Насловна / Став / Слободан Антонић: Преживети време лажи
Слободан Антонић: Преживети време лажи 1

Слободан Антонић: Преживети време лажи

Лажу нас, скоро бесрамно и готово неограничено. Не само српски политичари и њихови новинари – о чему сам писао у чланцима: „Усне које лажу“ и „Лажљивче, лажљивче“.

Лаже нас и бриселски естаблишмент. Управо онај који Србији, наводно, треба да обезбеди „поштену медијацију“ с Приштином, као и да нас „уведе у Европу“.

Да ли сте, можда, видели снимак веселог Жан Клод Јункера, премијера ЕУ („председника Европске комисије“), пред недавни састанак лидера НАТО-а? (Рецимо, овде?)

Љуљао се, посртао, клиберио се и љубио сваког око себе – баш како раде раздрагани пијанци.

Кажем „пијанци“ а не „алкохоличари“, јер се први држе лозинке „кад умерено конзумираш алкохол, можеш да пијеш колико хоћеш“, док су други намргођени и туробни – пошто иду на онесеансе.

Још 2014. вође ЕУ биле су забринуте због Јункеровог „животног стила“ (овде). Али, он је, у једном интервјуу, самоуверено порекао приче да дан почиње чашицом коњака, тако што је, током разговора с новинаром, испио – четири чаше шампањца (исто).

Једна пољска посланица изјавила је да ју је било срамота колико се Јункер „налио“ у Ватикану, током прославе 60 година ЕУ (овде). Слично се наш добри Луксембуржанин понашао и на прошлогодишњем састанку УН на врху у Женеви (овде).

Али, из званичног Брисела стигло је објашњење да, када је реч о прошлонедељном испаду, господин председник је „имао нарочито болан напад ишијаса који су пратили грчеви“ („a particularly painful attack of sciatica, accompanied by cramps“; овде).

А сада молим читаоца да поново погледа снимак и по души каже – да ли тако изгледа човек који има „нарочито болан напад ишијаса који прате грчеви“?

Дакле, бриселска нас бирократија лаже потпуно безочно. Стога се човек пита: колико ли тек лажу о ономе што раде „испод жита“ и „иза кулиса“? На пример, када је реч о Косову.

Небојша Стефановић за РТС: „Вучић иде (у Брисел) да преговара о утакмици на којој је судија одсвирао крај и све је завршено с убедљивом гол-разликом против вас, а од њега се очекује да преокрене резултат у невероватну победу“ (овде).

Да ли Стефановић и остали стварно мисле да ми Срби имамо памћење златне рибице (a three second memory)?

Вучић, после потписивања Брисела 2 (2015): „Мислим да наш народ има разлог за задовољство, вечерас смо одличан посао обавили за наш народ!“ (овде).

Марко Ђурић (у истој прилици): „Спортским речником – Србија је победила са 5:0!“ (овде).

Па чекајте, мајстори. Како смо од 5:0, из 2015. године, стигли до „убедљиве гол-разлике против нас“, у 2018? И ко је за то крив – опет кнез Лазар?

Али, њихове лажи – „Косово је изгубио још кнез Лазар, Тито, Милошевић, Тадић…“ – одбијају се од истине коју заправо сваки Србин носи.

Неважно је да ли су на Космету Бондстил, НАТО и милион Албанаца, а тек 100.000 Срба. Јер, наспрам милион Албанаца стоји нас много више – милиони и милиони, и с Косова и око Косова.

Стоје мртви и живи. Јер, за нас Србе, ето, мртви су некако сви живи. Жив је, тако, и мој покојни деда Момир, и прадеда Милисав, и чукундеда Петар и наврдеда Марко.

А ту су и сви нерођени што тек треба да се појаве. А рачунају се, богами, и сва она деца што су побијена по Јадовну или Клечки. И она су, у међувремену, стигла да порасту и да заглавате.

Е па сад, сви су они ту, са нама. И када смо ми на Косову, сви су на Косову. Када сам на Косову ја (59), са мном су не само моји синови Лукијан (19) и Адријан (15), и мој отац Чедомир (85), ту је и мој покојни деда Момир (125), и прадеда Милисав (148), и чукундеда Петар (191) и наврдеда Марко (226)…

Треба знати да када су важне ствари у питању, Срби не живе тек осамдесетак лета. Чим на дневни ред дође Косово, одједном се појаве и старине од осамсто година.

И стога, када причате о референдуму „о Косову“ – хоће ли Срби да га се одрекну или не – морате у бирачки списак да упишете и све те старине. Јер, како може један нараштај да одлучује о питању за вечност, а у име свих поколења, прошлих и будућих?

Уопште, ви што нас учите да оно што видимо сопственим очима заправо и није истина: да Јункер није пијан, него има ишијас; и да је 5:0 из 2015. године данас 0:15, у корист наших непријатеља – али да то никако није кривица Њега и његових (о не, никако, крив је кнез Лазар који није на време схватио предност протестантске етике)!

Па онда, морате да се одлучите. Хоћете ли истину или постистину?

Јер, у свету постистине отвара се процеп старе добре светскоисторијске метафизике. И из тог процепа излазе и мој Момир, и Милисав, и Петар, и Марко. Долазе све с њиховим пушкама и косама – да стану раме уз раме с нама и с нашим синовима.

А у том случају, на „грдном косовском судилишту“, не знам ко ли ће бити јачи? Јункер с његовим ишијасом и Вучић с његовом протестантском етиком? Или можда ми, с нашим дедовима и с нашим синовима?

Не шалим се. Срби су посебан народ. Показало се то и 1914, и 1941, и 1999. У све три прилике, звер је заустављена, макар онолико колико је требало да „отац лажи“ не постане неупитни „кнез овога свијета“.

Па да видимо има ли нас и даље. И докле.

(Стање ствари)

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Влада масовно крши закон држећи политички подобне директоре у вечитом в.д. стању 11

Влада масовно крши закон држећи политички подобне директоре у вечитом в.д. стању

Више од половине директора јавних предузећа и државних службеника Влада Србије је именовала као вршиоце …

Напредњаци неће да кажу зашто их је слика оваца увредила 12

Напредњаци неће да кажу зашто их је слика оваца увредила

Нико од младеновачких напредњака који су се нашли увређени због фотографије оваца на Фејсбуку није …

4 Коментара

 1. Divan tekst, suština Kosova koje nije mit, Kosova koje je suština nas samih…

 2. kako zatumarala marva gurbetska iz kamenjara i vrzina dalmacije da razume SVETO KOSOVO I METOHIJU. – gladni odrpanci nenaviknuti na rad, cast i postenje imaju svoja pravila: lazi, kradi i preko mrtvih napred. – oni medju nama koji dozvoljavaju da mutavi, coravi, gluvi i pre svega krvozedni budu vodje copora koji terorise, treba da ostanu ne samo bez posla, vec i prava glasa. – od kodze milosa pa na ovamo SRBIJOM vladaju zatumarala strasila kojih se razuman covek mora stideti, sem mozda kneza Mihaila i kralja Petra. – rugobe brate da ne znas jel vidis glavu il zadnjicu, ispustajuci neke zvuke koji se medju cestitim ljudima ne ispustaju. – bez obrazovanja, bez domaceg vaspitanja, bez slifa, obuceni kako prilici njihovoj gurbetskoj prirodi. – vecina nije ta koja treba da odredjuje istoriju i kulturu jednog naroda, jedino je vodila u pakao. – SRBIJI trebaju novi zakoni i neko ko ce ih sprovoditi i liciti na coveka a ne rugobe pobegle sa koca i konopca kojima zakoni sluze za ostvarivanje licnih interesa. – na redu su SRBSKI hrabri pojedinci ili nesta nas.

 3. Sokantan interviju. Ko pogleda bice mu sve konacno jasno.

  Марко Јакшић : „Вучићу су жене са Косова љубиле руку, а он их је све издао“(РасПравда) Како је протекао најтежи дан у животу Александра Вучића? Колико стварно има Шиптара на Косову и Метохији? Како је север КиМ успевао да се одбрани од најјезде са југа и мешународних окупационих снага, али је попустио пред издајничким Вучићевим режимом?

  (https://www.youtube.com/watch?v=u-gragMUvh8)

 4. Sokantan interviju. Konacno je sve jasno.
  Марко Јакшић : „Вучићу су жене са Косова љубиле руку, а он их је све издао“(РасПравда) Како је протекао најтежи дан у животу Александра Вучића? Колико стварно има Шиптара на Косову и Метохији? Како је север КиМ успевао да се одбрани од најјезде са југа и мешународних окупационих снага, али је попустио пред издајничким Вучићевим режимом?

  https://www.youtube.com/watch?v=u-gragMUvh8

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *