Србија 2012. завршила са највећом инфлацијом у Европи

Србија 2012. завршила са највећом инфлацијом у Европи

ПРЕМА статистичарима, у децембру су, у односу на претходни месец, у Србији “оборене” цене за 0,4 одсто, али осећај већине потрошача није такав. Упркос дефлацији крајем прошле године, 2012. завршили смо са ипак дупло већом инфлацијом од планиране од 12,2 одсто и минимално повећаним зарадама.

– Најзаслужнији фактор за регистровану дефлацију је појефтињење хране у децембру за 1,5 одсто и транспорта за 0,6 одсто у односу на новембар – кажу у Заводу за статистику.

У децембру је истовремено поскупело готово све друго, тако да се за здравствене услуге више издвајало у просеку по 1,3 одсто него у новембру, намештај је у просеку скупљи за 1,1 одсто, одећа и обућа по 0,6 одсто, а становање, вода, струја, гас и образовање по 0,4 одсто. Економисти кажу да је дефлација која је забележена у децембру последица сезонског појефтињења пољопривредних производа, али и смиривања цена енергената.

ГОДИШЊИ РАСТ

НА годишњем нивоу, упркос децембарској дефлацији, готово да нема производа који није поскупео. Упркос садашњем појефтињењу, поврће и воће плаћамо скупље за око 30 одсто у односу на децембар 2011, јестива уља поскупела су за 27, риба 19, а свеже месо за 17,5 одсто. Превоз и транспорт сада су скупљи 11,5, а стан, вода, гас за 6,9 одсто.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Стижу нова поскупљења

Стижу нова поскупљења

Влада Србије је недавно донела одлуку о усклађености динарских износа републичких административних такси, а нови …

Ковачевић: Следи пад животног стандарда, у продавницама све поскупљује!

Ковачевић: Следи пад животног стандарда, у продавницама све поскупљује!

Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић изјавио је данас да је пад животног стандарда грађана …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *