Платнобилансни дефицит Србије повећан за 24,3 одсто

Платнобилансни дефицит Србије повећан за 24,3 одсто

Платнобилансни дефицит Србије за десет месеци 2012. износио је 2,68 милијарди евра, што је за 24,3 одсто, или 523,8 милиона, више у односу на исти период 2011, наведено је у новом броју часописа “Коњуктурни трендови”.

На раст дефицита у посматраном периоду највише су утицали раст негативног биланса робне размене од 8,5 одсто и прилив дознака исељеника из Србије у иностранству који је био нижи за 150,4 милиона евра у односу на исти период 2011, као и повећана отплата камата.

Дефицит текућег рачуна за месец октобар достигао је око 8,2 одсто бруто домаћег производа (БДП), док се процењује да ће се за читаву 2012. кретати око 10,6 одсто БДП.

Доступни подаци за првих десет месеци 2012, показују да је за првих пет месеци забележен висок трговински дефицит услед веће потрошње државе, док је у периоду јун-октобар остварен мањи трговински дефицит услед експанзије извоза.

Тиме су потврђена очекивања да ће инвестиције у извозно оријентисане секторе, мере фискалне консолидације и депресијација динара утицати на стабилизацију трговинског дефицита за 2012. нивоу из претходне године, наведено је у часопису који издаје Привредна комора Србије.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Инфлација удара по новчанику

Инфлација удара по новчанику

Индивидуални, психолошки осећај је да је стопа раста већа због поскупљења хране, јестивог уља на …

Спољно-трговински дефицит у првих шест месеци катастрофалних 2,91 милијарди евра

Спољно-трговински дефицит у првих шест месеци катастрофалних 2,91 милијарди евра

Републички завод за статистику саопштио је да укупна спољнотрговинска робна размена Србије од јануара до …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *