СКАНДАЛ! Тужилац приморавао жандарме да признају да су претукли Андреја Вучића и “Кобре”!

0
(0)

Виши јавни тужилац који води кривични поступак против осморице жандарма због “пребијања” Андреја Вучића приморавао је чуваре реда да признају кривицу како би добили смањене затворске казне, сазнаје Телепромптер.рс.

Како Телепромптер.рс сазнаје од извора из Жандармерије, виши јавни тужилац, који води кривични поступак против осморице припадника Жандармерије јер су наводно “претукли” Вучићевог брата на прошлогодишњој Паради поноса, приморавао је чуваре реда да признају кривицу.

– Почетком марта месеца подигнута је оптужница против осморице жандарма због инцидента на прошлогодишњој Паради поноса. Тужилац је тада вршио невероватан притисак на жандарме да признају кривично дело како би добили блаже затворске казне. Предложено им је да прихвате затворску казну од две године, а командир вода годину дана у затвору. У супротном, припрећено им је да ће бити осуђени на затворске казне од три до осам година када случај дође на суд, прича извор портала Телепромптер.рс из Жандармијер.

Жандарми су очигледно одбили предлог тужиоца, па је случај прослеђен суду.

Иначе, суђене жандармима одлагано је укупно пет пута – 24. 3. због кашњења са уручивањем оптужног предлога, 20. 4. због изостанка судије, 30. 4. прочитан оптужни предлог, Жандарми негирали кривицу, 2. 7. због изостанка судије, 9. 7. због изостанка четворице окривљених.

Жандарми су на суђењу, које је одржано 31. августа, негирали тврдње да су супротно закону употребили силу против брата премијера Вучића, Андреја Вучића, и брата градоначелника Београда, Предрага Малог, као и двојице припадника “Кобри”.
andrej-vucic-jutjub

Они су поновили да су их четири лица у цивилу напала. Један високи у плавој дуксерици са капуљачом ухватио је заповедника кордона Предрага Ћирковића у пределу груди и гурао га уназад, а онда је песницом ударио жандарма Далибора Ђорђевића у лице. Псовали су, претили и ударали рукама по штитовима. Грађанин у црној дуксерици ударио је полицајца Винка Христова ногом у груди и оборио га на земљу. Један од њих у маслинастосивом џемперу имао је пиштољ, који му је из руке палицом избио жандарм Бобан Лекић. Тек кад је савладан, рекао је да је припадник војне полиције…

То је суштина коју су испричала осморица нишких Жандарма на суђењу у Вишем суду у Београду.

Иначе, Вучићев брат Андреј тога дана је једини носио дуксерицу са капуљачом.

Иначе, процес против жандарма не води се због Андреја Вучића и Предрага Малог, већ због тога што су, како се наводи у оптужници, починили “кривично дело напад на војно лице у вршењу војне службе у стицају са кривичним делом злостављање и мучење”, као и за злоупотребу службеног положаја.

Премијер ми рекао да лажем

Далибор Ђорђевић, који тврди да га је Андреј Вучић ударио шаком у браду, после чега му је отекла доња усна, на суђењу је рекао да је по окончању инцидента кренуо код лекара, али је добио наређење старешине Сеада Коштића да иде у Владу на разговор код премијера Александра Вучића.

– Председник Владе је питао шта се десило и Ћирковић му је испричао. Вучић је рекао: “Дошло је до неспоразума, вратите се на посао”. И мене је питао шта је било, рекао сам да сам ударен, а он ми је одговорио: “Лажете”, рекао је Ђорђевић.

Наш извор дубоко верује да процес против жандарма неће бити правичан.

– Већина нас верује да процес против осморице колега неће бити правичан. Као да су већ осуђени на казну затвора без пресуде суда. Не можемо да верује да ће се Андреј Вучић само тако извући, додаје наш извор из Жандармерије.

Кобре и Вучић нису криви

Подсетимо, заштитник грађана Саша Јанковић поднео је кривичне пријаве против припадника “Кобри” због напада на припаднике Жандармерије.

У Првом основном тужилаштву раније су рекли “Блицу” да су одбили пријаву након “брижљиве анализе и сагледавања свих доказа”.

– Анализирали смо доказе и из кривичне пријаве заштитника грађана, али и документацију и податке који су били прикупљени у предмету које води Више јавно тужилаштво против осморице жандарма. Тако смо и закључили да нема основа за покретање поступка против пријављених, објаснили су у Првом тужилаштву.

Заштитник грађана је у пријави навео да се војни полицајци сумњиче да су “напали припаднике Жандармерије и ометали их у вршењу службене дужности”. Он је у пријави написао да је до тог закључка дошао из полицијских списа по којима су војни полицајци одбили да послушају усмена наређења, покушали да пробију кордон, вређали, претили и физички се сукобили са жандармима.

Из МУП-а су тада навели да је ове тврдње засновао на изјавама жандарма које су дали Сектору унутрашње контроле.

Не свиђа им се како судије раде

Није ово први пут да породица Вучић врши притисак на правосудне органе. Андрејев адвокат поднео је јуче Привредном суду захтев за изузеће судије у случају фантомске фирме “Асомацум” јер верују да посао не обавља у њиховом интересу.

Зоран Јаковљевић, адвокат Андреја Вучића, сматра да судија својим поступцима одуговлачи поступак и да није непристрасна. Питање је само коме би она требало да буде пристрасна да би Вучићим одговарало.

На рочишту у понедељак стигао је налаз о графолошком вештачењу потписа Андреја Вучића на уговору о оснивању фирме “Асомацум”, који је по избору суда урадио Радослав Свичевић.

– Вештак је дао јасно, логично и стручно мишљење које је аргументовано образложио, а за анализу користио је и оригиналне уговоре, које је Андреј Вучић потписивао баш у периоду када је настао спорни фалсификат. Пошто је потврђено да се ради о фалсификованом потпису, предлажем да се закључи главна расправа, рекао је Јаковљевић.

Међутим, Бранислав Чубрило, заступник фантомске фирме по службеној дужности, пожалио се да је налаз добио тек у петак и затражио законски рок да га проучи темељније и онда се изјасни пред судом.

Како му је судија Јовановић одобрила законски рок за изјашњавање, Вучићев адвокат Јаковљевић затражио је њено изузеће.

У Србији је за неке правда веома спора, за друге неправда веома брза, али у сваком случају правда је недостижна.

Телепромптер.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пријављен због педофилије у Брусу, уместо у притвору – на слободи, па нестао

4.7 (3) Познати извођач етно-музике и учитељ фруле из Бруса, прошле недеље је приведен у …

Страх од букагија: Браћа Вучић, Ана Брнабић и чланови картела чекају на хапшење

4.7 (149) Првог дана након гласања у САД-у почео је велики транспорт ратних злочинаца, миљеника …

Један коментар

  1. Nije skandal, to je očekivano, kao je analizirano u ovom tekstu:
    http://krelac.com/a-milicija-trenira-strogocu/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend