fbpx

Словенци уништили „Први мај“

0
(0)

Пирот — Неисплаћене тромесечне зараде. Неоверене здравствене књижице. Блокада рачуна за око 40 милиона динара. Дугови за енергенте, порезе и доприносе.

Најава одласка пословних партнера код других произвођача. Предузеће на ивици амбиса и неизвесна судбина 1.328 текстилаца тачније њихових радних места и исто толико породица. Ово је економско-социјална слика у компанији „Аха Мура-Први мај“ у Пироту, чији је власник, фирма „Мура“ из словеначке Мурске Соботе, отишла у стечај.

Власница фирме, Мојца Луканчич, која је „Први мај“ купила за два милиона евра сопственог новца и за око шест милиона евра субвенција из буџета Србије (5.000 евра по радном месту), месецима није дошла у Пирот. Ни од докапитализације од пет милиона евра, коју је најављивала, није било ништа, па су пиротски конфекционери већ две недеље у штрајку. Неколико пута су шетали улицама града и протестовали испред зграде општине и округа, а јуче после подне је одржан још један раднички протест у кругу фабрике.

„Не знам шта ће бити и како ће бити даље, али оно што је сигурно то је да смо у великој невољи. После разговора са министром Жељком Сертићем и његовог сусрета са словеначким министром Јожефом Петровићем, очекујемо најављено формирање радне групе, која би требала да реши проблем „Првог маја““, каже за „Новости“ Владица Маринковић, синдикални повереник АСНС. Она додаје да овај проблем могу решити само две државе, а радницима је једини циљ да раде и да преузеће опстане.

Министар Сертић је претходно, на састанку са руководством и синдикатима, истакао да Србија неће активирати банкарску гаранцију у случају компаније „Аха Мура – Први мај“, јер је заједнички интерес да фабрика опстане

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Прослава“ празника рада у Турској (видео)

0 (0) Без коментара. Да ли је овај текст користан? Кликните на звезду и оцените! …

Да ли заиста знате шта и кога славите 1. маја? (фото галерија)

4.7 (64) Првомајски уранак је лажни народни обичај подметнут од стране комуниста који се састоји …

8 Коментара

  1. На добош и продајте Кинезима.

  2. Samo mi ne vidimo da Slovenija propada.

  3. Samo mi ne vidimo da Slovenija propada.

  4. Pitajte Sertica zasto nece da aktivira garanciju. Da nije dobio nesto !?

  5. oni nisu ni dosli da nesto podignu vec da uniste prvi maj je mogao da radi i bez njih ali neko je prodao trziste treba ga naci i javno ga obesite

  6. Ovo je tipičan primer zašto ne treba prodavati firme strancima. Da su u nju nešto uložili, oni bi bili tu, ovako, ne košta ih ništa. Jedino mi nije jasno zašto Srbija nema sposobne ljude da vode fabrike.

  7. Те Словенце је довукао Динкић, дао им је 5 милиона евра из буџета…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *