Политика

СПС, ДСС и ЛДП остају без новца из буџета

Агенција за борбу против корупције донела 41 решење против странака и група грађана због огрешења о одредбе Закона о финансирању политичких активности

Социјалистичка партија Србије, Демократска странка Србије, Либерално-демократска партија и још неколико странака и група грађана током ове или следеће године остајаће без дела прихода из буџета појединих општина и градова. Агенција за борбу против корупције је досад донела 41 решење о губитку права на добијањесредстава из јавних извора намењених за финансирање редовног рада политичког субјекта, и то 31 решење током 2014. године и 10 решења од почетка 2015. Поред СПС-а, ДСС-а и ЛДП-а, ова решења добили су и Нова Србија, Јединствена Србија, Демократска партија, Покрет за демократски прогрес, Демократска унија долине, Демократска заједница војвођанских Мађараи 15 различитих група грађана.

Најчешћи прекршај ових партија, то јест њихових локалних одбора, био је неподношење извештаја о трошковима изборних кампања 2012. године – ЛДП у нишким општинама Палилула и Пантелеј, у Љубовији, Ариљу, Пландишту и Ваљеву, СПС у Брусу, ДСС у Босилеграду, Брусу и Белој цркви, НС у Житорађи, Љигу, Мионици, Богатићу и Врању, ЈС у Белој Цркви, Бачком Петровцу, Богатићу, Лозници и Лесковцу… Због неподношења годишњег финансијског извештаја за 2011. годину биће кажњени ПДП и Демократска партија, а ЛДП у општини Стари град – због ненаменског трошења средстава („кампања пре кампање”).

Доношењу решења о губитку права на добијање средстава из јавнихизвора претходила је правноснажна пресуда којом су политичкастранка или одговорно лице у политичком субјекту кажњени за прекршај прописан одредбама Закона о финансирању политичких активности. Такође и констатација да политички субјекат има одборнике у локалним скупштинама, то јест да прима јавна средства за редован рад.

Износ средстава на који политички субјекат губи право за наредну календарску годину одређен је сразмерно изреченој казни за учињени прекршај, уз поштовање законске одредбе да он не може бити мањи од 10 одсто, а највише до 100 одсто средстава из јавних извора намењених за финансирање редовног рада за наредну календарску годину.

Све ово значи да, рецимо, СПС губи одређени приход само из буџета општине Брус, а ЛДП из буџета општина Стари Град, Љубовија, Ариље, Пландиште, две нишке општине и града Ваљева.

——————————————————–

Новчане казне

Ако за пример узмемо СПС и општину Брус, овој странци је, како сазнајемо у Агенцији за борбу против корупције, пресудом изречена новчана казна од 200.000 динара. За прекршај неподношења извештаја о трошковима кампање законом је прописана новчана казна од 200.000 до 2.000.000 динара. Следи да је социјалистима изречена новчана казна на законском минимуму, па је и износ средстава на који политичка странка губи право за наредну календарску годину одређен минималним процентом (10 одсто).

Решење о губитку права на добијање средстава за наредну календарску годину донето је 21. маја прошле године, што значи да средства треба умањити у 2015. години. Како у периоду доношења решења није познат тачан износ опредељених средстава за 2015. годину, Агенција може само одредити проценат којим се та средства умањују. СПС је у општини Брус освојио два мандата и прецизан износ на који губи право у 2015. години може се добити у самој општини, у одељењу надлежном за послове финансија.

Б. Баковић, Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!