Тадићеве овчице и чобани са врачарских пашњака поново на окупу

0
(0)

Избором Драгана Шутановца за шестог лидера Демократске странке и свих пет његових фаворита за потпредседнике, онако овлаш могло би се закључити да се демократе враћају – Борису Тадићу. Најпре Шутановац, који је и Тадићев кум, а онда и нова потпредседница странке Нада Колунџија били су на запаженим позицијама у време „Борисове ере” и у странци и у држави.

Шутановац је у две владе ДС-а од 2007. до 2012. био министар одбране, а Нада Колунџија је у истом периоду била шефица посланичке групе Демократске странке. Друга потпредседница Тамара Трипић, како стоји у њеној биографији на сајту ДС-а, „радила је као лични секретар председника Републике Србије” и била на значајним функцијама у странци и у београдској општини Врачар.

„Равнотежу” успостављају остали потпредседници. Бранислав Лечић је имао „кривудав“ партијски пут и коначно се скрасио у ДС-у 2014, када је бивши лидер Бојан Пајтић са поносом обзнанио ово кадровско појачање. Јован Марковић, градоначелник Ужица од 2008. до 2012. године, био је потпредседник ДС-а у време Драгана Ђиласа. Најмлађи међу потпредседницима, 36-годишњи Игор Салак, председник општинског одбора ДС-а Житишта, био је посланик у Скупштини Војводине изабран по већинском систему 2012.

Иако се, дакле, део новог руководства ДС-а може означити и као Тадићеви људи – они ипак нису пошли за њим када је уочи избора 2014. напустио странку у својству почасног председника и „повео“ Марка Ђуришића, Снежану Маловић, Слободана Хомена… Заправо, Тамара Трипић, која је у ДС-у од 1993, и Шутановац (од 1997) вероватно би себе пре назвали Ђинђићевим демократама. И иако се нови председник ДС-а не противи враћању у странку Бориса Тадића, како је рекао недавно у једној унутарстраначкој изборној дебати, не би га подржао у новој кандидатури за председника Србије. А вероватно му не би ни препустио лидерски утицај у ДС-у, сада када га је коначно изборио.

У данима „слегања тла“ после првих непосредних избора у ДС-у, победници ослушкују да ли ће још неко виђенији поћи за примером кћерке Ђорђа Балашевића, Јелене (Бебе), директора странке Амира Бислимија и секретара Милана Поповића, који су изашли из странке. Као први разлог за исписивање из чланства, Беба Балашевић, за коју се сматрало да подржава Пајтића, у објави на „Фејсбуку” навела је „утисак да се све то око бирања новог руководства морало уприличити непосредно након очитог дебакла на изборима, без давања шансе мешетарима и лобистима да се организују, и онда вишемесечно гложе око тога да ли сад за лидера треба изабрати неког ко је странку први начео, неког ко је странку опасно срозао, или неког ко ће странку до краја дотући”.

„Да не буде забуне, нисам имала свог фаворита. Напротив”, навела је, између осталог, објашњавајући зашто је одлучила да на дан избора у странци узме чланску карту. Наговестила је и да нема намеру да врати мандат у војвођанској скупштини, али и да неће тражити нову странку.

Насупрот њој, досадашња потпредседница ДС-а Наташа Вучковић, која је замало остала „испод црте“ у потпредседничкој трци, одмах је изјавила да ће остати активна и веома посвећена ДС-у. Она ће, по свему судећи, бар неко време водити посланички клуб, пошто је Пајтић рекао да даје оставку на то место.

Нада Колунџија за „Политику“ наводи да ће о новом шефу посланичког клуба одлучивати тај клуб са органима странке, након изборне скупштине за око месец дана, на којој ће се бирати остали органи странке.

„То неће бити воља појединаца. Није захвално лицитирати с именима, зато што не треба чинити лошу услугу ни појединцима али ни самој странци. Али, Наташа Вучковић је демократа која је ДС-у потребна и драгоцена и свакако је неко на кога ДС, као што је рачунао до сада, рачуна и убудуће”, истиче она.

У духу поруке Драгана Шутановца после избора за лидера – да је време за сабирање, а не за одузимање – Колунџија и Јован Марковић за наш лист изражавају уверење да ће се странка консолидовати и да неће бити даљих подела. Колунџија, која је од 2012. у Политичком савету ДС-а, на чијем је челу Драгољуб Мићуновић, верује и да ће успети да задрже све интелектуалце који су тренутно уз ДС, али и да ће им се придружити они који су некада били уз њих или их подржавали, „а желе и даље да ДС буде озбиљна политичка снага која ће моћи да мења Србију”.

На питање да ли су већ разговарали са осталим председничким кандидатима о њиховом даљем ангажману у странци, па и са очигледно разочараним Пајтићем, она каже: „Судећи по томе како су се и они понашали у овим изборима и након избора, и како се понашамо ми, сигурна сам да ћемо ми сви заједно бити део једног тима ДС-а у пословима који су пред нама.”

И она и Марковић, на питање како ће функционисати посланички клуб, у коме нема никога од новоизабраних функционера, а тамо су неки којима Шутановац није био фаворит на изборима, одговарају – сви они су демократе.

„Људи који су у посланичком клубу потврђене су демократе свих ових година. Већина њих је посвећена странци, а не томе ко је председник странке и мислим да ће већина тих људи наставити потпуно исто да раде или још боље, на промоцији политике ДС-а у парламенту. Нажалост, мало је посланика ДС-а, али мислим да ће људи препознати важност тренутка и да ће наставити да раде у име грађана и ДС-а, а не у име било ког тима или појединца”, истиче Марковић, који је међу дванаест потпредседничких кандидата био једини из краја јужно од Београда.

Аутор: Биљана Баковић, Политика.рс

фото ДС, ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Полицајац узбуњивач: Нови шеф београдске полиције – пријатељ Звонка Веселиновића и власник МХЕ (видео)

4.4 (7) Новинар СРБИН.инфо Војин Радовановић разговарао је са Миланом Думановићем, бившим оперативцем МУП-а Србије, …

Плантажа марихуане “Јовањице”: Иза Предрага Колувије и плантаже марихуане не стоји особа А. В.

4.6 (9) Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства „Јовањица“ Предрагу Колувији и осталим оптуженим за недозвољену …

Један коментар

  1. Шутановац, шта уопште значи та реч Шутановац, ако је судити по ономе што је био и чинио, онда је квалификација јасна и тачна. Ради се о врло лошем манипуланту, ортодоксном преваранту, и лопову, те није тачно да је то Тадићева овчица, већ 150 кг. сланинар. Које вере је та сировина кад гази кумство, који је то патриота кад га школују угри по шумама, обичивши га како се руши војска. Да, и много тога, али трошити речи о таквом нечовеку је сувишно.. Крај жутима је врло близу, на радост овом народу кога су опљачкали. Тадић-Шутановац, дефинитивно је највеће зло које догодило србима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend