Шприцаће ће нас на силу? Казне за оне који неће да се вакцинишу!

Шприцаће ће нас на силу? Казне за оне који неће да се вакцинишу!

3.8
(10)

У Србији би вакцинација против корона вируса могла да буде обавезна. О томе сведочи Предлог измена Закона о заштити становништва од заразних болести, који је у новим одредбама оставио простор да се одлука о обавезној вакцинацији донесе уколико за тим буде потребе. Та одлука, према новом законском решењу, спада у надлежност министра здравља, а доноси се посебном уредбом. Закон прописује и казне за оне који би, у таквом случају, одбили обавезну имунизацију.

Измене Закона о заштити становништва од заразних болести сутра ће бити пред посланицима у Скупштини Србије, а осим прописаних надлежности комуналних инспектора и милицајаца, као и јасних одредби о карантину и кућној изолацији, као најважнији део Заона издваја се – имунизација становништва.

О томе је за „Блиц“ говорила и в.д. директора Института за јавно здравље Милан Јовановић „Батут“ Верица Јовановић.

– У складу са чланом 33 Закона о заштити становништва од заразаних болести, ванредна имунизација, која може бити препоручена или обавезна, наређује се актом Министра здравља, у складу са препорукама Свестке здравствене организације, на предлог Института за јавно здравље Србије и уз сагласност Републичке стручне комисије за заразне болести – навела је у свом одговору докторка Јовановић.

Она додаје да имајући у виду претходно наведено, као и чињеницу да су вакцине против Ковид 19 још увек у фази клиничког испитивања, када вакцина буде регистрована за примену у популацији, наредбом Министра биће дефинисано да ли ће се ванредна имунизација против Ковид 19 спроводити као обавезна или препоручена.

Обавезна вакцинација управо се помиње у изменама Закона о којем ће се сутра расправљати у Скупштини, а у који је „Блиц“ имао увид.

„У случају појаве епидемије заразне болести које су утврђене законом или друге заразне болести, може се одредити и препоручена или обавезна ванредна имунизација против те заразне болести за сва лица, односно за одређене категорије лица, ако се утврди опасност од преношења те заразне болести, као и у случају уношења у земљу одређене заразне болести, у складу са плановима за одстрањивање и одржавање статуса искорењивања одређених заразних болести“, наводи се у закону.

У досадашњем календару имунинизације обавезна вакцинација била је предвиђена за лица у посебном ризику од болести: хепатитиса Б, грипа, менингококне болести, обољења изазваних стрептококом пнеумоније и хемофилусом инфлуенце Б, варичеле, инфекције изазване респираторним синцицијалним вирусом.

У изменама Закона уз поменуте наводе се и „остале заразне болести“, а управо је међу остале заразне болести у новим изменама закона сврстан и Ковид 19 и то као заразна болест која се преноси ваздухом. Тиме је практично је посебан акт министра за обавезну имунизацију предвиђен и за овај вирус.

Казне за оне који неће да се вакцинишу

Закон такође прописује и казне за оне који одбијају обавезну имунизацију и о томе је докторка Јовановић говорила за „Блиц“.

– Према члану 85 Закона о заштити становништва од заразних болести предвиђена је новчана казна у износу од 50.000 до 150.000 динара за физичко лице ако одбије обавезну имунизацију лица одређеног узраста као и за физичко лице које не поступа по прописима, одлукама или наредбама које доносе надлежни органи у складу са овим законом, а којима се одређују мере за заштиту становништва од заразних болести, што би вероватно био случај када је у питању обавезна ванредна имунизација на основу наредбе Министра здравља – објашњава докоторка Јовановић.

Шира овлашћења министра

Према измена нобог Закона министар здравља има шира овлашћења и могућност доношења одређених мера.

Министар на основу предлога Комисије и Завода може наредити:

а) забрану окупљања на јавним местима

б) ограничење кретања становништва у подручју захваћеном ванредном ситуацијом;

в) забрану или ограничење путовања;

г) забрану или ограничење промета појединих врста робе и производа;

д) ванредну вакцинацију;

ђ) мере личне заштитете од инфекције.

Ради спречавања уношења заразних болести у земљу, сузбијања и спречавања њиховог преношења у друге земље, министар на предлог Комисије и Завода може наредити мере за заштиту становништва од заразних болести, и то:

1) забрану путовања у земљу у којој влада епидемија заразне болести;

2) забрану кретања становништва, односно ограничење кретања становништва у подручју захваћеном одређеном заразном болешћу, односно епидемијом те заразне болести;

3) забрану или ограничење промета појединих врста робе и производа;

4) обавезно учешће здравствених установа, других облика обављања здравствене делатности, других правних лица, предузетника и грађана у сузбијању заразне болести и коришћењу одређених објеката, опреме и превозних средстава ради сузбијања заразних болести;

5) Обавезан лекарски преглед, лабораторијско испитивање или подношење извештаја о лабораторијском испитивању приликом уласка у земљу из одређених земаља.

Блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кључни комитет СЗО владама света: Доказ о вакцинацији не сме бити услов за путовања

Кључни комитет СЗО владама света: Доказ о вакцинацији не сме бити услов за путовања

0 (0) КОМИТЕТ Светске здравствене организације (СЗО) за ванредне ситуације препоручио је да се доказ …

Расходи буџета су додатно увећани за две милијарде евра, биће потребно ново задуживање државе

Расходи буџета су додатно увећани за две милијарде евра, биће потребно ново задуживање државе

4.8 (4) Фискални савет је проценио да су предлогом ребаланса овогодишњег буџета неоправдано повећани трошкови …

2 Коментара

 1. Sve što je navedeno u članku potpuno je bezumno,nerazumno i kriminalno genocidno.
  Ako Narod dozvoli da se izglasa zakon o obaveznom vakcinisanju i ako se ne pobuni protiv toga, onda Narod sebe dovodi
  u položaj životinja u krdu koje se vakcinišu bez svoje volje. Nadam se da do toga neće doći, a ako ipak dođe – Narod koji
  dozvoli da se to dogodi uopšte i ne zaslužujue da bude tretiran na nivou ljudskih jedinki – već kao krdo ljudi koji neznaju za razum.
  Jer ako virus kovid mutira od proleća do jeseni – kako može vakcina proizvedena na bazi virusa u proleće – da stiti od mutiranog virusa u
  jesen.
  Sve se uklapa u smisao akcije da farmaceuti prodaju vakcine državama i da tako zarade ogromne pare – a državnici koji to prihvate i
  daju nalog da država plati vakcine – da dobiju ogromne provizije od farmaceuta.
  Narode biraj svoj put i kako izabereš – tako će ti i biti.

 2. Руски видео о постојању прикривеног другог вируса у „вакцини“, а који се активира 6-12 месеци након примљене вакцине, да се Срби и други наивни не ни досетили. Потом убија 90%популације,а 10% остају као робови.
  Кратак руски видео са насловом:
  KAKO DA OSTANETE ŽIVI TOKOM VELIKOG GLOBALNOG RESETA
  https://lbry.tv/@MarijaS:8/KAKO-DA-OSTANETE-%C5%BDIVI-TOKOM-VELIKOG-GLOBALNOG-RESETA:c

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend