fbpx
Насловна / Србија / БРУКА! РТС плаћа Словенцима 220.000 евра да сниме филм о Хиландару
БРУКА! РТС плаћа Словенцима 220.000 евра да сниме филм о Хиландару 1

БРУКА! РТС плаћа Словенцима 220.000 евра да сниме филм о Хиландару

За два релативно мала пројекта, РТС је словеначкој фирми „Видеострој“ искеширао 220.000 евра!

Јавни сервис је, како „Ало!“ сазнаје, одрешио кесу и поменутој фирми која има представништво и у Београду за само 10 епизода документарног серијала о Хиландару у трајању од по двадесетак минута платио чак 100.000 евра. А уговор вредан чак 120.000 евра са истом фирмом склопљен је и за седам епизода, такође у трајању од по двадесетак минута, о припремама за Светско првенство у Русији под називом „У сусрет Светском првенству“.

Упућени у овај случај и запослени у РТС-у кажу да је то невероватно бацање новца и да је потпуно нереално да једна епизода документарца о Хиландару кошта чак 10.000 евра.

– И лаици знају да је снимити документарни програм у и о Хиландару и више него јефтино, нарочито јер се ради о најобичнијем документарцу, не амбициозном и епохалном. Тамо је екипи све обезбеђено, смештај и храна, немају никаквих трошкова за време боравка. Та једна епизода реално може да кошта од 500 евра до највише 1.000 евра, укључујући снимање и монтажу – каже наш извор. Додаје да снимање тих десет епизода може да траје око недељу дана, а да је за монтажу потребно још неколико дана…
Хиландар

Сличан случај је, наводи, и са серијалом који је сниман у неколико европских градова и чије емитовање „Видеострој“ већ увелико најављује, а који ће имати само седам епизода.

– Новац који је издвојен је заиста огроман! Запослени у РТС-у су бесни због тога што врло добро знају да су ти серијали не двоструко, него четвороструко преплаћени. И то је сасвим разумљиво, нарочито када се узме у обзир колико су они слабо плаћени. А и то су све наше паре од претплате и ово се свих нас тиче, шта нас брига за паре које даје Жељко Митровић учесницима ријалитија, али за ово нас је брига и треба да нас буде брига – каже наш извор са РТС-а.

РТС: Снимано је на атрактивним локацијама

У РТС-у, са друге стране, наглашавају да је реч о пројектима који су снимани на „атрактивним локацијама“.

– Информација којом располажете о вредности оба пројекта није тачна, али желимо да вас информишемо да је пројекат „Хиландар“ прошао конкурс за независне продукције и да серијал има 10 епизода. Серијал „У сусрет Светском првенству“ рађен је у копродукцији РТС-а и „Видеостроја“, има седам епизода, а емитовање је планирано непосредно пред почетак Светског првенства. Оба серијала снимана су на атрактивним локацијама ван Србије. „Хиландар“ је рађен у Грчкој, док је серијал „У сусрет Светском првенству“ за потребе снимања обишао све европске градове у којима ће играти наши репрезентативци – наводи се у реаговању РТС-а.

ало.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Држава не мари за реституцију, извршна решења мртво слово на папиру 11

Држава не мари за реституцију, извршна решења мртво слово на папиру

Да би попунила буџет, држава је одлучила да прода бање, па чије год да су. …

Зашто је држава пословала са Весићевом оф-шор компанијом? 12

Зашто је држава пословала са Весићевом оф-шор компанијом?

Заменик градоначелника Београда Горан Весић био је од новембра 2013. до маја 2014. истовремено секретар …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *