fbpx
понедељак , 17 фебруара 2020

Србија је већ у рецесији? Раст индустријске производње на само 0.5% у августу

5
(7)

Београд — Индустријска производња у Србији порасла је у августу за 0,5 одсто у односу на исти месец прошле године, саопштио је Републички завод за статистику.

Највећи утицај на раст индустријске производње имали су производња основних фармацеутских производа и препарата, експлоатација угља, производња електричне енергије и остале прерађивачке делатности.

Десезонирани индекс индустријске производње за август 2019. године показује да је укупна индустрија остварила раст од 0,1 одсто, а прерађивачка пад од 0,2 одсто у односу на просек 2018. године.

У августу је, на годишњем нивоу, сектор рударства забележио раст од 17,5 процената, сектор снабдевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизација раст од 4,5 одсто, док је сектор прерађивачке индустрије укњижио пад од 1,8 одсто.

Посматрано по наменским групама, у августу је производња енергије порасла за 6,6 одсто, а нетрајних производа за широку потрошњу за 0,1 одсто, у поређењу са истим месецом прошле године. С друге стране, пад је забележен код производње интермедијарних производа, осим енергије за 1,8 одсто, трајних производа за широку потрошњу за 3,8 одсто и капиталних производа за 8,2 одсто.

У периоду јануар-август 2019. године, индустријска производња бележи пад од 1,0 одсто међугодишње.

Обим индустријске производње је у августу на годишњем нивоу забележио раст код 13 области, чије је учешће у структури индустријске производње 43 одсто, а пад код 16 области, са учешћем у структури индустријске производње од 57 одсто.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија нестаје пред нашим очима – Отрежњујући говор председника ДЈБ Саше Радуловића (видео)

5 (4) Отрежњујући говор председника ЂБ на редовној скупштини покрета Доста је било О будућности …

Ми Немачкој сваке године дамо 40 000 стручних људи, као и милијарду и по евра за њихове компаније у Србији

5 (5) Ми Немачкој сваке године 40 000 школованих и стручних људи, као и милијарду …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *