fbpx

Србија по конкурентности на европском дну

0
(0)

Женева — Србија је мање конкурентна од чланица ЕУ али и од осталих кандидата за ЕУ, и треба да спроведе свеобухватне реформе.

Тим реформама би Србија морала да унапреди пословну климу, дигиталну агенду и образовање као основе за „паметан“ раст.

Поред тога, приоритет Србије у јачању конкурентности биће изградња институционалних капацитета, наводи се у извештају о европској конкурентности за 2014. Светског економског форума (СЕФ), пренео је данас Еурактив Србија.

Међу земљама кандидатима за ЕУ најбоље је пласиран Исланд са 5,15 поена, а следе Црна Гора са 4,07 поена, Турска са 3,83 и Македонија са 3,62. Просек на нивоу 28 чланица ЕУ је 4,56 поена, при чему најконкурентнија Финска има 5,7, а најмање конкурентна Румунија 3,64, показао је извештај „Изградња конкурентније Европе“ Светског економског форума.

Аналитичари Форума оцењују да Србија мора много тога да уради како би поправила стање на нефлексибилном тржишту рада чије су карактеристике неусклађеност између продуктивности и плата, слабе везе послодавца и радника и висока стопа незапослености младих. 

Србија је за укупну конкурентност у извештају Светског економског форума добила оцену 3,46 од могућих седам. 

Гледано по критеријумима за оцену, Србија има нешто више од 3,46 за инклузиван раст, социјалну инклузију, одржив раст и еколошку одрживост, а мање од тога за тржиште рада и запосленост, „паметан“ раст, окружење за пословање и код иновација. 

Како је пренео Еурактив Србија, конкурентност европских земаља мерена је на бази напредовања ка „паметном“, инклузивном и одрживом расту, што су приоритети стратегије Европа 2020. 

Мерени су окружење за пословање, напредак с дигиталном агендом, иновативност, образовање, тржиште рада и запосленост, социјална укљученост и еколошка одрживост. 

Извештај о конкурентности СЕФ ради се на две године и у њему се оцењује напредак Европе у побољшању конкурентности базиран на стратегији Европа 2020. 

Ово је други по реду извештај, а СЕФ ће наставити да их ради до краја деценије. Десетогодишњу стратегију Европа 2020 Европска комисија је покренула у марту 2010. године.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За вечерас сазван највећи протест до сад: СРБИЈА НЕ СЕДИ!

4.7 (29) Како сазнајемо за вечерас је сазван највећи протест до сада под називом: Србија …

Драматичне сцене у Београду: Kрв, сузе, вапаји… ФОТО

4.2 (10) Центар Београда, око Скупштине Србије, друго вече заредом личио је на ратну зону …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *