СПС, СДС, ЛДП, ЛСВ и Покрет социјалиста осудили СПЦ због одржавања помена Љотићу

СПС, СДС, ЛДП, ЛСВ и Покрет социјалиста осудили СПЦ због одржавања помена Љотићу

0
(0)

БЕОГРАД – Социјалистичка партија Србије (СПС) осудила је данас, како је наведено, неразумни потез Српске православне цркве чији су свештеници у Новом Саду дали помен ратном злочинцу Димирију Љотићу.

СПС, СДС, ЛДП, ЛСВ и Покрет социјалиста осудили СПЦ због одржавања помена Љотићу

СПС је у саопштењу оценио да се Српска православна црква тим чином „придружила онима који, понижавањем жртава које су се бориле против фашизма, желе да пониште све тековине херојске борбе нашег народа за слободу и све оне који су свој живот дали за отаџбину“.

Социјалисти су упитали зашто је СПЦ „у време повампирења фашизма широм Европе“ дао помен Љотићу и зашто је тај „бесрамни чин“ обављен у Војводини.“Да ли је Српска православна црква на овај начин покушала да изједначи жртве и злочинце, што нам је наравно неприхватљиво. Социјалистичка партија Србије ће се увек супротстављати ревизији истине и историје па макар она долазила и од Српске православне цркве“, наводи се у саопштењу.

Парастос за фашистичког идеолога Димитрија Љотића и његовог сина Владимира служен је јуче у храму Вазнесења господњег у Новом Саду.

СДС: Давање помена фашисти Љотићу је последица атмосфере коју генерише власт

Социјалдемократска странка (СДС) најоштрије је данас осудила давање помена фашисти и ратном злочинцу Димитрију Љотићу у цркви у Новом Саду.“Парастос Љотићу видимо као последицу атмосфере мржње и агресије коју у Србији генерише ова власт, а у којој се фашистичке организације осећају слободно да славе и одају почаст својој идеологији“, саопштили су из СДС.

СПС, СДС, ЛДП, ЛСВ и Покрет социјалиста осудили СПЦ због одржавања помена Љотићу

Како истичу, овакви догадјаји су поруке упозорења о правцу у ком ова власт води друштво и захтевају најоштрију осуду.По СДС-у, посебно забрињава што је таква осуда изостала од владајуће странке, чиме је власт послала поруку да је данас у Србији вредносно и морално прихватљиво одавати почаст фашизму.

ЛДП:Помен Љотићу понижава жртве антифашизма

Покрајински одбор ЛДП-а у Војводини данас је најоштрије осудио одржавање помена Димитрију Љотићу у Новом Саду, оцењујући да је реч о ратном злочинцу и фашистичком идеологу.ЛДП сматра и да су на овај начин понижене све жртве антифашистичке борбе и озбиљно доведене у питање моралне норме Српске православне цркве.

СПС, СДС, ЛДП, ЛСВ и Покрет социјалиста осудили СПЦ због одржавања помена Љотићу

„Покрајински одбор ЛДП-а у Војводини најоштрије осуђује потез Српске православне цркве давања помена ратном злочинцу и фашистичком идеологу Димитрију Љотићу“, наводи се у саопштењу странке.ЛДП наводи да је посебно иритирајуће да се тај, како су навели, бесрамни чин обави у Новом Саду, вишенационалној и толерантној Војводини.“Још једном указујемо на повампирење фашизма и негирање светлих тековина борбе против фашиста и њихових слугу“, истакла је ЛДП за Војводину у саопштењу.П

ЛСВ: Власт нема на повампирење фашизма

Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ)) најоштрије осуђује служење парастоса за ратног злочинца и идеолога фашизма у Србији Димитрија Љотића, одржан у петак увече у храму Вазнесења господњег у Новом Саду и пита зашто власти Србије деле лекције суседима о толерисању фашизма, а не реагују на ширење фашизма у Србији. ЛСВ у саопштењу поставља питање властима зашто немо посматра ширења фашистичке идеологије и не чини ништа да се овакви ексцеси спрече.Ово је прилика да се постави и питање великодостојницима Српске православне цркве зашто се оваквим поступцима цркве релативизује злочин који је починио Димитрије Љотић.

СПС, СДС, ЛДП, ЛСВ и Покрет социјалиста осудили СПЦ због одржавања помена Љотићу

Идеологија фашизма је у Европи и Србији у смрт одвела милионе невиних.Треба се запитати зашто власти Србије деле лекције суседним државама о толерисању фашизма у њиховим друштвима, а не реагују на ширење фашизма у самој Србији! Лига социјалдемократа Војводине истиче да неће допустити величање ратних злочинаца! Захтевамо реакцију државе и спречавање будућих помена ратним злочинцима, те хитан раскид са политиком благих реакција према појединцима и организацијама које шире фашистичке и нацистичке идеје, наглашабва ЛСВ.

Покрет социјалиста: Парастос Љотићу сраман чин

Председник Покрајинског одбора Покрета социјалиста у АП Војводини и народни посланик Бојан Торбица, изјавио је данас да је одржавање парастоса Димитрију Љотићу сраман чин. Одржавање парастоса следбенику и плаћенику фашистичке Немачке, човеку који на души носи хиљаде невиних живота Срба, Јевреја и Рома је пре свега увреда за жртве и њихове породице, али и за све грађане Србије. Није људски и није морално служити парастос хиљадама побијених Крагујевчана и служити парастос „човеку“ чији су их следбеници водили на губилиште.

СПС, СДС, ЛДП, ЛСВ и Покрет социјалиста осудили СПЦ због одржавања помена Љотићу

Бојан Торбица је нагласио да је фашизам побеђен пре више од седамдесет година, али очигледно да није уништена идеја зла коју је он пропагирао и да је обавеза свих нас да се том злу супротставимо како нам се никада више не би поновио. Димитрије Љотић је био фашиста, злочинац и издајник свог народа и ништа не може променити те историјске чињенице. Српски народ му је по заслузи доделио срамно место у својој историји као једном од највећих издајника и злочинаца, превасходно против припадника сопственог народа. Ту истину никакве лажи и пропаганда, никада неће моћи променити.

(Агенције)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

3 Коментара

 1. Жив је Мита умро није..

 2. Gle ko to govori !
  Pa ko su ondak *fasisti* i *saradnici okupatora* danas , molicu ?
  Danas koje traje najmanje 17 godina ?
  Psujem vam sve po spisku aveti titoisticke !

 3. ПУКАО СКАНДАЛ КАО „БОМБА“ – ОДЕ ЦЕЛА ЗЕМЉА: Људи продали су нас као никада до сад!
  http://kosmopol.rs/2017/04/30/pukao-skandal-kao-bomba-ode-cela-zemlja-ljudi-prodali-su-nas-kao-nikada-do-sad/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend