Србија: Расту дефицит и јавни дуг

Србија: Расту дефицит и јавни дуг

Минус у државној каси и јавни дуг повећани су за четири месеца, закључно с априлом, али они још нису велики зато што је веће задуживање и давање државе привреди и грађанима почело од маја. Јавни дуг Србије износио је 52,4 одсто бруто домаћег производа (БДП) на крају априла, а у прва четири месеца дефицит буџета је био 114 милијарде динара. Највећи део минуса односи се на април.

Милојко Арсић, професор на Економском факултету у Београду, каже да је то очекивано. Услед пандемије и свега онога што ју је пратило, држава је имала мање приходе, а веће расходе. Подсећања ради, многе делатности су биле у застоју, па им је одложено плаћање пореских обавеза за наредну и следеће године, а тек у мају државе се задужила за две милијарде евра на седам година.

– Већи дефицит у државној каси очекујем од маја. Тада је исплаћен први минималац и део државне помоћи од 100 евра. Очекујем да ће он бити најмање 125 милијарди динара, што је дупло више од априлског дефицита. И у јуну очекујем још стотинак милијарди минуса због наставка исплате минималца и сто евра помоћи. Сем тога, држави ће требати више новца за исплату 100 евра помоћи. За ту намену прво је било предвиђено 60 милијарди динара, а због више пријављених можда и свих 70 милијарди динара. Све то потврђује да ће минус у каси ове године бити висок, можда и већи од првобитно предвиђених 6,9 одсто БДП-а, колико је предвиђено ребалансом. Може се десити да буде и за пола процента већи – каже Арсић.

Он указује и на ризике да у другом делу године додатно падну порески приходи. Неко ће изгубити посао, па неће плаћати порезе, а под знаком питања је и раст плата у приватном сектору. Што се тиче раста јавног дуга, и овај економиста сматра да ће он достићи 60 одсто БДП-а.

У прва четири месеца ове године остварен је дефицит републичког буџета у износу од 114 милијарди динара, објавило је Министарство финансија. Приходи су остварени у износу од 379,8 милијарди динара, док су расходи били 493,8 милијарди динара. Само у априлу, дефицит је износио 67,1 милијарду динара, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Расходи за запослене, у априлу, износили су 25,1 милијарду динара, а трансфери фондовима ПИО, РФЗО, НСЗ, фонд СОВО 75,8 милијарди динара. Субвенције су износиле 10,3, а социјална заштита 10,2 милијарде динара. На нивоу буџета опште државе, прелиминарно, у периоду јануар–април, остварен је фискални дефицит у износу од 109,2 милијарде динара и примарни фискални дефицит у износу од 55 милијарди динара.

Јавни дуг Србије износио је на крају априла 2020. године 24,55 милијарди евра, што чини 52,4 одсто бруто домаћег производа (БДП) земље. На крају марта ове године, јавни дуг је износио 24,30 милијарди евра и имао је удео у БДП-у од 51,9 процената, што значи да је у априлу номинално порастао за 245 милиона евра, а његов удео у бруто домаћем производу је увећан за пола процентног поена.

На крају јануара 2020, јавни дуг је износио 24,20 милијарди евра, а на крају децембра прошле 23,94 милијарде евра, што је чинило 52 одсто БДП-а.

Јована Рабреновић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Србији исплаћен тек један промил од 10 одсто ратне одштете која је припала Југославији 1946. године

Србији исплаћен тек један промил од 10 одсто ратне одштете која је припала Југославији 1946. године

Kако је Тито израдио Србију за ратну одштету Немачке: Требало би да добијемо 355 милијарди …

Раде Панић: Ковид болнице у Батајници и Крушевцу зовемо „стратиште“ (видео)

Раде Панић: Ковид болнице у Батајници и Крушевцу зовемо „стратиште“ (видео)

Раде Панић, председник Синдиката лекара и фармацеута, изјавио је у Дану уживо да су политичке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *