Србија: Интернет оглашавање се сваке године удвостручи

0
(0)

Тржиште интернет оглашавања у Србији сваке године расте 100 одсто, али је и даље иза земаља попут Чешке, чије тржиште је десет пута веће од нашег, оценио је предавач на ИТ академији Драган Варагић на конференији „Е трговина 2013“.

„У последње две године све већи број фирми ‘долази’ на интернет, а интернет оглашавање постаје јако важан фактор у погледу доласка до корисника“, изјавио је Варагић Тањугу на маргинама овог скупа.

С временом, како је рекао, интернет оглашавање и присуство на интернету пословних људи и компанија постаје „све важније и важније“.

Варагић оцењује да положај Србије у интернет оглашавању зависи од тога с ким се меримо. Тако се Србија, по његовим речима, налази испред Црне Горе, Босне и Херцеговине и Албаније, али Чешка има десет пута веће тржиште интернет оглашавања, односно људи плаћају десет пута више за оглашавање на интернету него што је то у Србији.

„Важно је да се то тржиште развија, и без обриза на то што се каже да је криза имамо сваке године више од 100 одсто пораст оглашавања из простог разлога што привредници виде да од тога имају користи“, указује Варагић.

Предност интернет оглашавања у односу на друге видове маркетинга, сматра он, представља мерљивост, односно могућност да се прецизно израчунају ефекти на основу продаје.

Осврћући се на важност освежавања сајтова и одржавања „корака с временом“ у њиховом визуелном идентитету и утиску, Варагић напомиње да интернет презентације предузећа треба да буду ажурне и да се води рачуна о допуњавању садржаја новим информацијама.

„У пракси се показало да чим фирма има користи од интернета, ођедном све то постаје врло ажурно, лепо, јављају се нове верзије сајтова, нови садржаји. Кад имате фирму која хоће да зарађује паре, пошто на жалост у Србији постоје фирме које неће да зарађују паре зато што не раде како треба, када виде да добијају средства од нечег, они се одмах труде“, каже Варагић.

Интернет оглашавање је била једна од тема на управо завршеној овогодишњој конференцији „Е трговина 2013“ на Палићу.

Према речима директора агенције „Е трговина“ Небојше Ђурића, циљ скупа је био информисање интернет трговаца из Србије и региона на тему законских измена и промена у амбијенту за електронско пословање и трговину уопште.

Ђурић сматра да је скуп, који је отворио потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић, и на којем су учествовали представници поменутог министарства, Управе царина и банака, испунио очекивања.

Он напомиње да је, поред доласка Пеј пала, који је коначно у првом сегменту решен, на конференцији постављено и питање да ли ће се коначно усвојити Закон о платним услугама, који треба да уђе у скупштинску процедуру.

„Тај закон је јако битан зато што ће дозволити отварање тржишта електронског новца, односно његовог емитовања на територији Србије. То ће омогућити трговцима да, сем платним картицама, наплаћују робу и услуге и неким другим системима који ће се можда појавити или доћи на тржиште Србије, а нису били до сада присутни“, рекао је Ђурић Тањугу.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Деца у Србији дневно проводе по три сата на интернету

1 (1) Већина деце и младих у Србији, чак 86 одсто узраста од 9 до …

Јурић: Регистрованим педофилима треба да буде откривен идентитет

5 (1) Оснивач Фондације „Тијана Јурић“ Игор Јурић заложио се данас да педофилима и предаторима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend