Алексић: Да ли је власник Јовањице поклонио брод БИА?

5
(6)

Потпредседник Народне странке и посланик Мирослав Алексић питао је данас председника Србије Александра Вучића и директора Безбедносно-информативне агенције (БИА) Братислава Гашића да ли је Предраг Kолувија, власник пољопривредног добра „Јовањица“ на којем је заплењена велика количина марихуане, поклонио БИА брод „Србија“, који се сада води као власништво Агенције.

„Имам сазнања да је Kолувија БИА поклонио брод ‘Србија’ регистарске ознаке БГ-346-И и питам Вучића и Гашића да ли је то тачно. Да ли је Вучић, пошто му се допало крстарење у Турској са председником Реџепом Тајипом Ердоганом, наредио Гашићу да и држава Србија набави брод, па је Kолувија купио брод и поклонио га агенцији“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, и показао фотографију брода „Србија“.

Алексић је навео да БИА има обавезе према својим спонзорима, и упитао шта је Kолувија добио заузврат када је Агенцији поклонио брод.

Алексић је Тужилаштво за организовани криминал питао да ли је обављено вештачење заплењене марихуане на „Јовањици“, како би се утврдио проценат ТХЦ-а (тетрахидроканабинола, активног састојка у марихуани), односно колико је заплењених биљака индустријска конопља, за чију је производњу „Јовањица“ имала дозволу, а колико индијска конопља или марихуана, која је класификована као дрога.

„То је важно јер је стратегија Kолувијине одбране да прикаже како је на ‘Јовањици’ гајена индустријска конопља, а да је случајно упала тек по нека семенка марихуане“, рекао је Алексић.

Алексић је питао Тужилаштво за организовани криминал и да ли је утврдило ко је био надлежан – МУП или Министарство пољопривреде – за контролу узгајања индустријске конопље на основу дозволе коју је „Јовањица“ добила узгој те биљке, као и да ли су ти људи саслушани.

Алексић је навео и да је добио тужбу председниковог брата Андреја Вучића и да се неће позвати на имунитет у том случају, јер се радује суђењу на којем ће раскринкати „све лажи и криминалне радње режима“, и најавио да ће као сведока позвати Александра Вучића, који би могао да каже све што зна о везама државе и „Јовањице“.

„Позивам и Александра Вучића да се одрекне имунитета како бих ја могао њега да тужим и да на суду расправимо ко лаже а ко говори истину, уместо што ме вређа пред својим подобним новинарима. Ако је храбар и ако говори истину, зашто би се Вучић крио иза имунитета? Ја се јавно одричем имунитета по тужби његовог брата“, рекао је Алексић.

Алексић је питао Вучића, који је признао да су у аферу „Јовањица“ умешани људи из полиције, БИА и војске, шта је тим поводом предузео и да ли надлежне органе обавестио ко су ти људи, а тужилаштво је питао да ли су ти људи саслушани и да ли је против њих покренут поступак.

„Вучић је признао да је у највећу производњу марихуане у Европи умешана држава у којој он одлучује о свему, чиме је признао и сопствену одговорност“, рекао је Вучић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕПС је фирми брата Ане Брнабић дао 20 милиона евра наших пара!

5 (2) „Фирма ‘Асеко’, чији је директор брат Ане Брнабић, у последње две године је …

Сестри Зорана Бабића 1,3 милиона за „пројекат кисељења купуса“? (видео)

5 (9) Сестра Зорана Бабића, у народу познатог као вазуплохов, добила је од општине скромних …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *