Почела жетва јечма

0
(0)

СУБОТИЦА – На подручју Суботице је почела жетва јечма а ускоро се очекује и почетак жетве пшенице, као и добри приноси.

Према извештају Градске службе за пољопривреду, са 19.350 хектара под пшеницом очекује се просечан принос од 4,5 тона по хектару, док се код озимог јечма, који је посејан на 2.950 хектара, очекује принос од пет тона по хектару. Жетва у суботичком крају биће обављена на укупно 26.869 хектара.

Члан Градског већа задужен за пољопривреду, Шимон Острогонац, каже за Тањуг да пољопривредници рачунају на прилично добре приносе, у распону од три до шест тона по хектару, у зависности од употребе агротехнике.
„Приносима можемо бити задовољни, а сад остаје да се види каква ће цена бити, а то нећемо ми одређивати, већ држава“, рекао је Острогонац.

Директор Продуктне берзе у Новом Саду, Жарко Галетин, изјавио је Тањугу да недавне елементарне непогоде нису оставиле последице на принос пшенице, тако да се може очекивати просечан хектарски принос хлебног зрна и стабилна билансна ситуација, како на нашем, тако и на светском тржишту.

„То је врло значајна околност, која је кључна и опредељујућа за то како ће се тржиште, односно цена пшенице, понашати у наредној економској години“, навео је Галетин.

Коментаришући цене на терминском тржишту, односно продају пшенице „на зелено“, он је предочио да је последња закључена цена износила 16,50 динара на основу које се може извући груба пројекција да би цена пшенице у самој жетви могла бити између 17,5 и 18,00 динара.

„То је врло груба процена, која се, ипак, заснива на чињеницама и анализама које смо имали у сличним ситуацијама претходних година, што нас упућује на још једну околност да у таквим годинама, са стабилним билансима и на домаћем и на међународном плану, по правилу је цена пшенице најнижа у време саме жетве, јер је тада притисак понуде највећи“, додао је Галетин.

Он очекује да ће та прва цена бити и најнижа за род пшенице у економској 2014/2015 години.

 

РТВ, Мартин Мартинов

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Киша и цена пшенице муче ратаре

0 (0) Овогодишња жетва пшенице, која је почела пре месец дана, још није завршена због …

Жетва пропада због алаве државе

0 (0) Најава да би српски пољопривредници јефтиније гориво могли да добију тек у септембру, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend