Слобода медија и демократије угрожене у Србији?! Да човек не поверује како сте ви из ЕУ паметни и промућурни!

5
(1)

Србија се тренутно налази у тешкој ситуацији око општих избора и у некој врсти политичке кризе, оценила је посланица Европског парламента Тања Фајон и изразила забринутост због најаве смањења изборног прага са пет на три процента без широког политичког консензуса и јавне расправе.

Она је у ауторском тексту за НИН навела да њима у Европској унији као главна брига остају медији.

Фајон, која је и шеф Делегације у Парламентарном одбору за стабилизацији и придруживање ЕУ и Србије, указује да су чињенице да су демократија и слобода медија озбиљно угрожени у Србији, јер национални канали не третирају све политичке странке једнако, „што је недопустиво“.

„А, говор мржње, лажи, манипулације, застрашивање, чак и од водећих и утицајних политичара, расте у медијима и јавности у овој земљи, а то није оно што у ЕУ желимо видети“, написала је она.

Фајон је указала да владајуће странке морају спровести препоруке за слободне и поштене изборе у овој години, као и да очекује да ће власти испунити споразуме и уравнотежити извештавање током изборне кампање.

„Жалим што је сада и преостали део опозиције најавио бојкот избора, а забринута сам и због изненадне најаве смањења изборног прага са пет на три процента без широког политичког консензуса и јавне расправе“, предочила је она.

Фајон указује да је Србија веома важан актер за земље Западног Балкана, њена улога је битна за мир и стабилност у региону, а истовремено је и најспремнија земља да постане прва следећа чланица ЕУ.

„Моја жеља је да у овом моменту Србија оствари опипљиве резултате те да се приближи ЕУ и што пре постане део ЕУ породице, а то ће успети ако настави да спроводи позитивне реформе“, оценила је она.

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мирослав Лајчак: Први пут се говорило о правно обавезујућем споразуму

5 (5) По први пут смо разговарали о правно обавезујућем свеобухватном споразуму, рекао специјални изасланик …

Лоша вест за ЕУ: Kо ће преживети суноврат економије

5 (1) Стање у еврозони је тешко и још дуго се, чак и њене велике …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *