Србија европски рекордер по поскупљењима

Србија европски рекордер по поскупљењима

СРБИЈА по висини цена држи рекорд у Европи. Инфлација је прошлог месеца порасла на највиши ниво од 12,9 одсто и највећа је од априла прошле године. Укупном расту цена највише су допринела поскупљења хране, чије су цене према статистичарима биле за 17 одсто више него у истом месецу 2011. године.

Нема производа коме није промењена цена, а и без тога у Србији је све било скупље него у окружењу, посебно кад се упореди са висином просечних плата. Статистичари кажу да је од прошле јесени уље скупље за 28,1 одсто, свеже месо 26,3 одсто, риба за 17, а млеко, сир и јаја за 10,3 одсто… Потрошачима када уђу у продавнице, међутим, те бројке су више него дуплиране. Литар уља сада кошта просечних 170 динара, шећер 95, млеко 85 динара… Ипак, ако постоји намирница на нашем тржишту која је рекордер по поскупљењима, онда је то месо које је за годину дана поскупело за чак 50 одсто! Одмах иза јунећег и свињског меса је уље, које је у неколико наврата поскупљивало, следе млеко, јаја и сухомеснати производи.

“ТАНКА” КОРПА ПРОСЕЧНА зарада у Србији износи око 40.000 динара и са постојећим ценама у трговинама, само суграђани који имају натпросечна примања могу да подмире све месечне потребе. Просечну потрошачку корпу, од око 55.000 динара, која се “мери” по новој европској методологији, могу да покрију свега два-три града у Србији, док зарада у осталим местима покрива само минималне животне трошкове, међу којима је храна највећа ставка. А управо ту је и највећи проблем.

– Месо је толико поскупело ове године да је у једном тренутку достигло и невероватних 670 динара, а сада се због драстичног пада промета цена “држи” на око 500 динара – каже Мирослав Ј. из Београда. – Снизили су у мојој месари цене салама и кобасица у просеку за око 100 динара, јер нема другог начина да се роба прода.

Економиста Саша Ђоговић процењује да су поскупљења основних животних намирница последица суше и подбачаја пољопривредног рода, а тиме је дошло и до виших цена пољопривредно-прехрамбених производа. Како каже, то је довело до ценовног “урагана”.

– Незапамћена суша преполовила је род, поскупљује сточна храна, што последично диже цену живе ваге товљеника – коментаришу стручњаци. – Месо у трговинама је знатно поскупело, што је условило даљи пад ионако ниске куповне моћи становништва. Много више пара грађани ће у наредном периоду издвајати за куповину хране, што је тендеција у сиромашним земљама. Зато се шопинг туризам на велика врата враћа у Србију. Купује се све, од хране до гардеробе.

Осим хране, у последњих годину дана знатно су повећани и издаци домаћинстава за енергенте и комуналне услуге, у просеку за око 10 одсто, док је транспорт поскупео за невероватних 15 процената.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Предлог за промену политичког система Србије

Предлог за промену политичког система Србије

Неопходно је започети са променама у политичком систему како би се он прилагодио тренутној реалности …

Слободан Рељић: Независно судство! Али од кога?

Слободан Рељић: Независно судство! Али од кога?

Сад смо у прилици да гледамо докидање „треће гране власти“. Судство ће се претворити у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *