Сонда „Нови хоризонти“ послала снимке Плутона (видео)

Сонда „Нови хоризонти“ послала снимке Плутона (видео)

Међупланетарна сонда „Нови хоризонти“ послала је на Земљу прве фотографије Плутона коју су направиле камере сонде у тренутку највећег приближавања патуљастој планети и на којима могу да се виде мистериозне „крљушти“, саопштила је НАСА.

„Ова нова слика једноставно мами поглед. Она нагони на размишљање о покретању још једне мисије на Плутон која би произвела сличне фотографије целе површине патуљасте планете“, рекао је научни директор мисије „Нови хоризонти“ Алан Стерн.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=NEdvyrKokX4″]

Ова фотографија направљена је црно-белом камером „Ралф“ у тренутку максималног приближавања са Плутоном, са удаљености од 15,8 хиљада километра од његове површине. Њена резолуција је, према речима Стерна, фантастичних 80 метара по пикселу фотографије, што је максимални квалитет камера коју сонда носи.

За разлику од других фотографија коју су направили „Нови хоризонти“, а које имају „нормалну“ величину, овај снимак представља уску траку ширине 50 километара, која се протеже од северне субполарне географске ширине, пролази кроз равнице Спутњика, леву половину „срца“ Плутона и завршава се у мрачној десној половини „срца“, на јужној хемисфери патуљасте планете.

Научници се надају да ће им ова фотографија помоћи да схвате како се појавила мистериозна „змајска крљушт“ од великих ледених санти на површини Плутона, да открије тајну појаве посебних структура које личе на даске за прање веша и друге тајне геологије патуљасте планете. Да би процениле сва богатства површине свемирског „господара подземног света“, научници су припремили кратак видео-филм помоћу којег читаоци могу да отпутују на Плутон.

Восток

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Американце брине маневрисање руског сателита-инспектора „Космос-2521“

Американце брине маневрисање руског сателита-инспектора „Космос-2521“

КОМАНДА ваздушно-космичке одбране Северне Америке (North American Aerospace Defense Command, NORAD) саопштила је да је …

Индија ракетом оборила сателит који се налазио 300 километара изнад Земље

Индија ракетом оборила сателит који се налазио 300 километара изнад Земље

ИНДИЈСКИ Премијер Нарендра Моди изјавио је да је његова земља постала космичка сила и да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *