fbpx
понедељак , 17 фебруара 2020

Србија: Младост бежи у галопу, преко 60.000 напустило земљу у 2015. години

0
(0)

Kоординациони тим за праћење економских миграција је на првом састанку, после оснивачког, анализирао податке о миграцијама студената. Међутим, како кажу неки од учесника, анализиран је растући тренд одлива мозгова, али без конкретних решења, а два министра су раније напустила седницу на коју није позван један од највећих српских стручњака за миграције др Владимир Гречић.

Зоран Ђорђевић, иницијатор оснивања тог тела и министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић раније су изашли са састанка, што је потпредседник Уједињених гранских синдиката Независност Томислав Живановић оквалификовао као њихову потпуну неодговорност.

– Има ли ичег важнијег од ове теме за Славицу Ђукић Дејановић као министарку задужену за демографију и популациону политику, а она је напустила састанак – коментарише Живановић за „Вести“ и износи утисак да је трочасовни сусрет организован да би се рекло „да нема политичке кривице и одговорности актуелне власти за масовни одлазак младих у репродуктивном добу“.

Живановић је професор генетике на Пољопривредном факултету у Београду и извео је 30 генерација студената, али нема решено стамбено питање.

– Моја ћерка је психолог, без посла је и узећу кредит да би могла да оде у Немачку да ради, јер боље да је желим него да је жалим. Син завршава електротехнику и вероватно ће отићи из Србије, али њему и младима данас није битан новац, већ иду тамо где имају могућности да утичу на своју будућност – каже овај универзитетски професор.

Делује му да држава није спремна за политичке кораке на том плану, јер све што се чуло тамо више личи на један маркетиншки потез.

– Причало се да све више становника од 20 до 50 година, углавном са дипломом средње школе одлази и да је одлив мозгова већи од приказаног, јер постоји и део популације која се у Србији није ођавила, а у иностранству где раде нису се пријавили и њих нико не рачуна – каже наш саговорник.
Живановић истиче и да не схвата како ништа на овом проблему није урађено седам година.

– Очито ће с оваквом политиком одлив становништва да расте када више не буде довољно младих за одлазак, јер се они неће рађати – каже Живановић.

Статистика каже да је од 2000. године Србију напустило око 650.000 људи и да је међу земљама с најбројнијом емиграцијом.

– Према проценама пре две године објављеним у Секретаријату ОЕЦД, емиграција из Србије је попримила галопирајући раст. Просечан годишњи број емиграната из Србије је од 2006. до 2015. био 37.000. Тиме је Србија на ранг-листи 50 земаља у свету са најбројнијом емиграцијом заузела 31. место.

Министар рапортира Пинку
Саопштења са састанка није било, већ је министар Ђорђевић одлучио да за ТВ Пинк преприча шта се дешавало на састанку на којем није био до краја.

– Економске миграције постоје у Србији, али и у Европи. Наша ситуација није алармантна, али смо формирали тим који ће спречити наставак егзодуса – казао је Ђорђевић.

Занимљиво је да се министар позивао на податке које је добио од универзитетског професора Владимира Гречића (да је највише миграција било од 2009. до 2013. године), који о састанку није обавештен, мада се о термину распитивао када је слао поменуте податке.

Гречић демантује: Највише отишло 2015.
Професор Гречић има и другачију статистику од оне коју је министар изнео као његову, а коју су „Вести“ већ објавиле. Врхунац одлива је, истиче Гречић, била 2015. година када се, према подацима ОЕЦД иселило 60.000 људи.

– Потом је 2016. године отишло 44.000 људи, а благи пад одлива је забележен пошто је ЕУ због миграција увела рестрикције – каже Гречић.

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Активиран АЛАРМ највећег степена: Београд други најзагађенији град планете, у Бору упозорење на ОПАСАН ВАЗДУХ

5 (1) Загађење ваздуха данас је достигло аларманте разине у Србији, па док је наша …

Мишa Ђурковић: Дешавања у и око Црне Горе или Има ли Србија спољну политику

4.5 (8) Дешавања у и око Црне Горе, настала након ноћног усвајања насилног закона, покренула …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *