Знамо ми то добро Кољинда, не брини ти ништа…

0
(0)

Хрватска снажно подржава европску интеграцију Албаније и поздравља напредак који је до сада постигла у испуњавању критеријума неопходних за чланство у Европској унији, изјавила је данас у албанском парламенту хватска председница Колинда Грабар-Китаровић.

– Хрватска снажно подржава европску интеграцију Албаније и поздравља напредак остварен у испуњавању критеријума за чланство у ЕУ. Као земља енергичних и марљивих младих људи, Албанија има изврсне изгледе – рекла је председница током другог дана службене посете Тирани где се састала са председником парламента Гранитом Руцијем.
Такође је искористила прилику и да честита албанској страни на одлуци Европског већа о отварању приступних преговора у јуну 2019.

– Честитам вам на одлуци Већа која препознаје напредак Албаније и темељи пут ка отварању приступних преговора у јуну 2019. године – рекла је председница.

Поручила је да ће Хрватска наставити да подржава процес европске интеграције Албаније преносећи своја искуства и знања стечена на сопственом европском путу.

– Требало би да наставимо заједно да радимо како бисмо успоставили још бољу сурадњу као земља са изузетним геостратешким положајем, Албанија ће имати све значајнију улогу у југоисточној Европи. Хрватске се радује даљем јачању својих стратешких односа с Албанијом – поручила је Грабар-Китаровић.

То ће, како је истакла, донети позитивне процесе у суседству, како у виду стабилности и сигурности, тако и у побољшању господарске сигурности.

– Хрватска и Албанија могу заједно пуно тога да ураде – казала је председница.

Поновила је да Хрватска придаје велику важност стабилности, сигурности и просперитету југоисточне Еуропе и снажно заговара европску перспективу целог тог простора.

– Албанија је веома важан партнер, стратешки и политички, и ЕУ је то препознао – додала је председница.

У свом говору се осврнула и на „трајно и нераздвојно пријатељство“ између две земље и улогу албанске националне мањине у хрватском друштву.

– Албанија је била наш пријатељ када нам је било потребно – објашњава она и подсећа на бројне Албанце који су се борили у рату у Хрватској, преноси Вечерњи лист.

– Били смо дословно браћа по оружју, пре него што смо 2009. ушли заједно у НАТО. Многи Албанци су жртвовали своје животе за Хрватску и верујте ми – Хрватска то неће заборавити“ – додала је.

Председникца истиче да је Хрватска, земља на раскршју хришћанства и ислама, поморске и континенталне традиције, изврстан пример суживота, укључивости и интеграције разних култура и религија.

– Албанци су у потпуности интегрисани и цењени припадници хрватског друштва. Они воле и штите Хрватску, а истовремено су поносни и домољубиви Албанци, сјајан су пример позитивног утицаја на односе наших земаља – казала је председница, посебно подсетивши на заједницу Арбанаса код Задра која тамо живи од 18. века.

Такође је подсетила да пријатељство између две земље сеже још у доба када су Далмација и Албанија биле под влашћу Венецијанске Републике и у том контексту истакнула улогу албанског Гјергја Кастриотија Скендербега.

Албанија је иначе 2018. прогласила „Годином Скендербега“, с бројним културним догађањима. Председница је казала да ваља знати да су Скендербег и његов син примили титулу почасних грађана Дубровачке Републике за њихов допринос у борби против Османлија.

Није заборавила споменути нити улогу хрватског историчара, преводитеља и политичара Милана Шуфлаја, једног од утемељивача албанологије, те историчара из 18. века Андрије Качића Миочића, као особе којима дугујемо историјске везе с Албанијом. Као „несумњиви историјски тренутак“ у међусобним односима навела је отварање хрватског велепосланства у Тирани у марту 1994.

– Нека дуго живи хрватско-албанско пријатељство – поручила је хрватска председница на крају говора.

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Срби власници 60 одсто имовине на Косову, Албанци присвојили на хиљаде хектара и кућа

5 (9) Питање српске имовине које је покренуто на преговорима у Бриселу можда ће бити …

Трамп у пет сати по америчком времену дочекује Вучића и Хотија

5 (1) Амерички председник Доналд Трамп дочекаће данас тачно у 17 часова председника Србије Александра …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend