Шведска: Тате заслужне за висок наталитет

0
(0)

Учествовањем у свакодневном животу породице и кућним пословима шведски очеви заслужни су за највиши проценат радно активних жена у Европској унији, али и за висок наталитет Шведске, показују студије.

„Систем охрабрује очеве да преузму одговорност, систем одгаја грађане“, истиче Ана Сингер, професорка грађанског права на Универзитету у Упсали.

Шведски премијер Фредрик Рајнфелт није никада крио да воли усисавати прашину, а његова бивша супруга Филипа напредовала је у политици истовремено када и он. Њих двоје родитељи су троје деце.

Сингер напомиње да након развода шведски родитељи на једнак начин учествују у одгоју деце од 1976. године, јер „превладава идеја да је детету добро када има добре односе са оба родитеља“.

„Једнакост није само идеолошко, већ и економско питање“, оцењује Ларс Плантин, социолог на Универзитету у Малмеу, стручњак за родитељство.

Објашњава да деца са годину дана могу у јаслице за скромну своту јер је држава оценила „да јој је прескупо да половину становништва држи ван радног процеса. Није реч о томе да би мушкарци требало да седе код куће, већ о томе да се жене укључе у свет рада „.

Према подацима Еуростата за 2011, радна активност жена у ЕУ највећа је баш у Шведској: 77,2 одсто.

Лота Персон, аналитичарка у Националном институту за статистику, оцењује да учешће очева у породиљском / родитељском одсуству и уопштено у подизању деце објашњава и висок наталитет Шведске.

Према подацима Еуростата за 2011, наталитет је износио 1,9 детета по жени, чиме је Шведска заузела треће место, иза Ирске и Француске.

Од 2011, шведски очеви имају и свој часопис „Паппа“ намењен онима који желе више времена да проводити са децом и укључе се равноправно у све активности, од шетње колицима до отварања боловања због болести детета.

Шведску ипак чекају неке битке. Породиљско односно родитељско одсуство трају укупно 16 месеци за оба родитеља у Шведској, али мајке узимају више од 75 одсто.

Шведска је породиљско / родитељско одсуство за оба родитеља увела 1974, али су га мајке тада користиле 99,5 одсто.

Увођење месец дана само за очеве 1995, приморало је мушкарце да се укључе, а 2002, за њих је уведен и други месец.

„На добром смо путу, али све иде преспоро“, сматра Улрика Хагштром из синдиката ТЦО и оцењује да је мушкарцима потребно законом прописати три месеца породиљског / родитељског одсуства.

Шведска је коришћење тог допуста за оба родитеља стимулисала и економским мерама па тако родитељи који одлуче да једнако поделе одсуство примају сваки по 120 евра месечно више од других.

„Ми бисмо поделили родитељско одсуство и без те мере, али она нам ипак помаже“, каже 31-годишњи Сет Моклинт, оператер у кол-центру.

 

Јутарњи.хр

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хвала вам „борци за наталитет“ на ничему!

0 (0) Први пут да труднице и породиље протествују (бар колико је мени познато) и …

СВАЂА НА КОФЕРЕНЦИЈИ ЕУ: Салвини причао о наталитету, Луксембург исмевао рађање Италијанске деце! (видео)

0 (0) „Верујем да сам у влади како би се побринуо да млади људи имају …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend