fbpx
Насловна / Србија / Економија / Словенци послали „Први мај“ на добош
Словенци послали „Први мај“ на добош 1

Словенци послали „Први мај“ на добош

СТЕЧАЈНИ управник пропале компаније „Аха Мура – Први мај“ у Пироту, на основу решења о банкротству, заказао је продају имовине ове фирме за 25. април у Привредном суду у Нишу. Почетна цена је 315,5 милиона динара, а на продају је готово целокупна имовине некадашње перјанице југословенске економије у којој се одевала тадашња политичка, естрадна и спортска елита.

Ово је епилог двоструке приватизације иза које осим објеката и машина није остао ни „камен на камену“, а радници су завршили на улици или у некој од шнајдерских радионица, које се сада називају малим и средњим предузећима. Истини за вољу, ван овог „пакета“ продаје остао је и погон у коме су се последњих месеци израђивали џакови за расуте терете, као што су жито, кукуруз и слична роба. Од фирме у којој су рађена првокласна одела и трикотажа, остао је поменути погон за џакове.

Компанију „Први мај“ је 2007. године најпре купио београдски конзорцијум „Ирва инвестиције“, који је иза себе оставио милионске дугове за порезе и доприносе и огромне обавезе према банкама. После неколико година, многобројних протеста радника и сличних социјалних врења, купопродајни уговор је раскинут.

Као гром из ведра неба одјекнула је вест о томе да је нова власница „Првог маја“, уз помоћ државних субвенције од око шест милиона евра, те 2011. постала Мојца Луканчич, власница „Муре“ у Словенији и још неколико сличних предузећа. Прича са новом приватизацијом се поновила у драстичнијем облику: када је банкротирала словеначка „Мура“ за собом је у амбис повукла и пиротску фабрику која је у најбољим временима, са погонима широм Србије и са више од 170 продавница запошљавала близу 7.000 радника.

У време ове приватизације у „Првом мају“ је било „свега“ 1.300 радника, који су данима и недељама протестовали градом и у фабричким просторијама тражећи своје десетомесечне принадлежности, међу којима је и овера здравствених књижица. Ово је, у најкраћем, историја пропадања препознатљиве компаније, која је пронела славу Пирота широм СФРЈ.

ПАРКОВИ СА ФОНТАНАМА

НОВИ власници могу рачунати на три огромне производне хале конфекције, мноштво трафостаница, стару и нову управну зграду и ресторан са кухињом. Нуде се и моделарница, зграда фабричке библиотеке, музеј, магацини, али и игралишта и паркови са фонтанама у којима су некад шетали паунови, јелени…

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта ће бити са Завојским језером код Пирота? (видео) 11

Шта ће бити са Завојским језером код Пирота? (видео)

Зидине некадашњих кућа, споменици, гробови и иструлела обућа, испливали су ових дана из Завојског језера …

Пирот: Тајно суђење човеку који брани реке Старе Планине! (видео) 12

Пирот: Тајно суђење човеку који брани реке Старе Планине! (видео)

Данас је у подне у Пироту почело тајно суђење Десимиру Стојанову, председнику месне заједнице Ракита из …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *