fbpx

СПИСКАНИ МИЛИОНИ: Фонтана на Славији скупља од најскупље у Европи! (фото)

0
(0)

Званично највећа европска фонтана саграђена је у Украјини за 1,5 милиона евра – иако већа и боља, јефтинија је од наше за чак 300.000 евра

Нова музичка фонтана на Тргу Славија у Београду коштала је грађане невероватних 1,8 милиона евра, што је за читавих 300.000 евра скупље од званично најскупље и највеће мултимедијалне фонтане у Европи!

фото: Профимедиа

Наиме, фонтана Рошен налази се у украјинском граду Виници, а њена изградња коштала је 1,5 милиона евра. Иако се београдски челници хвале импознатним димензијама фонтане на Славији, која се простире на 800 квадрата водене површине, с висином млаза од 16 метара, украјински Рошен има површину од скоро 1.000 квадрата, а баца воду и до 70 метара у висину. Док нашу прескупу фонтану осветљава 360 подводних и 75 спољашњих рефлектора, украјинска има 560 подводних рефлектора.

Без одговора 12 дана

Рошен је направљен 2011. године, а може да пева, плеше, мења боје, али и да репродукује у води слике и снимке у 3Д технологији. За потребу изградње ове фонтане исушен је чак и део корита реке Јужни Буг, а фонтана се напаја директно водом из ове реке. Међутим, све ово је није учинило скупљом од музичке фонтане на Славији!

фото: Бета

Како је могуће да је нова београдска атракцију „прогутала“ чак 1,8 милиона евра, градски челници већ 12 дана одбијају да објасне. Исто толико пута су упућена питања Курира на шта је конкретно потрошен толики новац и шта све чини спецификацију трошкова остала без одговара.

Пројекат, како га називају, „новог симбола града“ нисмо успели да добијемо ни од Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, која је расписала конкурс, ни од фирме „ПМЦ инжењеринг“, која је изводила радове. Неми за конкретне одговоре остали су и у Институту за водопривреду „Јарослав Черни“, који су били одговорни за идејни пројекат и пројекат за извођење радова.

Крију рачуне

Градоначелник Синиша Мали на седници Скупштине града тврдио је прво да није добио наша питања о фонтани, затим да он као градоначелник не треба да зна спецификацију трошкова за сваку инвестицију, али и да ћемо одговоре добити. Иако нас је градоначелник упутио на Дирекцију за грађевинско земљиште, од њих смо добили одговоре да се поводом овог обратимо Граду.

 

фото: Марина Лопичић

Драгослав Шумарац

ПРОМАШЕНА ИНВЕСТИЦИЈА

Драгослав Шумарац, професор Грађевинског факултета, бивши министар грађевине и председник Инжењерске коморе, сматра да је фонтана на Славији промашена инвестиција:

– Фонтана је лоше изграђена и на погрешном је месту. Има проблем са сензорима, плави, не служи возачима ни пешацима. То говори о промашености саме инвестиције, да не говоримо о томе да је у то уложено 1,8 милиона евра док нам се болнице распадају. А и што кажу људи – каква је то фонтана на чију ивицу не можеш да седнеш и да убациш новчић у њу?

Права ствар

ЛЕПО И ЈЕФТИНО

Поред Украјинаца, фонтане по разумним ценама знају да граде и Кинези, па је тако импозантна плешућа ЛЕД фонтана у Пекингу с подводним осветљењем коштала само 800.000 евра, док су наши суседи у Загребу у Радничкој улици саградили фонтану површине 44 квадратна метра за свега 81.000 евра.

Подсетимо, на светском сајту за електронску трговину Алибаба може се наћи фонтана веома слична београдској за 200.000 евра.

Курир / Јелена Пронић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МУП готово две године кочи истрагу о пореклу имовине инвеститорке објекта на Панчићевом врху

5 (4) Готово две године Више јавно тужилаштво у Kраљеву није донело одлуку да ли …

Србија је најкорумпиранија држава у Европи

5 (6) Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић изјавила је да „након осам …

4 Коментара

  1. Slavija je pogrešno mesto za bilo kakvu fontanu. Fontana lepo izgleda na širokom prostoru, po mogućstvu sa mnogo zelenih površina i sa velelepnim fasadama u pozadini. Fontana na Slaviji je sama po sebi najblaže rečeno obična, nemaštovita, neoriginalna, kičasta i sva nekako ušinuta i blesava. Muzika dodatno pogoršava utisak. Ali posebno je ružno što je ta rugoba nagurana u skučen prostor okružen pretežno straćarama i zagušen saobraćajem. Sve u svemu bila bi potpuni promašaj koji bi bio za kritiku i da su je dobili besplatno. A oni su tu takvu skalameriju platili skoro 2 miliona €. Tako nešto nema nigde. Samo se nama mogao desiti AV i njegovi „kadrovi“.

    • Jednu od najlepših fontana koje sam u životu video (negde u Evropi, ne znam tačno gde) je jedan obični visoki kamen, kamena prizma, sa malo zakošenim stranama. Voda se u tankom sloju skoro nečujno sliva niz njegove strane, mreška se, malo vrtloži na udubljenjima i stiže do malog bazena gde ponire u ostalu vodu. Satima možeš da sediš i posmatraš to čudo prirode i fizike. Klupe okolo su pune ljudi. Toliko jednostavno i jeftino, a toliko radosti za stanovništvo. Ali AV i njegovi hoće da to bude što glamuroznije da bi mogli da operu što više novca. U tome je poenta.

  2. НАЈБОЉЕ; А НЕ СВИЂА ИМ СЕ!

    Највећа фонтана на Балкану, она на Славији у Београду (по обичају, код нас је све највеће, најбогатије и најлепше на Балкану и шире) која још честито није пуштена у рад, а грађани незадовољни и „устају против шаренила које их заслепљује и буке која их приjатно заглушује“. Потрошено је 1,8 милиона евра од вишка у буџету, фонтана личи на славуј има славујеве боје, а богами и “пева” као славуј и то је само део београтске власти што је приуштила, осим Савамале, “Београд на води”, својим вољеним суграђанима и суграђанкама и Србије. Београђанима се све то не свиђа, већ припремају завере против добродушне и самосвесне мислеће власти.

    Фонтана на Славији у Београду је девет пута скупља од оне коју приказује Алибаба. цом. По нашем добром обичају, београдска фонтана је “израђена» од злата и других племенитих метала, те ће бити величанствена и блажена за београдску фукару, а београђани нека утоле глад гледајући је, а при томе и музика има да их натера да помисле да су им плате и пензије никада веће, а они никада срећнији. То је тај бољитак који је приуштио ΛV београђанима и београђанкама. Гледајте пинкове боје млазева воде, слушајте лепу музику и само уживајте, што па морате да спавате. Ако вам бука од фонтане улази у кућу, затворите прозоре. Ако сте гладни, затворите уста. Ако вам је досадило да вас лажу, затворите лажове. За сваки практични проблем на располагању вам је практично решење!

    Гладним београђанима ни највећа фонтана на Балкану и шире не успева да утоли глад, жеђ може. Ова Потемкинова грађевина на Славији има за задатак да улије веру гладнима да нису гладни и да их очара тако да забораве на храну, а да остану весели и задивљени. Шта ли желе они који протествују против велелепне осветљене и распеване фонтане. Ми у Бору немамо велелепну и велику фонтану, али зато, пре Београда, смо добили Сосина велелепна пишала, поготову она код хотела Србија. Када се уморимо од гледања и слушања жубора воде из пишала, уместо музике као на Славији, вртимо се по круговима и кружним тачкама, а бога ми има их по доста. Најупечатљива кружна тачка пречника 1903 милиметара, је она код НИС-ове бензинске станице на улазу у Бор.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *