fbpx

„Школа за генерале” о Србији на стратегијском раскршћу

0
(0)

Статус Косова и Метохије, покушаји ревизије Дејтонског споразума, мигрантска криза, екстремистичке групе окупљене на националној и верској основи и организовани криминал – само су неки од изазова са којима се суочавају Србија и регион.

О овим и многим другим темама биће речи на научном скупу „Србија и стратегијска раскршћа” који ће се одржати у петак у Београду, у организацији Школе националне одбране Војне академије и Института за стратегијска истраживања.

Слоган овог скупа, који ће окупити водеће стручњаке из области безбедности и одбране, јесте „Промишљати о прошлости, разумети садашњост и креирати будућност”. Експерти ће у Дому гарде у Топчидеру анализирати стратегијска питања, геополитичке промене у свету и изазове, ризике и претње који се могу наћи пред Србијом.

Школа националне одбране, или како је популарно зову „школа за генерале” јер је њено завршавање један од услова за овај високи чин, део је Војне академије и на њој се образују и усавршавају војни и цивилни руководиоци за успешно командовање и руковођење у широком спектру националних и међународних безбедносних изазова.

Институт за стратегијска истраживања је војна научна установа која обавља научноистраживачку делатност за потребе одбране на пољу друштвених и хуманистичких наука – политикологије, економије, историје…

„Школа за генерале“ недавно је обележила значајан јубилеј – 60 година постојања. Начелник ШНО пуковник професор др Мирослав Талијан у разговору за „Политику“ објашњава да ШНО има две катедре – стратегије и оператике, на којима се изучава низ предмета.

Обилазе се команде, јединице и установе Војске Србије, спроводе се командантска путовања и извиђања на којима се оно што је научено проверава на терену кроз решавање оперативно-стратегијских задатака.

– Без обзира на висок квалитет наших наставника и гостујућих предавача, без пулса који се осећа у трупи, настава у нашим кабинетима и учионицама била би беживотна и застарела – истиче пуковник Талијан, начелник ШНО, међу колегама препознатљив по црвеној беретки и падобранској значки, симболима специјалних јединица у којима је служио.

Пуковник Ранко Мачкић, начелник Катедре стратегије у ШНО, каже да се научни скуп „Србија и стратегијска раскршћа” организује да би се сагледали и проценили дугорочни стратегијски трендови.

– На глобалном нивоу, међународни систем полако клизи из униполарног у мултиполарни, при чему јачају нови недржавни актери. Окружењем доминирају изазови, ризици и претње, претежно невојног карактера – каже пуковник Мачкић.

На поменутом скупу биће презентован рад „Стратегије националне безбедности САД и Руске Федерације и могуће импликације по безбедност Републике Србије“ који ће представити управо Талијан и Мачкић са колегама Игором Баришићем и Радетом Славковићем.

Проф. др Јованка Шарановић, директора Института за стратегијска истраживања, са колегом Милинком Врачарем, представиће истраживање „Геополитичко позиционирање ЕУ у мултиполарном свету и његов утицај на стратешка опредељења Србије”.

Војним специјалцима орден за заслуге

Панчево – Специјална бригада, најелитнија јединица Војске Србије, свој Дан и деценију постојања обележила је свечаношћу којој су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба ВЈ генерал Љубиша Диковић, највиши представници војске, Јужнобанатског управног округа, Града Панчева, СПЦ и МУП-а. На свечаности у Панчеву били су и чланови породица погинулих и рањених припадника јединице и некадашње старешине.

Специјална бригада је јуче указом председника Србије одликована Орденом за заслуге за одбрану и безбедност трећег степена, који ће красити витрине Спомен-собе уз Орден народног хероја и Орден ратне заставе којима су одликоване 63. Падобранска бригада, односно 72. Специјална бригада. Одликовање је уручио изасланик председника Републике Милорад Симић.

– Увек са поносом истичемо максиму нашег прослављеног војводе Живојина Мишића јер је она и наша: „Ко сме, тај и може, ко не зна за страх, тај иде напред” – рекао је у поздравном говору командант Специјалне бригаде, бригадни генерал Зоран Величковић.

Традиционално, одржан је војно-технички део свечаности, уз стројеви корак пешадијског и дефиле моторизованог ешалона, као и скок тројице падобранаца. Специјална бригада Војске Србије формирана је обједињавањем 72. Специјалне, 63. Падобранске, 82. Поморског центра и Противтерористичког одреда „Кобре“, који у петак представљају здружену тактичку јединицу војске Србије за извршавање специјалних задатака. Команда Бригаде је у Панчеву,  а јединице стациониране у Нишу и Панчеву. У редовима  Специјалне бригаде је и четрдесетак жена.  О. Јанковић

Аутор: Милан Галовић, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дан безбедног интернета: Стручњаци саветују како заштитити децу (видео)

0 (0) Kада дође до вршњачког насиља на интернету, најважније је да родитељи пруже подршку …

Американци забрањују улаз, Руси затворили границе, само се српска Влада прави мртва

4.8 (8) Док Американци затварају границе и уводе ригорозне мере за туристе, нарочито из Kине, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *