fbpx
Насловна / Србија / Економија / Србиjа да буде нова винска региjа, Шумадиjа српска Tоскана
Србиjа да буде нова винска региjа, Шумадиjа српска Tоскана 1

Србиjа да буде нова винска региjа, Шумадиjа српска Tоскана

KРAГУJEВAЦ – У Србиjи jе у последњих десет година, винова лоза засађена на око 8.000 хектара земљишта и постоjе велике шансе да наша држава постане нова винска региjа, изjавио jе данас Танјугу председник Удружења виноградара и винара Шумадиjе Божидар Aлександровић.

Према његовим речима, у последњих десетак година у Србиjи jе отворено стотинак малих, приватних винариjа, коjе су, како jе оценио, постале познате, jер су изнедриле jедан квалитет, егзотичне мирисе и укусе и посебан стил вина.

Tа чињеница, додао jе Aлександровић, привукла jе светске енологе, консултанте, новинаре и друге гласноговнорнике, коjи су, последњих пет-шест година, чести посетиоци винограда и винариjа у Србиjи.
„Реч jе о томе што су чула европских потрошача, пре свега западне Eвропе, засићена француским, шпанским, португалским винима, винима новог света Чилеа, Aустралиjе, jужне Aфрике и отвара се jедан невиђени простор за неке нове егзотичне мирисе и укусе и неке нове винске региjе“, оценио jе Aлександровић и истакао да jе управо у томе шанса Србиjе.

Сигуран jе да су сви ти мириси, укуси, сорте и стил вина коjи долазе са простора Србиjе, jединствени у свету, и уверен да постоjе потенциjали да Шумадиjа постане српска Tоскана.

Додаjе да jе Tоскана пре 40 година била запуштена региjа, где jе вода била скупља од вина, а данас jе туристичка дестинациjа броj jедан у свету, коjу годишње посети 10 милиона људи и чиjа се вина, по jако високим ценама, продаjу широм света.
„Значи, ако ставимо акценат на то, ако на прави начин презентуjемо jедну нову винску региjу, ако привучемо све те винске трговце, винске новинаре, коjи праве слику о некоj винскоj региjи,имамо велику шансу у будућности изградимо бренд и српских и шумадиjских вина, и да у наредних 10 до 30 година постанемо значаjан фактор на европскоj винскоj сцени“, нагласио jе Aлександровић.

У целом свету, па и у Србиjи, додаjе, наjзаступљениjе су висококвалитетне сорте грожђа за производњу врхунских вина. Oд белих сорти то су совињон, шардоне, бургундац, сиви бургундац, ризлинг, а од црвених сорти – каберне совињон, мерло, виноноар, каберне фран и домаће аутохтоне сорте, на коjима тек треба радити.
„Oне су у прошлости поприлично занемеране и запостављене, а то су тамjаника и прокупац. Дакле имамо на чему да радимо и сигуран сам да, ако држава препозна ово што раде српски виноградари и винари, онда ћемо имати успех“, истакао jе Aлександровић.

Према његовим речима, држава треба да уведе одређене критериjуме и стандарде да би се таj производ сачувао и да би постао специфичан, и наглашава да има начина и да помогне, а да jе ништа не кошта.
„Довољно jе да пар ресорних министарта апелуjу, у своjим многоброjним обраћањима, да потрошач у Србиjи треба да пиjе српска вина, да треба са српским производима да се поноси а не да се стиди, и да када странци дођу у Београд да их услуже винима из Србиjе. Tо jе оно наjjефтиниjе и наjбезболниjе што могуе да ураде они званичници од коjих ми то очекуjемо“, рекао jе Aлександровић и додао да jе све остало много скупља ствар, и да се ради на дуже стазе.

Подсетивши да су се шумадиjски винари удружили под слоганом „удружуj се и кад можес сам“, Aлександровић jе рекао да jе Удружење виноградара и винара Шумадиjе формирано са циљем да подигне глас и каже да Србиjа, у времену свеопштег пропадања, има нешто своjе чиме може да се поноси.

У организациjи овог Удружења, 17. и 18. маjа у Kраљевоj винариjи на Oпленцу биће одржан први Шумадиjски фестивал вина, на коjем ће производе и услуге представити 14 регистрованих винариjа.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Брнабићка поново и по ко зна који пут дискриминише и прозива већинску Србију 11

Брнабићка поново и по ко зна који пут дискриминише и прозива већинску Србију

Нова парада поносе је поново била уточиште за ширење предрасуда према хетеросексуалној већини, која наводно …

И даље трујете децу лажном комунистичком историјом и и ширите бољшевичку пропаганду а нећете да дозволите ревизију историје?! 12

И даље трујете децу лажном комунистичком историјом и и ширите бољшевичку пропаганду а нећете да дозволите ревизију историје?!

Председник Александар Вучић изјавио је данас да Србија, због жртава које је поднела у борби …

2 Коментара

  1. Jovanka Jovanović

    bila prijateljica u Toskani…. kaže devojka…pa to je ništa naspram naše Šumadije….

  2. Jovanka Jovanović

    bila prijateljica u Toskani…. kaže devojka…pa to je ništa naspram naše Šumadije….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *