fbpx

Мислиша 2012

0
(0)

БЕОГРАД – Финале највећег националног математичког такмичења „Мислиша 2012“, у организацији друштва „Архимедес“, одржано је данас у Београду, а најбоље од 120 учесника очекује летовање на Tари или Сребрном језеру.

Циљ такмичења, које се одржава седму годину, је популарисање математике, развијање интересовања и логичко-комбинаторних способности ученика, ширење математичке културе, рекао је Танјугу председник Математичког друштва „Архимедес“ Богољуб Маринковић.

На Финални део такмичења позвано је више од 120 ученика из читаве Србије и то ђаци су од 2. разреда основне до 4. разреда средње школе, који су на основном нивоу освојили максималних 100 односно 60 поена, објаснио је Маринковић пред сам почетак такмичења.

Tакмичење се организује по угледу на међународно математичко такмичење „Кенгур без граница“.

„Архимедес“ је 2005. године од Министарства просвете добио сагласност да у Србији организује такмичење, у којем је до сада учествовало више од 180.000 ђака.

Мото такмичења је „Математика за све, или бар за већину“. Сваки учесник добија сертиФикат о учешћу и пригодан поклон, а за четири најбоља такмичара намењене су специјалне награде, боравак на Летњој „Архимедесој“ математичкој школи на Tари или Сребрном језеру у јулу.

Маринковић је рекао да су ђаци су за сваки од пет задатака морали да објасне како су дошли до решења.

Имали су 90 до 120 минута за решавање задатака, а резултати ће бити познати наредних дана, рекао је Маринковић и подсетио да није дозвољена употреба калкулатора или разних приручника. 

Tакмичење је одржано у београдској Музичкој школи „Мокрањац“, а један од учесника који је до сада три пута освајао летовање на овом такмичењу је Илија Суботић из Ирига, ученик 2. разреда новосадске Гимназије „Јован Јовановић Змај“.

Tакмичио се, како каже, од седмог разреда, а ове године је довео млађег брата, који је трећи разред основне школе. „Утисци су позитивни. На овом такмичењу добили смо третман какав нисмо имали нигде другде. Сваки ученик добија допунски материјал, програм такмичења, коректно оцењују“. 

Углавном су то задаци са руских олимпијада, рекао је он и навео да ђаци добијају и освежење.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Српски математичари освојили шест медаља

0 (0) На Међународној олимпијади из математике, тим ученика из Србије освојио је две златне, …

Браво за српску децу! На математичкој олимпијади пет медаља за Србију

0 (0) На балканској математичкој олимпијади, која се од 7. до 12. маја одржава у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *