну интервенцију или успостављањем некаквог емирата нам територију Сирије, већ у престанку подршке исламистичким фанатицима који из иностранства уништавају сиријску државу немилосрдно убијајући сиријски народ само зато да би од Сирије направили исламистичку државу засновану искључиво на шеријату.

Извори. Al-Akhbar | Al-Jazeera | Associated Press | ABC News | Ora Pro Siria | ANSA | TG1RAI

Србин.инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!