Србија грца у беди: Једемо пасуљ сваки други дан

0
(0)

На трпези просечне српске породице прошле године скоро сваки други дан био је – пасуљ, а једном у шест дана кувао се купус. Сваки од три члана просечног домаћинства дневно је појео по 100 грама меса, 200 грама хлеба, пола јајета,150 грама, попио 150 милилитара млека. Пошто се „добро“ најео, засладио се једном коцком чоколаде, подаци су Републичког завода за статистику, пишу београдске Вечерње новости.

Према последњим подацима Републичког завода за статистику, трочлано домаћинство у Србији поједе и 104 килограма кромпира и 40 килограм лука. Од поврћа се још често користе парадајз и паприка, а лане смо их у салати или главном јелу појели по 45 килограма.

Статистика је показала да је хлеб и даље једна од омиљених намирница становника Србије. Тако се прошле године појело 275 килограма хлеба и пецива. Уз то, месиле су се пите, колачи и остали производи од 31 килограма брашна.

Највише се јело свињско и пилеће месо. За 365 дана, појели смо по готово 50 килограма ових намирница, док је говеђе месо на тањиру било много ређе.

„Наша трочлана породица појела је 13,7 килограма пиринча, као и 15,8 килограма свеже и замрзнуте рибе, а конзервиране сардине и туњевине 3,7 килограма“, кажу у Републичком заводу за статистику.

Поморанџе, мандарине и лимун су на другом месту у употреби, одмах после јабука. Лане су их Срби појели 26 килограма, пет килограма више него нана.

Војислав Станковић, саветник председника Привредне коморе Србије тврди да храна у просечним месечним издацима српског домаћинства заузима готово половину месечних трошкова. Наших 43,2 одсто расположивих пара које оду на исхрану, чак је два и по пута веће од просека у Европској унији. Осим што европски свет кад напуни фрижидер, може да купи и још којешта – од игле до локомотиве, њихова трпеза је далеко квалитетнија и обилнија него наша.

[quote]Пола плате на храну
„Просечно, дневно домаћинство је у супермаркетима трошило за храну не више од 270 динара“, каже Станковић.
„Готово све што зарадимо потрошимо на храну. У структури издатака чак 43 одсто оде на храну. Трошак за храну Енглезу је тек десетина буџета, 13 одсто потроше Немци, Румуни 32 одсто, док је просек у ЕУ – 18 одсто“.[/quote]

Судећи по подацима Привредне коморе Србије, хранимо се драматично скромније од просечног Европљанина. Тако смо прошле године појели три пута мање шећера, четири пута мање говеђег меса, попили дупло мање млека, уживали у чак седам пута мање јабука.

Колико је наш стандард нижи у односу на комшије из Европске уније, показује податак колико су намирнице попут путера луксуз за нашу кухињу. Користили смо га чак 40 пута мање од њих!

„Док је код нас једна особа појела у просеку 100 грама маслаца, просечан Европљанин га је намазао 4,2 килограма“, каже Станковић.

„Попили смо 57,8 литара млека по члану трочланог домаћинства, а они чак 90,4. Веома драматичан пример је и однос говеђег меса, јер смо ми појели свега 4 килограма меса за годину дана, док су они у Европској унији потрошили 16,9 килограма говеђег меса.

Појели смо и дупло мање кромпира, они 30 килограма наранџи, а ми само 4,8. Код њих се служило 45,4 килограма свињског меса по особи, а код нас је готово толико делила цела породица“.

Иако се одувек сматра да Срби једу слатко и масно, чак смо и ту по количини поједеног шећера и зејтина далеко иза становника Европе.

„Просечна зарада по становнику у октобру била је 41.558 динара, док су потребе личне потрошње за једно трочлано домаћинство 51.191 динар“, сматра Станковић. „Зараде су мале, а готово 25 одсто радно способних је незапослено. Све то утицало је на ову поражавајућу статистику“.

Да слика буде још мрачнија, доприноси чињеница да је и овако сиротињски мени – само просек. Нажалост, има много оних чији су тањири празни, док просек вади далеко мањи број имућних, које не боли глава од чега ће данас да спреме ручак.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Маса народа код Вуковог споменика чека донацију у храни

5 (23) Александре Вучићу, грађани су ти гладни! А оброк нису у могућности да приусте …

Орао змијар Огњенка из Србије прелетела 5.000 км и стигла у Судан, погледајте куда је летела! (фото)

5 (7) ОГЊЕНКА, млада женка орла змијара, која је летос прстенована на Вршачким планинама, „јавила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend