Насловна / Србија / Политика / Сиротиња раја новчано помаже политичку мафију на власти
Сиротиња раја новчано помаже политичку мафију на власти 1

Сиротиња раја новчано помаже политичку мафију на власти

У Србији социјални случајеви финансирају изборне кампање политичких странака! Агенција за борбу против корупције утврдила је да су за прошлогодишње парламентарне изборе и изборе за Скупштину града Београда чак 23 корисника социјалне помоћи наведени као даваоци прилога партијама за изборну кампању.

Најгалантији је био један „социјални случај“ који је Социјалистичкој партији Србије уплатио прилог у износу од 650.000 динара! Да апсурд буде већи, тај дародавац примио је из државне касе прошле године социјалну помоћ у износу од 94.694 динара!

Владајући напредњаци су ипак збирно највише укњижили од „сиротиње“. Чак 21 особе, у надлежном Министарству за рад, запошљавање и социјалну политику заведене као социјални случајеви, финансијски су помогле СНС са укупно 806.000 динара (скоро 7.000 евра)! Уочљиво је да осим једног који је донирао 6.000, сви остали су странку премијера Вучића помогли са идентичним износом од по 40.000 динара!

На списку партија које су помогнуте од сиротиње раје још се налазе и Уједињени региони Србије, бивша странка помало заборављеног „финансијског мага“ Млађана Динкића. Регионима, који су „пукли“ на изборима, не успевши да пређу цензус, један прималац социјалне помоћи уплатио је прилог од 80.000 динара, који за скоро 30.000 динара премашује суму коју је прошле године добио од државе на име социјале.

У СПС-у и СНС-у лаконски одговарају да је њима важно да су средства законски прокњижена, односно да су уплаћена са текућег рачуна дародавца на рачун странке, као што налаже Закон о финансирању политичких активности. У Транспарентности Србија указују да су могуће две опције, а свака од њих потеже кривичну одговорност.

Дачић усред емисије избацио Антића из СПС-а

– Или се ради о лажним социјалним случајевима, или ти људи нису дали свој новац већ им је неко други дао да би га они уплатили на рачун странке. У сваком случају, требало би да одреагује и јавни тужилац – констатује за „Вести“ извршни директор Транспарентности Немања Ненадић.

У овој невладиној организацији која се бави борбом против корупције упозоравају да су се слични случајеви дешавали и за изборе 2012, али да тужилац није реаговао, иако закон предвиђа казну од три месеца до три године затвора за оног ко даје, односно ко прибави новац у намери да прикрије стварни извор финансирања политичке странке.

 

Ј. Арсеновић – Вести

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Влада масовно крши закон држећи политички подобне директоре у вечитом в.д. стању 11

Влада масовно крши закон држећи политички подобне директоре у вечитом в.д. стању

Више од половине директора јавних предузећа и државних службеника Влада Србије је именовала као вршиоце …

Фалсификовани функционери владе Србије! (видео) 12

Фалсификовани функционери владе Србије! (видео)

Лажни и фалсификовани функционери владе Србије који су купили лажне дипломе од приватних преварантских школа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *