fbpx

Србија прва у Европи по штетности последица загађеног ваздуха

5
(1)

Србија је прва у Европи по штетности последица загађења, највише загађеног ваздуха, и девета у свету, резултат је опсежног истраживања Глобалног савеза за здравље и загађења (ГАХП).

Превремено у Србији годишње умре 175 људи на 100.000 становника услед неког загађења коме је изложено у свом окружењу, наводи се у том истраживању.

Доктор Дејан Жујовић, пулмолог и начелник Одељења за интервенције Градског завода за плућне болести и туберкулозу каже за Блиц да је загађење на Новом Београду у уторак било 240 што је инкомпатибилно са животом. По његовом мишљењу, надлежни су морали зауставити саобраћај у тако загађеном делу града.

Kоментаришући наводе да загађење код нас има погубнији утицај него у Индији, Жујовић каже да га то не изненађује пошто ми немамо ни једну институцију која се бави питањем загађења.

Према ГАХП-овој студији, у току 2017. године у Србији је под утицајем загађења умрло 12.317 људи од којих је за 9.902 смртоносан био загађен ваздух, за 1.366 олово, а за 37 вода.

По штетности последица загађења у свету, пре Србије, која је девета, су Чад, Централноафричка република, Северна Kореја, Нигер, Мадагаскар, Папуа Нова Гвинеја, Јужни Судан и Сомалија, а одмах иза Србије, на десетом месту, је Индија.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

гориво цена

Гориво поскупило за пет динара у последњих пет недеља

0 (0) Просечне малопродајне цене бензина и дизела у претходних пет недеља повећане су за …

“Пад БДП Србије у другом кварталу највеће смањење производње од 1999. године”

5 (1) Србија је под утицајем здравствене кризе у другом кварталу ове године, према прелиминарним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *