fbpx

Србија: Пушимо највише цигарета на свету

0
(0)

Најновија истраживања показују да највише цигарета на свету у току године попуше становници Србије.

Овај податак очигледно никога од надлежних у нашој земљи не брине, с обзиром на то да више од годину дана комисија за превенцију употребе дувана при Министарству здравља уопште не функционише, сазнаје “24 сата”. 

Др Срмена Крстев, председница Комисије за превенцију употребе дувана, каже да то тело није угашено, али да нема сарадњу са Министарством здравља, које их је и основало. 

– Наш мандат траје до 2015. године. Међутим, надлежни очигледно нису заинтересовани за сарадњу са нама, односно за контролу дувана. Израдили смо акциони план за период од 2012. до 2015. године, који Министарство здравља до сада није усвојило. Због тога све земље у окружењу су сада далеко испред нас по питању контроле дувана – истиче др Крстев. 

По њеним речима у Србији је одавно требало да се забрани пушење у свим кафићима и ресторанима, као што је то урађено у земљама у окружењу, да на паклицама цигарета постоје сликовита објашњења да дуван штети здрављу, као и да буду залепљене узнемиравајуће фотографије. Да је комисија радила, до сада би такође било забрањено пушење и близу игралишта и забавних паркова. 

Разлог због чега је све то тако јуче нисмо могли да добијемо од надлежних у Министарству здравља. 

Зато и не чуди што становници југоисточне и источне Европе убедљиво воде по броју годишње попушених цигарета, који је већи од 2.000 по особи, подаци су Светске фондације за здравље плућа и Америчког друштва за борбу против рака. 

Према тим подацима прикупљеним из 71 државе, на првом месту је Србија са 2.861 попушеном цигаретом годишње по особи. Одмах иза Србије су Бугарска (2.822) и Грчка (2.795). Више од 2.000 цигарета по становнику потроши се и у Украјини, Босни и Херцеговини и Белорусији. 

Изузетак у источној Европи је Румунија, у којој се годишње потроши 1.404 цигарете по становнику, а разлог томе је тај што су у тој земљи још 1997. године уведени строги закони о забрани пушења на јавним местима и у току вожње аутомобила. 

Колико ко пуши
Земља Цигарете (по глави становника)
1. Србија 2.861
2. Бугарска 2.822
3. Грчка 2.795
4. Русија 2.786
5. Јужна Кореја 1.958
6. Казахстан 1.934
7. Јапан 1.841
8. Кина 1.711
9. Румунија 1.404
10. Етиопија 42

Извор: 24сата.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић формира прелазну владу – већина министара остаје – СПРЕМА НОВЕ ИЗБОРЕ?

4.6 (13) Схватајући да оваква скупштина у којој нема представника бар милион и по грађана …

Ово више није Србија, већ безимени гето и народ у нестајању

5 (14) Још од пропасти Душановог царства, половином 14. века српски народ није доживео тежи …

Један коментар

  1. Cigarete su neka vrsta poreza na budale,pa po ovome ispada da ih je u Srbiji najvise!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *