Србија преплављена прислушним апаратима

0
(0)

Купци прислушних уређаја студенти, али и љубоморни супружници. Корисници су често и послодавци који надгледају запослене, али и неповерљиви пословни партнери

БАЛКАНСКИ шпијун данас у Србији може да буде свако по цени од неколико десетина до неколико стотина евра, зависно од жеља и префињености опреме коју жели. Муштерије продаваца камера у дугмету, оловци или ручном часовнику, софтвера за прислушкивања мобилних телефона и ГСМ прислушкивача просторија који се активирају на глас или покрет нису само студенти који се надају да ће уз помоћ „шпијун-бубица“ положити испит.

Шпијуни аматери су и љубоморни супружници, послодавци који кришом надгледају запослене, неповерљиви пословни партнери и забринути родитељи који желе да провере телефонске и интернет комуникације своје деце. Продавци шпијунске технологије који нуде робу на бројним сајтовима кажу да су им све чешће муштерије маме и тате који стављају својим основцима „шпијун-бубе“ у уши у нади да ће својити максималан број бодова на малој матури.

Наравно, као и сви остали трговци они продавци и изнајмљивачи шпијунске опреме не говоре о њеним недостацима, па неупућене муштерије долазе у незгодне ситуације. Студенти су најгора искуства имали с легендарном шпијунском оловком у коју је уграђена камера с предајником која се продаје по цени од 45 до стотинак евра, зависно од модела. Огласи тврде да оне емитују слику на даљину од 60 до чак 300 метара.

– Оловка је идеална за полагање испита јер је подешена за снимање текста с велике близине – покушао је да нас убеди продавац који има мноштво огласа на интернету, а на „Јутјубу“ чак и кратки рекламни филм. – Помагач једноставно прочита питања на монитору пријемника и издиктира вам одговоре. Наравно, да би га чули, потребан вам је мобилни телефон с „блутут“ предајником који сигнал емитује до „бубице“ у вашем уху.

Он оловку с рисивером нуди за 150 евра, али има понуду и за плићи џеп: шпијун-оловке с камером без предајника, која има меморију од 4 до 8 гигабајта. Ова варијанта се користи кад кандидат на испиту може сам или помоћу друге особе да изнесе оловку до сарадника – шаптача који ће је прикључити на рачунар погледати снимак испитних питања и издиктирати одговоре.

 

ОЗВУЧЕНИ ПОКЛОНИ ШПИЈУНСКИ софтвер који омогућава прислушкивање разговора путем мобилних, али и просторије у којој се телефон налази као и пресретање СМС порука продаје се по цени од 150 евра. – Шпијунски софтвер често нам траже љубоморне супруге и неповерљиви пословни партнери који их поклањају особама које желе да контролишу – рекао нам је продавац врхунске шпијунске опреме из Београда. Кад се квалитетан шпијунски софтвер инсталира у мобилни телефон, онај ко шпијунира тај уређај може са свог телефона у сваком тренутку неприметно да слуша и снима све разговоре и види све поруке. Софтвер шпијуна обавештава корисника кад се надзирани телефон укључује, чак и да ли је промењена сим картица, а могућа је и врло прецизна ГПС локација телефона.

 

Међутим, има и поштених „бубичара“ који тврде да је шпијунска оловка неефикасна за студенте који полажу у великим амфитеатрима, јер њихов сигнал не може да прође кроз бетонски зид.

– „Вајерлес“ оловке имају лош домет чак и без препрека, евентуално се могу користити за учионицу у основној школи – каже представник „мултинационалне“ фирме која шпијунском опремом тргује у Србији, Хрватској и БиХ.

– Оно што јесте ефикасно је шпијун-дугме, за које гарантујем јер сам га и сам користио. Камера се ради у више боја и споља изгледа као обично дугме, а објектив у средини је практично невидљив. Она са задње стране има емитер сигнала величине коцке шећера тако да је нериметан испод кошуље. На слободном простору има домет 300 м, односно може да прође кроз неколико зидова.

Сличне камере могу да се купе и упаковане у привезак, упаљач или паклицу „100 с“ цигарета, продавац тврди да раде на специфичној фреквенцији која не може да се омета и имају анатидетектор систем.

– Препоручујем оригиналне камере које коштају више од 300 евра, јер кинеске које преваранти нуде за 150 имају слабу батерију и игра им слика – објаснио нам је овај стручњак. – Врхунска камера у комплету с рисивером кошта 500 евра, а цену спуштам уколико код мене купите врхунску „студент-бубу“ с додатном опремом за полагање испита или било који други облик тајне комуникације.

Наш саговорник нас је стрпљиво убеђивао да је „бубица“ врло корисна јер може да се користи у најразличитијим ситуацијама кад је потребно да смо у константној вези са саговорником који се налази са друге стране ГСМ линије и прослеђује нам важне информације, а битно је да нико осим нас не зна да смо „онлајн“ с њим.

– „Бубица“ се у уво ставља пинцетом и квалитет звука је одличан. Апсолутно нико осим корисника не може да је чује. У сваком испитном року продамо неколико стотина комада. Уколико немате довољно новца да је сад купите, опрему уз надокнаду изнајмљујемо.

У стандардни комплет осим „бубице“ спада мобилни телефон и индуктивна петља, односно „хендс-фри“ уређај који се као огрлица ставља око врата у ком се налази изузетно осетљив микрофон, који код скупљих модела региструје и најтише шапутање. На крају истог кабла налази се предајник који емитује сигнал до „бубице“, од које мора да буде удаљен највише око 20 цм, па студенти који га носе изгледају као тајни агенти.

Егзотичније верзије исте опреме су ручни сат, хемијска оловка или наочаре, који се упарују с мобилним телефоном и има уграђен блутут предајник за „бубицу“ и микрофон.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шутановац спискао 850.000 евра за софтвер

0 (0) Посао, који је требало да има три фазе од којих је само ова …

Америчка војна корпорација тајно развила софтвер који вас прати на друшвеним мрежама

0 (0)   Америчка мултинационална компанија “Рејтеон”, пети по величини произвођач војне опреме на свету, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend