Скупштина Србије усвојила измене закона о ПДВ, страна лица која послују у Србији оствариваће сва права као да су на територији ЕУ

0
(0)

БЕОГРАД – Већином гласова Скупштина Србије је данас усвојила измене закона о порезу на додату вредност (ПДВ), о хипотеци, о републичким административним таксама.

Усвајањем измена закона о ПДВ, страна лицима која послују у Србији, сада ће се евидентирати као обвезници ПДВ-а и оствариваће сва права као да су на територији ЕУ, по потпуно једнаким условима као и домаћа правна лица.

Изменама је смањен ПДВ са 20 на 10 одсто на смештај свим угоститељским објектима и превоз путника у међуградском и међународном саобраћају, као и услуге у грађевинарству.

Посланици опозиције били су током начелне расправе мишљења да Влада Србије изменама хоће „на мала врата“ да повећа пореску стопу, док су из владајуће већине то негирали и поручили да измене сета финансијских закона представљају директан подстицај побољшању пословног амбијента.

Расправа у парламенту вођена је највише о амандманима на измене закона о ПДВ-у, а посебно око амандмана којим је опозиција затражила да се смањи ПДВ на дечју храну на 10 одсто, што министар финансија Душан Вујовић није прихватио, као ни посланици владајуће СНС.

Шеф Посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић је оценио да би смањењем ПДВ на храну за бебе дало подстицај расту наталитета, док је Вујовић истакао да не постоји гаранција да не би било злоуптреба јер је тешко одредити када је нека храна за бебе, а када за одрасле и додао да држава већ подржава родитеље беба кроз поврат ПДВ-а на храну и опрему за бебе.

Изменама и допунама Закона о републичким административним таксама изједначено је оптерећење у таксама за, како је као пример наведено, обављање детективских услуга, промет топлотне енергије и друго.

Изменама тог закона предвиђено је уређење списа и радњи које се обављају у управним поступцима у којима се наплаћују таксе, а једна од важнијих одредби је предлог од ослобађања такси на списе и радње у поступку остваривања права жртава породичног насиља.

Измене Закона о хипотеци, која су донете због одлуке Уставног суда да поједине одредбе прогласи неуставним, предвиђају да је након доношења извршног решења надлежног суда могуће уложити правни лек за заштиту права, што није раније било предвиђено.

Скупштина је ратификовала кредит Банке за развој Савета Европе од 18 милиона евра, који ће бити употребљен за изградњу нове затворске јединице по европским стандардима на периферији Панчева.

Зајам те европске банке покриваће 60 одсто планираних средстава, а остатак ће, према најавама министра финансија, бити обезбеђен из донација.

У дану за гласање о тим законским предлозима, посланици ће се изјаснити и о предлогу председника Србије Томислава Николића да се поново одлучује о Закону о посебним условима продаје одређених непокретности у својини Републике Србије.

Парламент је тај закон усвојио 31. јула, а Николић је недуго затим одбио да га потпише, с образложењем да је противуставан, и вратио га парламенту на поновно одлучивање.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бизговчина преговара осам година и понуда коју ће Србија добити је да је признају шиптарске нарко и терористичке банде

5 (5) Београд је добио одговор на питање — шта добија уколико призна независност Косова? …

Русија: Могућ прекид дијалога са ЕУ

5 (2) Русија може да прекине дијалог са Бриселом, рекао је министар спољних послова Русије …

Један коментар

  1. Svakoj budali je jasno da vecini u skupstini deca uopste nisu bitna, vec prave ambijent tajkunima i lopurdama da mogu vise da nadrpaju para! Oni ne da nece da smanje poreska opterecenja na decju hranu, vec bi bebama u kolevci oteli i zvecku!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend