Србија на петом месту међу земљама загађивачима

Србија на петом месту међу земљама загађивачима

БЕОГРАД – Србија је на 5. месту од 36 земаља загађивача у Европи, због чега је потребна промена енергетске политике, већа енергетска ефикасност у саобраћају и другим привредним делатностима, као и примена нових технологија и боља саобраћајна повезаност.

У нашој земљи се годишње емитује око 6,2 тоне угљен-диоксида по становнику, што је 2,5 пута више од других земља које имају исти доходак као Србија, навела је председник Управног одбора Централноевропског форума за развој (ЦЕДЕФ) Јованка Арсић-Каришић на конференцији о одрживом транспорту.

У саобраћају Србије се годишње потроши око 28 одсто укупне енергије, уз велику неефикасност и губитке енергије, због чега је неопходна одрживост и боља повезаност транспортног сектора, указали су учесници скупа.

Помоћник министра за железницу и интермодални транспорт Дејан Ласица казао је да је у Србији потребна примена стратегије развоја саобраћаја као јединственог система, који ће бити интермодалан, ефикаснији, интегрисанији и одржив и додао да је већ одређена локација за интермодални терминал у Батајници, поред железничке станице.

Он је подсетио да се наша земља налази на раскршћу Коридора 10 и Коридора 7 што нам даје шансу да искористимо своје природне могућности и постанемо део транспортног система Европе.

Србија је урадила велики део посла на Коридору 10, посебно на северу земље, а у току су радови на јужном краку тог коридора, рекао је Ласица и додао да су почели радови и на једном делу Коридора 11, од Београда до Црне Горе.

Када је реч о железничком саобраћају, Ласица је навео да је у комплетну ревитализацију железничке мреже у Србији у наредних 10 до 15 година потребно уложити око пет милијарди евра да би се достигле брзине на пругама од око 160 километара на сат, а осим тога потребно је уложити и значајна средства у обнову возног железничког парка.

Заменик директора Агенције за енергетску ефикасност Бојан Ковачић поновио је да се у транспортном сектору троше велике количине енергије и та потрошња ће, како је истакао, и даље расти због повећања животног стандарда становништва.

Због заштите животне средине и побољшања енергетске ефикасности потребно је радити на увођењу хибридних и електричних аутомобила, казао је он и навео да у неким земљама субвенције за коришћење електричних аутомобила износе око 10.000 евра.

Једна од могућности за смањење загађења животне средине је и коришћење биогорива, а Србија још нема обавезу увођења те врсте горива у транспортном сектору, али ће усвајањем акционог плана за коришћење обновљивих извора енергије која се очекује следеће године имати ту обавезу, указао је Ковачић.

Представник Комитета региона ЕУ Бернар Сулаж указао је на значај увођења јединствене, мултимодалне мреже која треба да повеже националне мреже путног, воденог и ваздушног саобраћаја ЕУ са европским суседима.

Свеобухватна мрежа треба да буде завршена до 2050. године, а коридорска мрежа до 2030. године и у њу је потребно уложити више од 40 милијарди евра, напоменуо је Сулаж.

Скуп је одржан у Београду у организацији Централно-европског форума за развој (ЦЕДЕФ) у сарадњи са Агенцијом за енергетску ефикасност, Саобраћајним факултетом Универзитета у Београду и Привредном комором Србије.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

РЕПРЕСИВНИ АПАРТХЕЈД! Ево колике су казне за непоштовање одлука о ковид пропусницама

РЕПРЕСИВНИ АПАРТХЕЈД! Ево колике су казне за непоштовање одлука о ковид пропусницама

У суботу и недељу ће све инспекције бити на терену После данашњег састанка председнице Владе …

У Београду и Нишу одржани протести због увођења ковид пропусница (видео)

У Београду и Нишу одржани протести због увођења ковид пропусница (видео)

У центру Београда вечерас се окупило више стотина грађана, који су, како су рекли за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *