fbpx

Одлука о власништву „Комерцијалне банке“ у среду

0
(0)

БЕОГРАД – Управни одбор „Комерцијалне банке“ заказао је за 4. април ванредну седницу скупштине банке, на којој ће главна тачка дневног реда бити емисија приоритетних конвертибилних акција. 

Прецизније, главна тачка дневног реда скупштине биће доношење одлуке о издавању 25. емисије преференцијалних акција које се могу претворити у обичне, уз укидање права прече куповине.

Осим власника обичних акција, за ту одлуку, биће потребна сагласност и власника приоритетних конвертибилних акција, односно Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), ИФЦ-а, немачког ДЕГ и међународног Сведфонд.

Нова емисија акција наставак је докапитализације „Комерцијалне банке“, када су те међународне финансијске институције уложиле 120 милиона евра у највећу домаћу банку.

Држава је задржала право да до краја 2012. године испрати ту докапитализацију и задржи већинско власништво у „Комерцијалној банци“.

Држава је власник 42,6 одсто капитала „Комерцијалне банке“, а после куповине акција које ће банка емитовати 4. априла, остаће на тој позицији. Други највећи акционар, ЕБРД, такође остаје на истој позицији коју тренутно има са 25 одсто учешћа.

ЕБРД је постала мањински акционар „Комерцијалне банке“ 2006. године, када је са државом потписала уговор о докапитализацији 25 одсто капитала те српске банке.

Нова докапитализација уговорена је крајем 2009. године, када су када су ЕБРД, ИФЦ, немачки ДЕГ и међународни Сведфонд уложили 120 милиона евра, а држава задржала право да до краја 2012. године прати то улагање и остане већински власник.

Ако држава не би докапитализовала „Комерцијалну банку“, 1. јануара 2013. године, по уговору, удео Републике Србије смањио би се на рачун повећања удела тих финансијских институција.

„Комерцијална банка“ је у 2011. години остварила добит од скоро четири милијарде динара (3.952.066.000) или 40 милиона евра, што значи да наставља тренд успешног пословања.

Како се наводи у финансијском извештају, после извршене ревизије, укупна имовина те банке се прошле године повећала за 19,6 милијарди динара, на 275,5 милијарди динара.

Укупни капитал те банке током прошле године повећан је за 3,2 милијарде динара, на 44,3 милијарде динара (око 420 милиона евра).

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПРАВО СТАЊЕ СРПСКЕ ЕКОНОМИЈЕ: И Вучићеви кредити ће једног дана стићи на наплату! (видео)

4.8 (6) У интервјуу за Правду и Хелм Каст проф. др Милан Беслаћ објашњава право …

Арсић: У периоду април – јун треба очекивати двоцифрен пад БДП Србије

0 (0) Професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић оценио је да у периоду април …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *