Смејурија: Градимо 9,6 км аутопута годишње

0
(0)

Београд — Стечај Алпине не би требало да утиче на завршетак Коридора 10 чији је рок изградње до 2016. године, пише Политика.

Одлука о раскиду уговора са „Алпином” за градњу Коридора 10 од Пирота до Димитровграда, највероватније ће бити донета следеће седмице. Пошто је аустријска компанија отишла у стечај ускоро ће бити расписан нови тендер.

Ово је јуче најавио Дмитар Ђуровић, директор „Коридора Србије” и тако оповргао спекулације да ће уместо „Алпине” на обилазницу око Димитровграда и 23 километра аутопута од Пирота до границе са Бугарском „ускочити” домаће фирме. 

За спровођење тендерске процедуре биће потребно шест месеци и према Ђуровићевој оцени радови на завршетку тог дела Коридора 10 неће трајати дуже од две године. 

„Раскид уговора је озбиљан процес и не смемо да будемо неопрезни како не бисмо дошли у ситуацију да морамо после да вратимо банкарску гаранцију од 5,9 милиона евра, коју ћемо наплатити“ – рекао је директор„ Коридора Србије” у Привредној комори Србије на састанку са извођачима радова који граде аутопутеве у нашој земљи. 

„Алпина” је имала уговорене послове за Коридор 10 у вредности од 59,3 милиона евра. До сада јој је исплаћено 30,3 милиона евра за завршених 86 одсто радова на мостовима и 52 одсто трасе аутопута између Пирота и Димитровграда. 

„Нисмо јој платили ни динар више новца него што је урадила. „Алпина” дугује подизвођачима из Србије око 420 милиона динара. Сви који нису наплатили своја потраживања од аустријске фирме „Алпина Бау Гмбх”, могу пред надлежним судом у Бечу да пријаве потраживања до 16. августа ове године. То је једини пут и ми им не можемо помоћи, јер је уговор за изградњу потписан са „Алпином” из Беча, а подизвођача је ангажовала њена кћерка фирма регистрована у Београду“ – објаснио је Ђуровић. 

Проблем са „Алпином” не би требало да утиче на завршетак Коридора 10, јер је планирано да овај међународни аутопут кроз Србију буде потпуно завршен најкасније до почетка 2016. године, а Коридор 11 од Београда до Чачка најкасније до половине исте године. 

„То је крајњи рок који као држава себи можемо да дозволимо. Више кашњења неће бити, а свака фирма која не буде поштовала рокове биће искључена из посла. Понекад је опомена пред искључење довољна, као у случају чешке „Субтере” која гради тунел Бранцарево“ – рекао је Ђуровић 

Он је најавио да ће ове грађевинске сезоне бити саграђено укупно 40 километара аутопута. На питање новинара да ли је то мало за годину дана Ђуровић је подсетио да је прошле године завршено само 9,6 километара. 

„Сматрам да је 40 километара за ову годину успех јер је просек у окружењу па и европски стандард око 52,5 километара. Хрватска је једина у региону у протеклих десет година остварила тај просек“ – навео је директор „Коридора Србије”. 

Основни узрок свих застоја, према његовим речима, била је експропријација. Ове године тај проблем не постоји јер је обезбеђено 3,3 милијарде динара, што је довољно да изузимање земљишта не буде препрека за изградњу. 

Потенцијални проблем могу да буду деонице на јужном краку Коридора 10 које су требало да буду финансиране из грчког Хеленик плана. Та земља је због своје тешке финансијске ситуације отказала одобрених 65,5 милиона евра за деоницу Српска кућа – Левосоје близу македонске границе. Међутим, обећала је да ће исплати 21,7 милиона евра за започету деоницу Доњи Нередовац – Српска кућа. 

Лева трака аутопута између Врања и Бујановца, на деоници Доњи Нерадовац – Српска кућа, у дужини од шест километара и свих осам километара обе траке биће завршено у наредна три месеца. Ђуровић је казао да ће за два месеца бити завршен пун профил аутопута на Коридору 10 од Левосоја до македонске границе у дужини око 21 километар. 

У Србији су тренутно отворена 164 градилишта и „Коридори Србије” су основали радну групу која контролише пројекте и решава проблеме са извођачима како би се убрзали радови и спречили чести одштетни захтеви ангажованих компанија.

 

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Александар Вучић је са шиптарским терористом Тачијем спремио УНИШТЕЊЕ Србије као државе

5 (1) Лепосавић, Медвеђа и Бујановац Србији, Прешево, Газиводе и Трепча Косову, столица у УН …

Вучић брани бата Андреја: Андреј нема ни ара плаца у Војводини а и ако има то је купљено лажном личном картом

1 (2) Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да његов брат, Андреј Вучић, није …

3 Коментара

  1. sazvežđe Vodolije vlada putevima…

  2. Дај ! Склањај ту скаредност ! Dislike !

  3. Ovde da ima države i da smo kao narod jedinstveni i manji egoisti ovima bi davno bilo suđeno i nikada nebi mogli prići ni blizu odgovornim državnim funkcijama, a kamo li biti čelni ljudi tih funkcija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *