Србија је ушла у трећу економску рецесију

Србија је ушла у трећу економску рецесију

0
(0)

Србија је, судећи по званичним статистичким подацима за трећи квартал, ушла у трећу рецесију од 2008., сматрају аналитичари Хипо Алпе Адриа банке.

Томе је допринео пад личне потрошње и погоршање трендова у спољној трговини и мале су шансе за побољсање ситуације до краја године.

Бруто домаћи производ (БДП) Србије је у трећем тромесечју пао за 3,7 одсто међугодишње, саопштио је раније републички Завод за статистику, а економски стручњаци Хипо банке у анализи за Тањуг оцењују да је реч о највећем паду од другог квартала 2009. године.

Тако је, указују, активност у прва три квартала 2014. године опала за 1,6 одсто међугодишње, а наставак привредног пада у другом полугођу је, према оценама Хипо банке, последица даљег смањења личне потрошње и погоршања трендова у спољној трговини.

Када је реч о спољној трговини, годишњи раст извоза успорио је у првој половини 2014. године, и прешао у другој половини године у негативну зону, по свему судећи због слабљења екстерне тражње, повећаних потреба за енергентима и смањења производње моторних возила.

У међувремену, раст увоза је веома низак, будући да је ограничен скромном домаћом тражњом.

Како напомињу из Хипо банке, индустријска производња је у дубоком паду, првенствено због двоцифреног међугодишњег смањења обима производње електричне енергије и екстракције угља од средине 2014. године, али и смањења производње моторних возила и деривата нафте.

Кад је реч о предстојећем периоду, мало је шанси за побољшање ситуације у четвртом кварталу 2014. и на почетку 2015. године, с обзиром на то да је извозни потенцијал ограничен веома ниским растом у еврозони, док би ефекти најављених мера фискалне консолидације могли евентуално ограничити домаћу потрошњу и раст инвестиција, закључује Хипо банка.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић исламизује Србију и спроводи етнички инжењеринг уз помоћ ЕУ подземља

Вучић исламизује Србију и спроводи етнички инжењеринг уз помоћ ЕУ подземља

5 (1) Председник Александар Вучић изјавио је, након данашњег потписивања Уговора о подршци ЕУ у …

Шта се крије иза прогноза чешког премијера које подсећају на сценарио — исламизације Европе

Шта се крије иза прогноза чешког премијера које подсећају на сценарио — исламизације Европе

3 (2) Чешки премијер Андреј Бабиш изјавио је да ће Холандија и Шведска постати земље …

7 Коментара

  1. ODAVNO JE NA KOLENIMA I ZIVI NA KREDIT OD DANAS DO SUTRA,

  2. Nastavljamo niz brdo „svom snagom“!

  3. Nismo jos dotakli.Sada kada budu jos smanjili primanja tek ce se onda smanjiti potrosnja .Cene ce rasti vec i onako tiho rastu/primer kutija sibica je bila 5 din.sada je 8 din./ a da ne pricamo o drugim stvarima. Cime ce posle budzet puniti kada ni ovo ne bude dovoljno ?Neznam samo sta ce iduce godine da izmisle da smanje i da pricaju kako nam sve bolje ide.E onda cemo pasti u rupu bez dna.Daj boze da gresim.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend