понедељак , 30 новембра 2020

Соко од 1.583 килограма

0
(0)

НОВИ САД – Најтежи бик на 79. међунардном пољопривредном сајму у Новом Саду је „Соко“ тежак 1.583 килограма. 

Соко има свега три године и власништво је Радована Вујчића из села Совдим у општини Петровац на Млави.

Поносни власник овог „бика над биковима“ казао је да Соко у просеку годишње на килажи добије по 500 килограма.

„Tоком прве две године јео је по десет килограма јарме ујутру и исто толико увече, а сада смо му мало променили исхрану, па дневно поједе десет килограма луцерке или балу сена од петнаестак килограма“, рекао је Вујчић, додајући да намерава да прода Сокола, да је за њега добио цену од 5.000 евра, али се нада да ће понуда „скочити“.

Према речима Вујчића, Соко је увезен из Аустрије и у Србији нема и није било бика који је са три године старости достигао ту тежину, тако да треба, како је Вујчић нагласио, очекивати да ће за две-три године, „уколико не заврши у кланици и уколико му срце издржи“, бити најтежи бик који је „икада ходио Србијом“.

Млекуља Грација даје 38 литара млека дневно

Петогодишња крава Грација, власништво Бобана Рајковић из села Парник у општини Ражањ, просечно даје 38 литара млека дневно и по томе је рекордерка данас отвореног 79. међународног пољопривредног сајма у Новом Саду.

Ова расна крава током једног периода лактације од 305 дана укупно је дала 7.211 литара млека и због тога је проглашена за шампиона сајма. „Ради се о грлу врхунског квалитета које је увезено из Аустрије. Отац и мајка су јој из елитне расе“, казао је Рајковић, додајући да се његова крава рекордерка до сада три пута телила и да је једино женско теле задржао код себе на имању с намером да једног дана одмени мајку за шта има и те каквог потенцијала.

„И поред свих проблема, у нашој штали увек су се гајила квалитена грла“, рекао је Рајковић, додајући да у његовом домаћинству он и отац раде са стоком и да увек у штали имају од 15 до 20 грла.

Рајковић је казао да се из његовог домаћинства дневно испоручи око 190 литара млека, односно 60.000 литара месечно.

Јуница Бела апсолутни шампион сајма у Новом Саду

Званично најлепше грло на 79. међународном пољопривредном сајму у Новом Саду је јуница Бела, власништво Добрице Милошевића из Велике Плане.

Према речима Милошевића, то грло је на свим оцењивањима добило максималне оцене за сваку од оцењиваних карактеристика.
„Посебно сам поносан, јер је Бела отељена и одгојена у мом домаћинству и што, према речима еминентних стручњака, квалитетом ни мало не заостаје за елитним грлима из Аустрије и Немачке“, казао је Милошевић, додајући да ће „понос његове штале“ 15. маја напунити две године.

Милошевић је рекао да је садашња вредност Беле око четири хиљаде евра и истакао да је не би продао ни да му за њу нуде најновији тип трактора „Фергусон“.

Поносни власник Беле је нагласио да та јуница има врхунско порекло. Отац јој је бик Мал, сада, према оцени квалитета, осми бик на свету, а мајка јој је увезена из Аустрије и то из штале из које „излазе све сами шампиони“

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Велики конвој полиције иде из Новог Сада ка Београду (видео)

5 (4) На аутопуту из правца Новог Сада ка Београду данас око поднева снимљена је …

Протест против најављених мера и у Новом Саду, полиција чува Градску кућу

0 (0) На новосадском Тргу слободе окупили су се људи који протестују против најава нових …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend