Шприцаће ће нас на силу? Казне за оне који неће да се вакцинишу!

3.8
(10)

У Србији би вакцинација против корона вируса могла да буде обавезна. О томе сведочи Предлог измена Закона о заштити становништва од заразних болести, који је у новим одредбама оставио простор да се одлука о обавезној вакцинацији донесе уколико за тим буде потребе. Та одлука, према новом законском решењу, спада у надлежност министра здравља, а доноси се посебном уредбом. Закон прописује и казне за оне који би, у таквом случају, одбили обавезну имунизацију.

Измене Закона о заштити становништва од заразних болести сутра ће бити пред посланицима у Скупштини Србије, а осим прописаних надлежности комуналних инспектора и милицајаца, као и јасних одредби о карантину и кућној изолацији, као најважнији део Заона издваја се – имунизација становништва.

О томе је за „Блиц“ говорила и в.д. директора Института за јавно здравље Милан Јовановић „Батут“ Верица Јовановић.

– У складу са чланом 33 Закона о заштити становништва од заразаних болести, ванредна имунизација, која може бити препоручена или обавезна, наређује се актом Министра здравља, у складу са препорукама Свестке здравствене организације, на предлог Института за јавно здравље Србије и уз сагласност Републичке стручне комисије за заразне болести – навела је у свом одговору докторка Јовановић.

Она додаје да имајући у виду претходно наведено, као и чињеницу да су вакцине против Ковид 19 још увек у фази клиничког испитивања, када вакцина буде регистрована за примену у популацији, наредбом Министра биће дефинисано да ли ће се ванредна имунизација против Ковид 19 спроводити као обавезна или препоручена.

Обавезна вакцинација управо се помиње у изменама Закона о којем ће се сутра расправљати у Скупштини, а у који је „Блиц“ имао увид.

„У случају појаве епидемије заразне болести које су утврђене законом или друге заразне болести, може се одредити и препоручена или обавезна ванредна имунизација против те заразне болести за сва лица, односно за одређене категорије лица, ако се утврди опасност од преношења те заразне болести, као и у случају уношења у земљу одређене заразне болести, у складу са плановима за одстрањивање и одржавање статуса искорењивања одређених заразних болести“, наводи се у закону.

У досадашњем календару имунинизације обавезна вакцинација била је предвиђена за лица у посебном ризику од болести: хепатитиса Б, грипа, менингококне болести, обољења изазваних стрептококом пнеумоније и хемофилусом инфлуенце Б, варичеле, инфекције изазване респираторним синцицијалним вирусом.

У изменама Закона уз поменуте наводе се и „остале заразне болести“, а управо је међу остале заразне болести у новим изменама закона сврстан и Ковид 19 и то као заразна болест која се преноси ваздухом. Тиме је практично је посебан акт министра за обавезну имунизацију предвиђен и за овај вирус.

Казне за оне који неће да се вакцинишу

Закон такође прописује и казне за оне који одбијају обавезну имунизацију и о томе је докторка Јовановић говорила за „Блиц“.

– Према члану 85 Закона о заштити становништва од заразних болести предвиђена је новчана казна у износу од 50.000 до 150.000 динара за физичко лице ако одбије обавезну имунизацију лица одређеног узраста као и за физичко лице које не поступа по прописима, одлукама или наредбама које доносе надлежни органи у складу са овим законом, а којима се одређују мере за заштиту становништва од заразних болести, што би вероватно био случај када је у питању обавезна ванредна имунизација на основу наредбе Министра здравља – објашњава докоторка Јовановић.

Шира овлашћења министра

Према измена нобог Закона министар здравља има шира овлашћења и могућност доношења одређених мера.

Министар на основу предлога Комисије и Завода може наредити:

а) забрану окупљања на јавним местима

б) ограничење кретања становништва у подручју захваћеном ванредном ситуацијом;

в) забрану или ограничење путовања;

г) забрану или ограничење промета појединих врста робе и производа;

д) ванредну вакцинацију;

ђ) мере личне заштитете од инфекције.

Ради спречавања уношења заразних болести у земљу, сузбијања и спречавања њиховог преношења у друге земље, министар на предлог Комисије и Завода може наредити мере за заштиту становништва од заразних болести, и то:

1) забрану путовања у земљу у којој влада епидемија заразне болести;

2) забрану кретања становништва, односно ограничење кретања становништва у подручју захваћеном одређеном заразном болешћу, односно епидемијом те заразне болести;

3) забрану или ограничење промета појединих врста робе и производа;

4) обавезно учешће здравствених установа, других облика обављања здравствене делатности, других правних лица, предузетника и грађана у сузбијању заразне болести и коришћењу одређених објеката, опреме и превозних средстава ради сузбијања заразних болести;

5) Обавезан лекарски преглед, лабораторијско испитивање или подношење извештаја о лабораторијском испитивању приликом уласка у земљу из одређених земаља.

Блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Туђа рука свраб не чеше: Странци глуви и неми господари који подржавају тиранине и то скупо наплаћују

4.3 (6) Туђа рука свраб не чеше. У то су се уверили грађани Србије, које …

Прва српска влада која дође на власт ПРЕКИНУЋЕ све ЕУ интеграције Србије!

4.4 (7) ВИСОКИ представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ изјавио је да очекује од …

2 Коментара

 1. Sve što je navedeno u članku potpuno je bezumno,nerazumno i kriminalno genocidno.
  Ako Narod dozvoli da se izglasa zakon o obaveznom vakcinisanju i ako se ne pobuni protiv toga, onda Narod sebe dovodi
  u položaj životinja u krdu koje se vakcinišu bez svoje volje. Nadam se da do toga neće doći, a ako ipak dođe – Narod koji
  dozvoli da se to dogodi uopšte i ne zaslužujue da bude tretiran na nivou ljudskih jedinki – već kao krdo ljudi koji neznaju za razum.
  Jer ako virus kovid mutira od proleća do jeseni – kako može vakcina proizvedena na bazi virusa u proleće – da stiti od mutiranog virusa u
  jesen.
  Sve se uklapa u smisao akcije da farmaceuti prodaju vakcine državama i da tako zarade ogromne pare – a državnici koji to prihvate i
  daju nalog da država plati vakcine – da dobiju ogromne provizije od farmaceuta.
  Narode biraj svoj put i kako izabereš – tako će ti i biti.

 2. Руски видео о постојању прикривеног другог вируса у „вакцини“, а који се активира 6-12 месеци након примљене вакцине, да се Срби и други наивни не ни досетили. Потом убија 90%популације,а 10% остају као робови.
  Кратак руски видео са насловом:
  KAKO DA OSTANETE ŽIVI TOKOM VELIKOG GLOBALNOG RESETA
  https://lbry.tv/@MarijaS:8/KAKO-DA-OSTANETE-%C5%BDIVI-TOKOM-VELIKOG-GLOBALNOG-RESETA:c

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend