Соња Лихт: Вучић је победио надмоћно у првом кругу – наш стратешки циљ су европске интеграције

0
(0)

Председница Фонда за политичку изузетност Соња Лихт после председничких избора не очекује значајније промене у спољној политици, а кад је реч о унутраšњем плану – истиче да надмоћна победа Александра Вучића носи са собом и озбиљну одговорност, али и обавезу да тражи компромис и консензус где год је могуће и да се у друштву успостави озбиљан дијалог свих актера на све значајне теме.

Лихт каже да је веома битна одредница то што ће Вучић бити председник Србије, али и што је најутицајнији човек најјаче странке у земљи, због чега ће, сигурна је, његов утицај на владу и политику коју буде водила, али и на све остале државне институције, па и на парламент, бити веома велики.

Велики утицај

– Он то уосталом и сам каже – примећује Лихт, и додаје да верује да ће доћи до неке врсте консолидације разних политика унутар земље.

Како оцењује, биће много мање противречности унутар појединих важних институција.

– А, очигледно их је било, мада се тврдило да их нема, али било их је – каже Лихт, мислећи пре свега на институцију председника и премијера.

Сада ће то, како каже, вероватно бити другачије.

Победио надмоћно

– Нико од нас нема кристалну куглу, али је чињеница да је Вучић победио надмоћно у првом кругу и то носи са собом и врло озбиљну одговорност – каже Лихт.

Објашњава да под тим подразумева да би Вучић требало да тражи компромис и консензус „где год је могуће“ и да максимално уложи напор да се у нашем друштву успостави једна озбиљна дебата или дебате – на све значајне теме развоја Србије и могућности Србије.

Без промене у спољној политици

Лихт на спољнополитичком плану не очекује никакву промену након што председничку функцију преузме Вучић, образлажући такав став чињеницом да ће он и даље имати примарну улогу у дефинисању наших спољнополитичких приоритета.

– Чини ми се да је то већ јасно дефинисано последњих пар година и исто тако је врло јасно демонстрирано током изборне кампање. И не само чињеница да је срео Меркелову и Путина него и све што је рекао у изборној ноћи јасно ми указује да се основна линија ангажмана на спољнополитичком плану и основни приоритети неће мењати – каже директорка Фонда за политичку изузетност.

Подсећа при томе да је наш стратешки циљ европска интеграција, уз врло јасну свест да те интеграције нема без озбиљне и одговорне регионалне сарадње.

Промена председника не значи и промену односа

Лихт не мисли да ће промена личности на челу Србије променити однос „неких снага“ у свету према Србији, имајући у виду да је одлазећи председник перципиран као више као проруски оријентисан.

– Не мислим да велике силе то везују за личност. Неки то воле тако да прикажу и „читају“ али, то је таблоидна политика која некоме може да буде забавна, мени није, али свакако нема везе са стварношћи – наводи Лихт.

САД немају људе за Балкан

Објашњава, наиме, да велике силе своју политику на сасвим другачији начин осмишљавају и спроводе, те дефинитивно не очекује веће заокрете.

– Знамо да ни у САД још нису постављени људи задужени за Европу и Балкан, али и даље не очекујем да ће доћи до великог заокрета, а они који су то очекивали очигледно не разумеју основне принципе на којима се формулишу политике у разним престоницама света – поручује Лихт.

ЕУ суочена са озбиљним изазовима

Озбиљна или неозбиљна теза, али – како коментарише приче о томе да би се могло догодити да ЕУ у замену за Британију у своје чланство прими земље Западног Балкана.

– Та прича, на жалост, нема никакве истинске потпоре у реалности. ЕУ је у овом тренутку суочена с озбиљним изазовима, од политичких, безбедносних до економских, она ће се бавити тиме како да превазидје сопствене слабости и противречности, а не заменом Велике Британије за неког другог. Да не говорим о томе да их је немогуће поредити, не бих улазила у цифре, број становника, економску моћ… – наводи Лихт.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Борислав Новаковић: Нема компромиса са Вучићем нити повлачења у борби против његовог режима

5 (3) Потпредседник Народне странке Борислав Новаковић изјавио је данас да опозиција може бити успешна …

Генерације ће плаћати десетине милијарди кредита којима нас је задужио Вучићев режим

5 (7) „Обично за све кривимо Енглезе и Американце, иако смо, захваљујући њима и амбасадорима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend