Како се прави мелем и биљна крема од лековитог биља

5
(1)

Рецепт како да направите лековити мелем и биљну крему код куће од лековитог биља које имате

Траварски рецепти и биљни мелеми који су лековити

Искуство са стварањем успешних лековитих биљних мелема се стицало тешком муком, пробом и покушајем креативних исцелитеља. Обично су народни видари и исцелитељи посматрали животиње и како се оне лече, и покушавали да их имитирају, што се некада завршавало и фатално, јер се испостављало да су неке траве које краве, свиње и овце пасу отровне за човека. Ипак, било је и успешних препознавања. Сетимо се само мацине траве, матичњака, медведјег грождја. Такодје, посматрали су знакове у природи и покушавали да у симболици листа, корена, цвета или плода неке биљке пронадју упутство и знамење за шта се нека биљка употребљава – на пример биљке видац, стежа, срчаник.

Од те праксе посматрања су настала и многа данас позната имена лековитог биља – столисник, гороцвет, салеп, коњски реп, и многи препарати и рецептуре. Треба напоменути да и поред велике маштовитости и проницљивости народних лекара, многе биљке својом симболиком и именом нису увек лечиле оно за шта се чинило да су намењене. Било је и потпуних застрањивања у експериментима. Посебно у том смислу мислимо на употребу животињских састојака, које су шамани, врачеви и вештице често стављали у лекове верујући да ће дух или својство дела животиње прећи на човека – змијина кожа, петлова крв, медведје канџе и тако редом. 

Онај лек који спасе пацијента или му помогне, и који се покаже успешан у већини случајева, такав какав је направљен, постаје стални домаћи лек и традиционална пракса. И тако непромењен траје деценијама или чак и вековима, преносећи се са колена на колено, ако се у медјувремену не заборави, јер га носилац рецептуре однесе у гроб.

Како се прави мелем код куће

Рецептура израде традиционалног биљног крема или мелема је једноставна, и у већини предела Балкана је слична, уз неке локалне специфичности и додатке. Махом су мелеме и биљне балзаме правили искуснији травари, који су знали како да сачувају активне састојке лековите биљке у препарату а да све вредно из биљке не сагоре у припеми. Како се прави мелем се преносио са генерације на генерацију.

 

Не треба заборавити да у прошлим вековима народни ум није знао ни за активне састојке, ни за активне принципе у биљкама, њихову концентрацију, дозираност, услове деловања, већ је све било сведено на посматрање спољашњих ефеката.

 

Основа и рецепт за прављења мелема је увек иста и може се приказати на следећи начин:

 

–          загреје се пола килограма до кило свињске масти док се не отопи и постане врело

–          (у приморју је уместо масти загревано маслиново уље или нека друга масноћа)

–          набере се свеже биље по избору, за повреду која се третира – две шаке биља и стави у маст

–          маст и биље се кува неких 10-ак минута стално мешајући и не на прејакој ватри

–          пред крај мешања додаје се парче лоја, комадић воска и мало борове смоле

–     на овом месту су од села до села и зависно од намене препарата, додавани и мед, креч, млевени камен, тамјан, богојављенска водица, пепео, сол, зачини, животињски састојци, итд)

–          све се добро промеша, и док је још течно процеди кроз платно или газу у посуде

–          остави се у посудама да се охлади и добије тврдју конзистенцију

 Често се у припреми мелема бајало или су се изговарале молитве које су требале да побољшају дејство мелема, али су то све празноверице и пагански обичаји који немају сврху. Једино молитва Творцу има сврху.

Рецепт како се прави мелем и неке биљке које препоручујемо за припрему мелема – једна главна биљка или мешавина биљака где главна биљка носи пола количине смеше:

– за ране које тешко зарастају, за дубоке ране, стално влажне ране – цвет невена (као додатак могу и хајдучка трава и русомача)

– за ране и повреде које треба да што пре зарасту и да се смањи ожиљак – хајдучка трава (+камилица + латице ружа)

– за опекотине – кантарион (+зова + лаванда)

– за црвени ветар, херпес, екцем, псоријазу – невен ( + камилица + жалфија)

– за чиреве, гнојне ране – боквица (+ кантарион + маслачак)

– за убоје, нагњечења – гавез (арника + рузмарин)

– за хемороиде – кантарион (камилица + босиљак)

Како се прави мелем и на шта обратити пажњу

Највећи проблем код традиционалних мелема су контаминација прљавштином, увек неуједначен квалитет, однос употребљених супстанци, често и мањак активних састојака, као и одрживост самог мелема кроз време. Тада није било фрижидера, нити су стари видари могли да додју до природних конзерванса какве данас фармација познаје. Хигијенски стандарди често у изради нису били високи и зато се код видара у жељи да сачувају трајност препарата користило превише природних конзерванса – меда, шећера, прополиса и воска, који су често својом концентрацијом умањивали ефекат самог мелема. Та пракса је и данас присутна код велике већине природних мелема који се праве по малим радионицама и код куће.

Такодје, у неким крајевима је било јако битно на који дан се бере лековито биље, да ли за Дјурдјевдан, Јовандан, Петровдан, да ли за пуна месеца или уштапа, како се бере биље и како се третира. Овај део се везује за псеудонаучну или магијску праксу народних исцелитеља, која се у научним истраживањима показала само делимично оправданом, јер је уочено да је народни видар понекад интуитивно погадјао датуме за брање биљака, дане када оне имају највише активних лековитих састојака у себи. Данас је то све уредјено биљарским распоредом брања, јер се зна када које биље има најбоља својства и највећу концентрацију активних материја у себи, или се сталним лабараторијским пробама испитује прави моменат за брање код плантажног узгоја биља у контролисаним условима.

И оно што је најважније, савремена наука је много научила о кожи и њеном функционисању, и о дејству витамина и активних састојака који помажу обнављање и регенерацију коже. Зато су сви наши биљни мелеми и лековити гелови Природа на Дар обогаћени и појачани пантенолом, алантоином, витаминима и другим благотворним састојцима природног порекла, не би ли дејство мелема било максимално.

Верујемо да смо створили биљне креме, мелеме, балсаме и гелове снажнијег и благотворнијег дејства од оригинала. Уверите се и сами у нашу тврдњу, пробајте наше препарате.

Природа на дар

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕУ забрањује Србији продају лековитог биља, природних лекова и меда!!!

0 (0) Лековито биље, витамини, минерали, додаци прехрани, традиционални природни лекови и чајеви од краја …

Имамо суфицит у извозу биља

0 (0) Београд — Вредност укупне спољнотрговинске размене лековитог, ароматичног и зачинског биља из Србије …

Један коментар

  1. Zagađenu Zemlju možemo očistiti Zeolitom a ne deterdžentom i krečom a ne hlorom, jer zemlja treba opet da rađa zdrave plodove !!!

    Zeolit, kao i kreč su prirodni, jeftini i normalni antiseptici, koje je priroda i stvorila za tu namenu.
    pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend