Срби из Босанског Петровца: Одбранићемо се од миграната, ситуација је алармантна
epa07948858 Migrants at camp 'Vucjak' in Bihac, Bosnia and Herzegovina, 25 October 2019. Hundreds of migrants and refugees are fleeing wars from Asia and North Africa, sleeping in parks and in tents at camp 'Vucjak' due to the lack of adequate accommodation in Bihac, Bosnia and Herzegovina. NGOs have warned of the conditions that migrants and refugees are facing ahead of the onset of winter in the Balkans. Poverty, minefields, lack of food and water are only some of the threats migrants along the so-called Balkan route have to deal with, according to the Commissioner for Human Rights at the Council of Europe. EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Срби из Босанског Петровца: Одбранићемо се од миграната, ситуација је алармантна

5
(1)

Срби из пет повратничких села у околини Босанског Петровца, у Федерацији БиХ, на самој граници са Републиком Српском, самоорганизовали су и свакодневно прате развој ситуације у избегличком кампу Вучјак код Бихаћа.

Они су спремни да блокадом пута не дозволе долазак између 6.000 и 7.000 миграната у село Медено Поље, што је тражила Оперативна група за питање миграција у Унско-санском кантону.

Ово је закључак састанка који су у Меденом Пољу српски представници у Федерацији имали са локалним становништвом из овог, али и српских села Суваја, Колунић, Врточе, Оштрељ, Ведро Поље.

– Срби повратници у Медено Поље, али и четири околна српска села, у страху су, а ситуација је више него алармантна. Имамо податак да ће власти у Бихаћу учинити све да мигранте пребаце на напуштену фарму оваца у овом селу, што би изазвало хаос и вероватно још један српски егзодус – каже за „Вести“ Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

Према његовим речима, Срби из овог дела Федерације су се самоорганизовали и у Бихаћу већ имају неколико својих људи који даноноћно прате ситуацију како би спречили могуће изненађење.

– Ти људи прате ситуацију око мигрантског кампа и чим примете да се довозе аутобуси и камиони, биће јасно да је акција кренула. Али, то им неће поћи за руком. Својим телима ћемо препречити пут Дрвар – Босански Петровац и тако спречити долазак миграната – наводи Радановић.

Аган Бунић, председавајући Скупштине Унско-санског кантона, рекао је да ставови Срба из овог дела Федерације неће бити мерило приликом доношења одлуке о измештању миграната, али му ни српски представници нису остали дужни, па су неки од њих најавили да би у случају да се не уважи њихово мишљење могли да позову Србе из западнокрајишких повратничких општина да распростру шаторе испред Већа министара у Сарајеву и тамо започну протест.

– Спремни смо да позовемо становништво из Дрвара, Гламоча, Грахова и Петровца да се у колонама упутимо према Сарајеву и Савету министара и да им тамо направимо наш камп, па нек онда почну да решавају нашу кризу – упозорава Горан Броћета, посланик у Дому народа Парламента ФБиХ.

Подршка од Додика

Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, поручио је да неће дозволити да се Срби поново протерају са својих огњишта.

– Јасан је однос Републике Српске када је реч о мигрантској кризи. Проблем миграната може да сруши темеље БиХ, јер институције на нивоу БиХ нису ништа урадиле, нема свеобухватног и квалитетног програма и одговора на ово питање. Покушаји да се све формализује на нивоу БиХ ишли су за тим да буде оправдан нечији нерад, а затварање граница у Европи је довело Републику Српску и Федерацију БиХ у ситуацију да се мора наћи одговор на овај проблем – оценио је Додик.

Не желимо нову голготу

Горан Броћета је рекао да српски представници власти у западнокрајишким општинама не смеју дозволити да „вековна српска подручја постану предмет трговине ситних интереса“.

– Разумем сарајевску политику да их није брига за српско становништво, али не могу да разумем српске представнике у Већу министара у техничком мандату да ово могу да дозволе – рекао је Броћета.

Ђ. Баровић – Вести

фото: ЕПА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Број хришћанских верника у Немачкој се смањује огромном брзином, цркве губе утицај на друштво и политику

Број хришћанских верника у Немачкој се смањује огромном брзином, цркве губе утицај на друштво и политику

0 (0) Број хришћанских верника у Немачкој се смањује огромном брзином. Немачке цркве су празне …

Кладуша: Мигранти се обрачунавали ватреним оружјем па погодили дете од 8 година! (видео 18+)

Кладуша: Мигранти се обрачунавали ватреним оружјем па погодили дете од 8 година! (видео 18+)

5 (2) ИСПРЕД тржног центра у Великој Kладуши у Босни и Херцеговини у суботу је …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend