fbpx

Спремите се за звездани спектакл: Kиша метеора и пун Месец у истој ноћи

4.4
(5)

Kиша метеора, својеврсни звездани спектакл биће видљив и ове године. Ако сте међу заљубљеницима у звездано небо, нађите у ноћи између 12. и 13. августа лепо, мирно и узвишено место са којег ћете уживати у „звезданом пљуску“, када ће он бити најинтензивнији.

Поглед у небо овог августа може мало да поремети пун Месец, а најбољи услови за посматрање кише Персеида биће између 22х до јутра.

Kиша такозваних метеорских ројева, специфична је по метеорима који су много „ватренији“ и светлији од типичних. Сваке године Персеиди прекрију небо када се Земља мимоилази са кометом Свифт Татл, а онда се ситни комади комете сударају са нашом атмосфером и тако праве „ватрене кугле“.

Уколико желите да посматрате ову појаву, како се наводи на сајту НАСА-е, у зависности од времена када посматрате спектакл, киша метеора може да изгледа другачије. Тако да ако посматрате небо око 22 часа, видећете мање метеора, али они ће имати дуже „репове“.

Kада достигне свој врхунац, киша Персеида може да садржи између 50 и 100 метеора по сату, преноси Бизнис инсајдер.

Персеиди су, иначе, названи по сазвежђу Персеј, одакле се и појављују.

Зато, ако сте у могућности, а волите да гледате звездано небо, удаљите се од градске вреве и осветљења, најбоље на некој узвишици, лезите и уживајте док гледате звезде падалице.

На мобилни телефон заборавите, јер ћете можда, док гледате у њега, пропустити активност Персеида, а веровање каже да ће вам се ако замислите жељу кад видите звезду падалицу она и остварити, па лепе жеље пожелите!

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *