СРБИЈА ПУНА ТУРСКИХ ШПИЈУНА: Тајни списи открили шокантну ОБАВЕШТАЈНУ МРЕЖУ!

СРБИЈА ПУНА ТУРСКИХ ШПИЈУНА: Тајни списи открили шокантну ОБАВЕШТАЈНУ МРЕЖУ!

Немачка полиција је приликом хапшења четири турска имама открила да су они део велике верско-шпијунске мреже турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, која се протеже од Балкана до Велике Британије, пише Њузвик Србија.

У оквиру рада Европске истраживачке мреже (ЕИЦ), Њузвик Србија је имао увид у тајне извештаје турског Директората за верска питања (Дијанета) о активностима присталица Терористичке организације Фетулаха Гулена (ФЕТО) у иностранству. Међу земљама у којима су подаци сакупљани нашле су се Србија, односно Косово, затим Босна и Херцеговина, Црна Гора и Македонија.

Документи показују извештаје турског Директората за верска питања о активностима присталица, како је називају, Терористичке организације Фетулаха Гулена (ФЕТО) у иностранству, пре свега на територији Европе.

Балкан први на удару

Како је откривено у документу из 20. септембра 2016, Дијанет је тражио од својих представника у иностранству да „профилишу турске припаднике Гуленовог покрета“ које Ердоган криви за пуч у јулу и да им доставе све податке.
– Листа од 38 земаља сведочи о забрињавајућој распрострањености турских званичних и паралелних структура по Старом континенту. Стање је нарочито алармантно ако се има у виду Ердоганова све оштрија реторика, као и контроверзне поруке упућене турским или, у случају Србије, муслиманским заједницама изван Турске – пише Њузвик Србија.

Косовски политичари

Дијанет упозорава на блискост косовских политичара и Гуленових присталица, за шта се везују многе мутне донације. Тако је, према његовом извештају, градоначелник Липљана Шукри Буја пренео имовинска права над градским земљиштем на Образовни институт „Гулистан“, који је ту изградио Академију „Мехмет Акиф“. Слично је забележено и у Призрену, где је градоначелник Рамадан Муја поклонио 50.000 метара земљишта истој организацији.

Безбедносни стручњак Зоран Драгишић каже да никад није пријатно кад се појављују извештаји о шпијунским мрежама, али да Србија у овој ситуацији нашла као транзитна земља због Ердоганове освете према Гуленовим присталицама.
– Треба бити опрезан у било ком случају шпијунирања – сматра Драгишић.

Амбасадор Турске у Србији Танџу Билгич изјавио да постоје сазнања да је велики број припадника организације ФЕТО, одговорне за покушај државног удара у Турској, дошао у Србију.

Гуленов утицај
ТАЧИЈЕВ СИН КОД ТЕРОРИСТЕ

Син косовског председника Хашима Тачија је међу децом из породица косовских политичара и привредника који похађају школе муслиманског свештеника Фетулаха Гулена, кога Анкара оптужује да стоји иза неуспелог прошлогодишњег покушаја пуча у Турској, објавила је јуче Коха диторе.

Чињенице
ШТА ЈЕ ДИЈАНЕТ?

Директорат за верска питања (Дијанет) основан је 1924.

Бавио се верским питањима која се тичу практиковања ислама у земљи

Циљ успостављања Дијанета био је раздвајање државе и вере

Међутим, Реџеп Тајип Ердоган претворио га је у средство за извоз турске верске доктрине

Курир

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ердоган без длаке на језику: Сведоци смо „дигиталног фашизма“

Ердоган без длаке на језику: Сведоци смо „дигиталног фашизма“

Од данас, медијска канцеларија турског председника прелази на апликацију за кодиране поруке БиП, коју је …

ЕKСKЛУЗИВНО: Александра Вучића гоне америчке и руске обавештајне службе

ЕKСKЛУЗИВНО: Александра Вучића гоне америчке и руске обавештајне службе

Најјаче светске обавештајне службе већ су установиле правило – многи политичари су умешани у понеку …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *